Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Φιάσκο η έξοδος στις αγορές

Σε φιάσκο κατέληξε η έκδοση του τριετούς ομολόγου, καθώς μόνο "επιστροφή στις αγορές" δεν συνιστά το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο βρήκε για να δανειστεί μόλις τα μισά λεφτά από αυτά που ζητούσε (1,5 δισ. ευρώ, αντί για 3 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης) και με πανάκριβο επιτόκιο (3,5%) που δεν δικαιολογείται από την υπαγωγή του ομολόγου σε αγγλικό δίκαιο.

Το επικοινωνιακό "success story" δεν έπεισε τους ξένους επενδυτές και, όπως ήταν επόμενο, μετά και την κρίση της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε για τα ομόλογα των κρατών του Νότου της Ευρωζώνης τους αποθάρρυνε από το να τοποθετηθούν σε ελληνικό ομόλογο. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι της Banco Espirito Santo ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ζημιωθούν μετά την αδυναμία της μητρικής της εταιρείας να τηρήσει τις πληρωμές για χρέος της. Παρά όμως διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας ότι δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος, οι ανησυχίες δεν κάμφθηκαν. Έτσι, στα χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού Νότου ο πορτογαλικός δείκτης PSI 20 υποχώρησε κατά 4,4%, ο ισπανικός IBEX κατά 2,4% και ο ιταλικός FTSE MIB 2,1%. Στην Αθήνα παρατηρήθηκε νέα ισχυρή πτώση (η 5η διαδοχική) στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.151,48 μονάδες (-1,84%), παρ' ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έφτασε να κερδίζει έως και 0,92%.
Το ότι τελικά στην έκδοση του τριετούς ομολόγου, με το οποίο βγήκε η Ελλάδα στις αγορές αντλήθηκε μόλις 1,5 δισ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στο βιβλίο προσφορών δείχνει ότι:
* Πρώτον, τα επιτόκια που προσφέρθηκαν ήταν πολύ υψηλά σε σχέση με τα επίπεδα που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη (υπερδιπλάσια).
* Δεύτερον, υπήρξε λάθος εκτίμηση των αρμοδίων στην Αθήνα, καθώς υποεκτίμησαν το αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές μετά τις εξελίξεις στην πορτογαλική τράπεζα, με τους διεθνείς επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση ("...πιστεύαμε ότι θα είναι τοπικό αλλά τελικά επεκτάθηκε..." ανέφεραν παράγοντες τουυ υπουργείου Οικονομικών).
Ας σημειωθεί, ότι η τέταρτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, η Banco Popular Espanol, προνόησε και ανέβαλε την προγραμματισθείσα για χθες έκδοση ομολόγου εξαιρετικά μειωμένης εξασφάλισης (CoCo) λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς και ενώ ανέμενε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση με τον τρόπο αυτό εν όψει τον ευρωπαϊκών stress tests.
Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%). Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων».
Παράγοντες του υπουργείου σχολίασαν ακόμη ότι "...στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο" και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι η απόδοση θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο» αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Bank of America Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Citi, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Nomura, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas.

Παναγόπουλος Θάνος
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: