Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η Θέμις μοιράζει... χρήματα

ΣΕ ΩΚΕΑΝΟ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΟΓΩ ΟΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ 2012.
Το «τσουνάμι» των ειδικών μισθολογίων απειλεί να «πνίξει» την κυβέρνηση στον ωκεανό 1 δισ. ευρώ, που είναι το ποσόν που θα κοστίσει η... ολική επαναφορά στις αποδοχές του 2012 όχι μόνον των ενστόλων και των δικαστικών, αλλά και των γιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών και των διπλωματών. 
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς όχι μόνον ανατρέπει αιφνίδια και την πιο κρίσιμη στιγμή για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη δημοσιονομική πολιτική της, αλλά δημιουργεί και μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό και κυρίως στους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη μείωση του κόστους λειτουργίας στο δημόσιο τομέα. Γι' αυτό το λόγο θα συζητηθεί με τα στελέχη της τρόικας που φτάνουν αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται να απασχολήσει και ως «πρόβλημα» στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup.
Κι αυτό γιατί οι σχετικές αποφάσεις που δικαίωσαν σε ανώτατο βαθμό τόσο τους δικαστικούς όσο και τους ενστόλους είναι σίγουρο ότι θα γενικεύσουν τις αντίστοιχες διεκδικήσεις από τις ομάδες υπαλλήλων των λοιπών ειδικών μισθολογίων. Νομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστικούς αποτελούν τον προθάλαμο για τους πανεπιστημιακούς, τους διπλωμάτες και τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Ηδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει υπολογίσει ότι σε περίπτωση... ολικής επαναφοράς στα ειδικά μισθολόγια στα επίπεδα που ίσχυαν το 2012 -όταν επιβλήθηκαν οι μειώσεις- το κόστος για τα αναδρομικά κυμαίνεται στα 170 εκατομμύρια ευρώ για εκείνη τη χρονιά και περίπου 420 εκατομμύρια ευρώ για το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ηδη το κόστος για τους δικαστικούς έχει υπολογιστεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ για την απόδοση των αναδρομικών και γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ από την εφαρμογή του προηγούμενου καθεστώτος στα μισθολόγια κάθε χρόνο. Τα ποσά αυτά αναφέρει η ίδια η έκθεση που συνόδευσε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τους δικαστικούς, σχετικά με τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του Μισθοδικείου. Οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το ποσόν θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους ενστόλους, εφ' όσον ακολουθηθεί η ίδια τακτική της πλήρους συμμόρφωσης στην απόφαση του δικαστηρίου. Μόνο για τα αναδρομικά των ενστόλων έχει υπολογιστεί ότι θα χρειαστούν 420 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος για τους εν ενεργεία ενστόλους θα φτάσει τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Για τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια (διπλωματικοί, καθηγητές, γιατροί ΕΣΥ) υπολογίζονται άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εφάπαξ του Δημοσίου.
Αγωγές για αποζημιώσεις έχουν κατατεθεί από χιλιάδες εργαζομένους και συνταξιούχους, καθώς η λιτότητα που επιβλήθηκε τόσο βίαια από την τρόικα αφορά τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ενεργούς πολίτες και ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχους, με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση του 31% του ελληνικού πληθυσμού και τους 1,5 εκατ. ανέργους (27% ορίζουν οι επίσημοι δείκτες), χωρίς να υπολογίζονται οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα. 
ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Πάρτε τώρα που δικάζει!
Βέβαια είναι σίγουρο ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια...Ηδη έχει δώσει διευκρινίσεις στις εφορίες ξεκαθαρίζοντας πως οι δικαστικές αποφάσεις θα εφαρμόζονται μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει και όχι γενικευμένα για τις κοινωνικές - επαγγελματικές ομάδες στις οποίες ανήκουν.
Μάλιστα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σχολιάζοντας τη σχετική διευκρίνιση πως το οικονομικό επιτελείο «θα εξετάσει στο αμέσως προσεχές διάστημα το θέμα συνολικά». Και σημείωναν ότι στο υπουργείο θέλουν πρώτα να συγκεντρώσουν όλες τις δικαστικές αποφάσεις που δημιουργούν «τρύπες» στον προϋπολογισμό και στη συνέχεια, αναλόγως με το κόστος που υπάρχει, να διαμορφώσουν μία στρατηγική αντιμετώπισής του.
Το υπουργείο Οικονομικών οδηγεί επί της ουσίας όλους όσοι θίγονται από μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Υπάρχουν τρία σενάρια που μπορεί να ξετυλιχθούν μετά τα εύλογα ερωτήματα και τις απορίες που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους.
Τα τρία σενάρια
1Η διοίκηση συμμορφώνεται άμεσα. Προς αυτήν την κατεύθυνση το θέμα μπορεί να επιλυθεί με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή και στην οποία θα υπογραμμίζεται ιδιαιτέρως ο ιδιαίτερος συνταγματικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση που επιφυλάσσει το Σύνταγμα για την κατηγορία αυτή. Ηδη κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή για την αποκατάσταση των αμοιβών των δικαστικών μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
2Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της διοίκησης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγείρουν αγωγές τόσο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο (για τα εν ενεργεία στελέχη) όσο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο (οι συνταξιούχοι - απόστρατοι) για την ικανοποίηση των αξιώσεών τους. Ο χρόνος παραγραφής για την έγερση των αγωγών είναι διετής και άρχεται από την ημερομηνία γέννησης της απαίτησης. Στην προκειμένη περίπτωση ως ημερομηνία έναρξης της απαίτησης θεωρείται η ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης, ήτοι η 13η-6-2014 και λήξη της η 12η-6-2016.
3Σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5 Συντ. (όπως αναθεωρήθηκε το έτος 2001), «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης».
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η συμμόρφωση της διοίκησης είναι υποχρεωτική και δεν υπόκειται στη διακριτική ευχέρειά της εφόσον πρόκειται για ακυρωτική διαφορά. Η επίκληση εκ μέρους της Πολιτείας λόγων εξαιρετικού δημοσίου συμφέροντος για τη μετάθεση των αποτελεσμάτων της απόφασης καταρρίπτεται από το ίδιο το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, η οποία τονίζει ότι το δημόσιο συμφέρον δεν ήταν τόσο έντονο όσο εκείνο που δικαιολογούσε την υιοθέτηση των αρχικών μέτρων του ν.3833/2010 και 3845/2010, καθώς οι επίμαχες περικοπές επιβαρύνουν κατά παράβαση του άρθρου 25 παρ. 4 Σ. την ίδια κατηγορία πολιτών. 
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
Προπομπός οι ένστολοι
Τη βεβαιότητα ότι τους ενστόλους και δικαστικούς θα ακολουθήσουν και τα άλλα ειδικά μισθολόγια τονίζει με δηλώσεις του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Λουκάς Αποστολίδης, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και δικηγόρος.
«Θεωρώ ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστικούς είναι προπομπός και για τους άλλους κλάδους των ειδικών μισθολογίων (πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, γιατροί ΕΣΥ)», τονίζει.
Κι αυτό γιατί, όπως μας εξηγεί, σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ο κοινός νομοθέτης μπορεί να θεσπίσει μέτρα περιστολής των δημόσιων δαπανών που συνεπάγονται σοβαρή οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού, η δυνατότητα, όμως, αυτή δεν μπορεί να είναι απεριόριστη, αλλά έχει ως όριο τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημόσιων βαρών και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Δεν εκτιμήθηκε επίσης αν οι εκ των μειώσεων προερχόμενες επιπτώσεις είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει, ούτε τέλος αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό. Δεν εξετάστηκε επιπλέον αν οι αποδοχές του προσωπικού των ειδικών μισθολογίων παραμένουν, και μετά τις νέες μειώσεις, επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής τους. Η συνεκτίμηση των παραπάνω κριτηρίων ήταν επιβεβλημένη λόγω της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης του νομοθέτη έναντι των κατηγοριών αυτών. Συνεπώς, λόγω του σωρευτικού αποτελέσματος και της έκτασής τους υπερβαίνουν το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.
* Είναι δυνατόν το Μνημόνιο να ανατραπεί στα δικαστήρια;
- Οι δικαστικές αποφάσεις αργά ή γρήγορα ελπίζω να ανατρέψουν τη μνημονιακή νομοθεσία, που καταργεί βασικά κοινωνικά δικαιώματα για μία αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών (μισθοί, συντάξεις, πρόνοια, Υγεία, προστασία της εργασίας κ.ά.). Το βασικό ζητούμενο είναι να ανατρέψουμε τη φιλοσοφία που έχει επιβάλει η τρόικα για το κοινωνικό μοντέλο της χώρας μας και την οριοθέτηση του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Ενδεικτικά αναφέρω:
Θα οδεύσουμε στο επίπεδο διαβίωσης των Βαλκανίων ή προς σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό κεκτημένο;
Θα συνεχίσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προστατεύουν την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα, ή θα πετάξουν στα σκουπίδια τις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις για τα κοινωνικά και θεμελιώδη δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη;
Θα επιτρέψουν τα δικαστικά σώματα να παραβιάζονται οι Ευρωπαϊκές Συμβάσεις, τα Συντάγματα και η εργατική νομοθεσία στο βωμό των δανειακών συμβάσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., στο πεδίο της οικονομίας;
Θα εγγυηθούν και θα προστατέψουν στην πράξη τα ευρωπαϊκά όργανα και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το λεγόμενο ανθρωπιστικό κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, που θεμελιώνεται σε πανανθρώπινες πολιτισμικές αξίες, ή θα προχωρήσουμε στην ισοπέδωση αξιών και δικαιωμάτων;
Πιστεύω ότι πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να υποτάσσεις τις αποφάσεις της νομοθετικής και νομικής τάξης στο συμφέρον και την αλαζονεία των δανειστών.
Οι δανειστές βλέπουν τα πράγματα μονάχα από οικονομική άποψη. Θέλουν μια κοινωνία υποταγμένη στους κανόνες της οικονομίας. Επιβάλλουν ένα νέο τρόπο ζωής με εργαζομένους και πολίτες χωρίς δικαιώματα.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: