Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Κατεδάφιση με την αξιολόγηση

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
Καμπανάκι κινδύνου ότι θα διαλυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αν εφαρμοστεί η αξιολόγηση με τις ποσοστώσεις, χτυπάει ο κατ' εξοχήν επιστημονικός δημόσιος φορέας για τη δημόσια διοίκηση, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με υπόμνημα-χαστούκι που στέλνει στον ίδιο τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Καταπέλτης στην εμμονή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει στην αξιολόγηση είναι η απόφαση (κατά πλειοψηφία) του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου, που ελήφθη στις 23 Μαΐου, ότι τα κυβερνητικά σχέδια θα απορρυθμίσουν τη δημόσια διοίκηση και θα εκθέσουν τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και το υπουργείο του.
Το Εθνικό Κέντρο, σε ένα «θαρραλέο» κείμενο που έχει στείλει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη μορφή υπομνήματος με ημερομηνία 20 Ιουνίου, ξεκαθαρίζει ότι το σύστημα της αξιολόγησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί και γι' αυτό πρέπει να επανεξεταστεί και να βελτιωθεί, ώστε να γίνει «πραγματικά λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό».
Ανεφάρμοστο
Ολα αυτά τη στιγμή που τόσο η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και η Ενωση Περιφερειαρχών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την αξιολόγηση Μητσοτάκη, ζητώντας πάγωμα των προθεσμιών και διαβούλευση, η ΑΔΕΔΥ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης ως αναξιοκρατική και οι εργαζόμενοι σε όλο το Δημόσιο βρίσκονται στο πόδι, αντιδρώντας με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και γενική απεργία στο Δημόσιο την ερχόμενη εβδομάδα (στις 9 Ιουλίου) ενάντια στην αξιολόγηση με ποσόστωση.
Χθες η ΠΟΕ-ΟΤΑ (εργαζόμενοι στους δήμους) πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έκαψαν συμβολικά το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στο οποίο έχει δημοσιευτεί ο νόμος για τη διαθεσιμότητα και τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, ενώ έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές εργαζομένων που είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση. Μάλιστα τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ σκόπευαν να παραδώσουν στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη τα κείμενα με αυτές τις υπογραφές, κάτι που τελικά δεν έγινε. Επίσης η ΑΔΕΔΥ οργάνωσε χθες το μεσημέρι συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ, στο υπόμνημα-χαστούκι στην αξιολόγηση με ποσόστωση, που έστειλε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στον υπουργό, αναφέρεται ρητά ότι για μια δεκαετία στις εκπαιδευτικές μονάδες του Κέντρου διδάσκεται το σύστημα «Διοίκηση με στόχους», το οποίο είναι διεθνώς γνωστό και μάλιστα, όπως αναφέρεται επί λέξει στο υπόμνημα, «κατά γενική ομολογία, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, συνιστά σήμερα το πιο ενδεδειγμένο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού σχετικά με την απόδοσή του στην εργασία και είναι αυτό που εφαρμόζεται από πολλές δημόσιες διοικήσεις».
Το σύστημα αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αξιολόγηση του προσωπικού μέσα σε αυστηρά ποσοστά, επισημαίνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, γιατί στη φιλοσοφία του ενός συστήματος (διοίκηση με στόχους) υπάρχει η ακριβής μέτρηση, κάτι που δεν υπολογίζεται στο δεύτερο. Μάλιστα η μη ακριβής μέτρηση ή ορθότερα η ανυπαρξία μετρήσεων είναι προϋπόθεση εφαρμογής ενός συστήματος με ποσοστώσεις. «Τα δύο συστήματα, επισημαίνει το Κέντρο απευθυνόμενο προς τον υπουργό, εμφανίζονται ασύμβατα και αντιφατικά και θα υπάρξει σύγχυση, η οποία θα έχει αποτέλεσμα την έκθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Απορρύθμιση
Τελειώνοντας, το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου και ο πρόεδρός του Παύλος Πέζαρος ορθά-κοφτά επισημαίνουν:
«Θεωρούμε ότι η καθιέρωση τόσο θετικών όσο και αρνητικών ποσοστώσεων, κατά την αξιολόγηση υπαλλήλων του Δημοσίου, θα μπορούσε αντί να συντελέσει στην εξάλειψη των παθογενειών, να οδηγήσει ακόμη και στην απορρύθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε να επανεξεταστεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να βελτιωθεί και να καταστεί πραγματικά λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό, συντελώντας στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το Εθνικό Κέντρο, ως αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τη μελέτη και εφαρμογή σύγχρονων και άρτιων συστημάτων διοίκησης ποιότητας, θα μπορούσε, εφ' όσον κληθεί, να συνδράμει με τιε απόψεις του στην επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση».
Γιατί αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι
Χθες -30 Ιουνίου- έληγε η προθεσμία που το ίδιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε θέσει για τις εκθέσεις επιμερισμού των ποσοστών αξιολόγησης, αν δηλαδή οι προϊστάμενοι έχουν συντάξει τις πρώτες εκθέσεις για τους υφισταμένους τους, χωρίς να υπάρχει «καθαρή» εικόνα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ κύκλοι της ΑΔΕΔΥ τονίζουν ότι καμία παρόμοια έκθεση δεν έχει δημοσιευθεί από κανέναν προϊστάμενο. Οπως είναι γνωστό, η αξιολόγηση έχει παγώσει για δύο μήνες λόγω των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών στις 18 και 25 Μαΐου, πράγμα που ίσχυσε αρχικά για τους ΟΤΑ κι έπειτα για όλο το Δημόσιο.
Μάλιστα ο διαχωρισμός αυτός ισχύει και στους κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θεωρούν ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει κανονικά στα υπουργεία και θα ακολουθήσουν οι δήμοι, διότι εκεί υπάρχουν και οι μεγαλύτερες αντιστάσεις. Ομως και η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει να καλέσει σε γενικές συνελεύσεις όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε καταλήψεις των γραφείων της Διοίκησης σε όλες τις υπηρεσίες και τους χώρους εργασίας στο Δημόσιο και την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου να κατεβούν σε γενική απεργία.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στη νέα αξιολόγηση διότι, σύμφωνα με το νόμο, το 25% των υπαλλήλων θα λάβει βαθμό 9 και 10, δηλαδή άριστα. Το 60% θα λάβει 7 και 8, ενώ το 15% θα «βαθμολογηθεί» κάτω από τη βάση (από 1 έως 6). Η ποσόστωση αυτή θα ισχύσει ανεξαιρέτως σε όλες τις υπηρεσίες με τα ίδια ποσοστά και αφορά τουλάχιστον 300.000 υπαλλήλους (εξαιρούνται οι ένστολοι, οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ, για τους οποίους θα ισχύσουν άλλες διαδικασίες). Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν εκφράσει τους φόβους τους ότι αυτού του είδους η αξιολόγηση θα γίνει η βάση για να ισχύσουν οι νέες απολύσεις, αλλά και μειώσεις μισθών των δημόσιων υπαλλήλων. Ωστόσο και χθες ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM" διαβεβαίωσε ότι «η αξιολόγηση είναι απολύτως αποσυνδεδεμένη από το πρόγραμμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, τις απολύσεις και φυσικά τη μείωση μισθού. Οσοι λένε ότι ψάχνουμε για περαιτέρω "δεξαμενές" για απολύσεις και διαθεσιμότητες, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λένε ψέματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: