Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Πενήντα χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν σε μία τριετία στη Βόρεια Ελλάδα

Τα προβλήματα που βιώνουν οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις στη σύσκεψη 19 προέδρων Επιμελητηρίων από το βορειοελλαδικό τόξο με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνου Μίχαλου.
 
Πενήντα χιλιάδες επιχειρήσεις – για την απόλυτη ακρίβεια 49.659- διαγράφηκαν στην τριετία 2011-2013 από τα μητρώα των Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης, κυρίως μικρομεσαίες και πολλές από αυτές παραγωγικές.
 
Τα προβλήματα της πολύ υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης,  των κόκκινων δανείων προς τις Τράπεζες, της ανύπαρκτης ρευστότητας, της αδυναμίας ρύθμισης των οφειλών προς Τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία, συζητήθηκαν σε μία ευρεία σύσκεψη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και στην οποία μετείχαν 19 πρόεδροι Επιμελητηρίων από το βορειοελλαδικό τόξο, όπως και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος
 
«Η επιχειρηματικότητα έχει φτάσει στο μηδέν» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, τονίζοντας πως όσες επιχειρήσεις άνοιξαν στο διάστημα της παραπάνω τριετίας (35.356 τον αριθμό), είναι κυρίως καφετέριες και γενικότερα καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει εκτιναχθεί στα ύψη. 
 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση είναι τα ίδια σε όλη τη χώρα, αλλά ειδικά οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις πλήττονται επιπρόσθετα από τους πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις γειτονικές χώρες,  αιτία που πολλοί επιχειρηματίες μεταναστεύουν σε Βουλγαρία, Σκόπια, Ρουμανία. 
 
Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δεν έχει τη μεγάλη τουριστική κίνηση άλλων περιοχών της χώρας, ο πρόεδρος του ΕΕΘ ζήτησε μείωση του ΦΠΑ κατά 50%, φορολογικό συντελεστή στο 10% και επιπλέον μείωση 10% στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. 
 
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Ιορδάνης Τσώτσος, αναφέρθηκε στις επαφές με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτσης, λέγοντας ότι οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά όταν οι γύρω χώρες έχουν πιο ευνοϊκά φορολογικά συστήματα. 
 
Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, μίλησε για το παρεμπόριο που οργιάζει, για τις μεταφορικές εταιρείες που αλλάζουν τις πινακίδες τους σε ρουμανικές και βουλγαρικές, για την απουσία ελέγχων στην αγορά. 
 
Το θέμα των κόκκινων δανείων έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για αναγκαστικό κούρεμα των δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ύψους κοντά στα 19 δισ. ευρώ. Μια τέτοια πρόταση, για κούρεμα θα πρέπει να εξετασθεί και για τα μη εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια, ενώ θα πρέπει να ληφθούν ριζοσπαστικές ρυθμίσεις για τις οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο. 
 
Στην τροποποίηση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Επιτροπή της ΚΕΕΕ προς τον υπουργό Πολιτισμού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης, ο οποίος είναι ότι από τα ισχύοντα θίγονται περί τις 600.000-700.000 επιχειρήσεις. Για το θέμα έχει ζητηθεί παρέμβαση του πρωθυπουργού και θα υπάρξει σύσκεψη με το νέο υπουργό Πολιτισμού. 
 
Λειτουργία της αγοράς και τις 52 Κυριακές
 
Όσοι πρόεδροι Επιμελητηρίων πήραν το λόγο, τάχθηκαν κατά της λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο και υποστήριξαν πως το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή αργία, θα πρέπει να προσαρμόζεται στην κίνηση της κάθε περιοχής, ενώ οπωσδήποτε για το τι θα ισχύει θα πρέπει να αποφασίζει η αγορά και να μην λαμβάνονται κεντρικά αποφάσεις που απλώς θα ανακοινώνονται στους Εμπορικούς Συλλόγους και τους φορείς. 
 
Στο θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Μίχαλος, υποστήριξε ότι μία μεγάλη πόλη, όπως η Αθήνα ή και η Θεσσαλονίκη, που θέλει να είναι προορισμός city break, δεν μπορεί να μην έχει ανοικτά καταστήματα στο εμπορικό κέντρο, για τους τουρίστες και επισκέπτες, ενώ υπογράμμισε ότι η λειτουργία τις Κυριακές, είναι ούτως ή άλλως προαιρετική.

της Άννης Καρολίδου
Πηγή: voria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: