Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ανανέωση Πιστοποιητικών Πληροφορικής - Τι ισχύει με τη λήξη των πτυχίων;

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η λήξη των πιστοποιητικών πληροφορικής στις 30/6/2014, που ήταν και η τελευταία ημερομηνία παράτασης του πιστοποιητικού. Με τη Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η διάρκεια ισχύος των Πιστοποιητικών γνώσης Πληροφορικής, ανέρχεται σε 3 έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους ή ανανέωσής τους.

Τι λέει η Νέα Υπουργική Απόφαση
• Οι υποψήφιοι που απέκτησαν το πιστοποιητικό πληροφορικής μετά την 1/1/2006 (που ανήκουν δηλαδή στο Διαπιστευμένο καθεστώς) πρέπει να ανανεώσουν το πιστοποιητικό τους ως εξής: 
Όλα τα πιστοποιητικά με ημερομηνία έκδοσης πριν την 30/6/2011 δεν ισχύουν πλέον και πρέπει να γίνει ανανέωση με επανεξέταση των υποψηφίων σε μια ενότητα που ονομάζεται UPDATE, ενώ των υπολοίπων μετά την 30/6/2011 θα ανανεωθούν με τον ίδιο τρόπο όποτε το απαιτεί η ημερομηνία έκδοσή τους (όταν λήγει η 3ετία).
• Οι υποψήφιοι που απέκτησαν το πιστοποιητικό πληροφορικής πριν το 2006 ΔΕΝ μπορούν να κάνουν ανανέωση και πρέπει να επανεξεταστούν κανονικά σε όλες τις ενότητες.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τους φορείς πιστοποίησης;
Η ECDL έχει ήδη ανακοινώσει την ισχύ μιας ενότητας επανεξέτασης των υποψηφίων, την οποία ονομάζει UPDATE ECDL και θα αποτελείται από αριθμό ερωτήσεων με ύλη από όλες τις ενότητες που θέλει να ανανεώσει ο υποψήφιος. Το κόστος αναφέρεται από τα κέντρα ότι είναι 50 έως 70 ευρώ.
Η Vellum έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει δωρεάν την ανανέωση όλων των πιστοποιητικών αν χρειαστεί, ενώ οι υπόλοιποι φορείς δεν έχουν πάρει ακόμα θέση.

Τι ισχύει αυτή τη στιγμή;
Οι περισσότεροι φορείς έχουν ήδη ζητήσει την κατάργηση της νέας υπουργικής απόφασης σεβόμενοι την οικονομική δυσπραγία των καιρών και την άνοδο της ανεργίας ή τουλάχιστον την αναστολή της και την δημιουργία μιας μεταβατικής περιόδου (της οποίας τα κριτήρια ανανέωσης δεν γνωρίζουμε).
Θεωρούν ότι η απόφαση είναι ενάντια στη διάταξη του άρθρου 28 του Ν. 3320/2005 (Φ.Ε.Κ. 48/Α΄/2005) στην οποία προβλέπεται ότι «οι σχετικές υπουργικές Αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη διεθνή επί του θέματος πρακτική». Όλα τα πιστοποιητικά πληροφορικής διεθνώς έχουν δια βίου ισχύ, δεν ισχύει πουθενά δηλ η τριετία ανανέωσης, όποτε παραβιάζεται ο νόμος που θέλει να ακολουθείται σε όλες τις χώρες η διεθνής πρακτική.
Οι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμα απαντήσει στο αίτημα.

Τι προτείνουμε
Μέχρι να οριστικοποιηθεί το θέμα και να δοθεί απάντηση αν γίνονται δεκτές οι ενστάσεις και υπό ποιους όρους, καλό θα ήταν να μην προβείτε σε άσκοπες διαδικασίες και πληρωμές.
Εν αναμονή των εξελίξεων...

Πηγή: ecdltest-themata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: