Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην πόλη των Γιαννιτσών

Με μεγάλη επιτυχία και σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που περιλάμβανε και την τελετή απονομής πτυχίων σε απόφοιτους στο ξενοδοχείο «Πέλλα» στα Γιαννιτσά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Σεβασμιότατου και του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, οι πρώην Διευθυντές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κα. Αντωνία Πολυξενίδου, το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι Σύμβουλοι ψυχολογίας και σταδιοδρομίας του σχολείου, οι μαθητές, οι γονείς και πολλοί φίλοι του σχολείου και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς εκπροσώπων εκπαιδευτικών φορέων που έδωσαν το «στίγμα» της εκδήλωσης, τονίζονταν τη συμβολή του Σχολείου στη δημιουργία μίας καλύτερης προοπτικής για τη ζωή και την επαγγελματική εξέλιξη των ανθρώπων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μέσω της φοίτησής τους ουσιαστικά δίνουν μία «δεύτερη ευκαιρία» στον εαυτό τους.

Ακολούθησε η παρουσίαση του απολογισμού του σχολικού έτους από τη Διευθύντρια του Σχολείου κα. Σουζάνα Αντωνακούδη η οποία αναφέρθηκε στην καινοτόμα εκπαιδευτική προσέγγιση που ακολουθείται, τόνισε τον προσωπικό ζήλο και προσπάθεια των εκπαιδευτών και συμβούλων και παρουσίασε, ενδεικτικά, μερικές από τις εξωσχολικές δράσεις του Σχολείου που αποτυπώνουν τον ανοικτό χαρακτήρα του και τη στενή σύνδεση που διατηρεί με την τοπική κοινωνία.

Η Διευθύντρια του Σχολείου ευχαρίστησε την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα  τον κο Θεόδωρο Θεοδωρίδη Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και τον κο Χρήστο Μπιμπίτσο, καθώς επίσης και τους κυρίους Γρηγόρη Στάμκο, Δήμαρχο Πέλλας και Δημήτρη Γιάννου, Δήμαρχο Εδέσσης για την στήριξη του ΣΔΕ. Επίσης, η κα Αντωνακούδη  ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κο Κωνσταντίνο  Κούγκα για την πολύπλευρη και αποτελεσματική υποστήριξη του σχολείου, την κα Αντωνία Πολυξενίδου, Προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της ΔΔΕ Πέλλας για την εθελοντική διδακαλία του Κοινωνικού Γραμματισμού στα Γιαννιτσά και τον κο Αντώνη Παππά για την παραχώρηση δυο αιθουσών στον πολυχώρο πολιτισμού - τουρισμού και εκπαίδευσης  «Κανναβουργείο»  της Έδεσσας για το project της ζωγραφικής. Η στήριξη αυτή ήταν πολύτιμη για  το ΣΔΕ  δεδομένου ότι ένας από τους κύριους σκοπούς του σχολείου  είναι η διασύνδεση με την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματικούς φορείς της δίχως τη βοήθεια  των οποίων  δεν θα ήταν εφικτό να αναδειχθεί στην πράξη το ΣΔΕ ως σχολείο «ανοικτών οριζόντων».

Η Υπεύθυνη του Παραρτήματος Έδεσσας κα. Μαριάννα Δουλγερίδου μίλησε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα ειδικά project, τις σχέσεις των εκπαιδευτών και συμβούλων με τους μαθητές που έχουν μία καταλυτική επίδραση στην βελτίωση της προσωπικότητας και της στάσης ζωής όλων.

Ακολούθησαν ομιλίες από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτών/τριών κκ. Χασίκου και Δίτσου, των Συμβούλων κκ. Νούση και Κατσιούλη, καθώς επίσης και των εκπροσώπων των εκπαιδευομένων κκ. Ρήτου, Τζάκρης, Μουχτάρη και Ορφανίδου.

Η απονομή των πτυχίων συνδυάστηκε με την επίδοση συμβολικών ενθυμίων αποφοίτησης ενώ πολλοί από τους απόφοιτους θέλησαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους για τη συμβολή του σχολείου στην προσωπική τους ανάπτυξη και, επίσης, μοιράστηκαν με τους παραβρισκόμενους κάποιες από τις πολύ θετικές εμπειρίες που έζησαν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με «μουσικές του κόσμου» που ήταν μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου, με τραγούδια τα οποία ερμήνευσαν το μουσικό σχήμα και η χορωδία του Σχολείου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συγχαίρει το εκπαιδευτικό προσωπικό και συμβούλους του σχολείου για την συμβολή τους στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των μαθητών, καθώς και τους μαθητές και απόφοιτους του σχολείου για την επένδυση στο μέλλον τους. Σε δήλωσή του αναφέρει: «Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αποτελεί πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας για την στάση ζωής που οφείλουμε να έχουμε. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και την τύχη της ζωής μας, μπορούμε να έχουμε ελπίδα για το μέλλον, ενώ σε στιγμές κρίσης η επένδυση στην εκπαίδευση είναι η προτιμότερη στρατηγική».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκε η ανάγκη επαναλειτουργίας του Παραρτήματος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αριδαία.

Tο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Γιαννιτσών είναι ένα δημόσιο σχολείο εκπαίδευσης ενηλίκων για άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Είναι από τα πρώτα αντίστοιχα σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα πλαίσια σχετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2003. Η διάρκεια σπουδών στα ΣΔΕ είναι 2 σχολικά έτη και, με την επιτυχή ολοκλήρωσή τους, δίδεται στους φοιτώντες τίτλος αντίστοιχος με το απολυτήριο Γυμνασίου. Οι εγγραφές για το επόμενο σχολικό έτος 2014-2015 για το Σχολείο των Γιαννιτσών και για το Παράρτημα Έδεσσας έχουν ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για περισσότερες πληροφορίες στο 2382081010, ΔΕ-ΠΑ 16.30 – 20.30.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Γιαννιτσών, Βάρναλη 1, 58100 Γιαννιτσά. Τηλ.: 2382081010 - 2381022866


Δεν υπάρχουν σχόλια: