Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Οι Ασκούμενοι Δικηγόροι θα φορολογούνται ως μισθωτοί

Μετά από τα αλλεπάλληλα διαβήματα του ΔΣΑ προς του Υπουργείο Οικονομικών και την Γενική Γραμματεία Εσόδων έγινε τελικά δεκτό το αίτημα για το τρόπο φορολόγησης των ασκούμενων δικηγόρων, οι οποίοι μέχρι τώρα υπόκεινται στις διατάξεις περί «Ελευθέρων επαγγελματιών».
Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων Αικατερίνης Σαββαίδου, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, «οι αμοιβές που λαμβάνουν τόσο οι ασκούμενοι δικηγόροι όσο και οι σπουδαστές που πραγματοποιούν άσκηση, κατά το διάστημα της άσκησης φορολογούνται με την κλίμακα της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994, για την χρήση του 2013 (κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων).»
«Επομένως», σύμφωνα με την εγκύκλιο, «τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις δύο αυτές κατηγορίες να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την αρχική φορολογική τους δήλωση για την χρήση 2013 (οικονομικό έτος 2014) μπορούν να υποβάλουν χειρόγραφα τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος με αίτησή τους στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να διενεργηθεί νέα εκκαθάριση σύμφωνα με τα ανωτέρω».
Με την εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Εσόδων δέχθηκε το αυτονόητο, ότι δηλ. οι ασκούμενοι δικηγόροι καθ’ ολη την διάρκεια της άσκησής τους, σε δικηγορικά γραφεία ή νομικά τμήματα επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών, βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους και επομένως οι παρεχόμενες από τους ασκούμενους υπηρεσίες, προσιδιάζουν με αυτές από εξαρτημένη εργασία. Λαμβάνουν δε την αμοιβή τους περιοδικά (συνήθως κάθε μήνα).
Ανάλογη εργασιακή σχέση και περιοδικότητα ως προς την καταβολή της αμοιβής αναγνωρίζεται και στην περίπτωση των σπουδών (π.χ. του Τ.Ε.Ι) που πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση στο επάγγελμα είτε στο δημόσιο είτε σε επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: