Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Ψαλίδι μισθών σε τρεις δόσεις

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 100 ΕΩΣ 400 ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ.
Στάση εργασίας την Τρίτη από 13.15 έως 15.15 στην Alpha Bank.
Μειώσεις μισθών από 100 έως και 400 ευρώ θα έχουν αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι της πρώην Εμπορικής τράπεζας, ενώ οι περικοπές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Για το θέμα αυτό υπήρξε άμεση παρέμβαση του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου (ΕΝΑΣ), που συνεδρίασε εκτάκτως χθες και προχωρεί σε κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα. 
Σε ανακοίνωσή της η Alpha Bank επισημαίνει πως θα υπάρξει «σταδιακή προσαρμογή του ποσού που εμφανίζεται στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές με τον τίτλο "διαφορά αποδοχών"». Αυτό θα γίνει ως εξής:
* Κατά 30% στη μισθοδοσία του Ιουλίου.
* Κατά 20% στη μισθοδοσία του Οκτωβρίου.
* Η διακοπή καταβολής του υπόλοιπου ποσού θα γίνει το Φεβρουάριο του 2015.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η μείωση αυτό το μήνα θα ξεκινά από τα 100 ευρώ και θα φτάνει τα 400 ευρώ για όσους έχουν πολλά έτη υπηρεσίας και κατέχουν θέση ευθύνης. Μάλιστα πρέπει να επισημανθεί πως η μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν θέσεις ευθύνης στην πρώην Εμπορική δεν έχει πάρει αντίστοιχη θέση στο νέο σχήμα, με αποτέλεσμα να χάνει μια σειρά από επιδόματα και να έχει μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές.
Ο σύλλογος ΕΝΑΣ προχωρεί την Τρίτη σε στάση εργασίας από τη 1.15 έως τις 3.15 το μεσημέρι, ενώ θα πραγματοποιηθεί παναττική συγκέντρωση (Σοφοκλέους 11). Το επόμενο «ραντεβού» δίνεται την Πέμπτη το απόγευμα, οπότε και θα γίνει πορεία στα κεντρικά της Alpha Bank (Σταδίου).
Σε ανακοίνωση του συλλόγου γίνεται λόγος για «σχέδιο ηθικής, εργασιακής και μισθολογικής ισοπέδωσης των εργαζομένων της Alpha Bank με "μοχλό" τους εργαζόμενους της πρώην Εμπορικής» και τονίζεται πως «τώρα η τελευταία πράξη του δράματος ολοκληρώνεται με την εξαγγελία για την πλήρη μισθολογική ισοπέδωσή μας».
Ο σύλλογος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν τους πέρασε ούτε θα τους περάσει» και επισημαίνει πως «οι εργαζόμενοι κατά εκατοντάδες καταθέτουν αιτήσεις προσφυγών». Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει και νέα συνεδρίαση για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα σε συντονισμό με την ΟΤΟΕ.
Ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου ΕΝΑΣ Γιώργος Κωνσταντινόπουλος υπογραμμίζει πως «η Alpha Bank σαν καθολικός διάδοχος της πρώην Εμπορικής ήταν και είναι υποχρεωμένη από το νόμο όχι μόνο να απολαμβάνει τα οφέλη από τη συγχώνευση (περίπου 3 δισεκατομμύρια) αλλά και να αναλάβει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους. Συμβαίνει όμως να κρατά τα οφέλη και να ισοπεδώνει τους εργαζόμενους ηθικά, μισθολογικά και εργασιακά. Αυτή η πολιτική είναι απαράδεκτη και οι εργαζόμενοι της πρώην Εμπορικής απαντούν με μαζικές αγωγές στη Δικαιοσύνη και με αγωνιστική ετοιμότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: