Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Η έκρηξη των τουριστικών αφίξεων δεν φαίνεται στις εισπράξεις

Οι επισκέπτες που θα υποδεχθεί φέτος η Ελλάδα θα αγγίξουν τα 20 εκατ., αλλά τα έσοδα δεν συμβαδίζουν. Στόχος πλέον η στροφή στην ποιότητα.
Ως μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για να ανατραπεί η αρνητική οικονομική συγκυρία βλέπουν αρκετά στελέχη επιχειρήσεων την αύξηση του τουρισμού.

Κρίσιμοι κλάδοι για την ελληνική οικονομία ποντάρουν στο αυξημένο τουριστικό κύμα και ελπίζουν να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα του χειμώνα. Σε αυτές τις προσδοκίες συμβάλλουν τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων που προέρχονται από την τουριστική δραστηριότητα αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης, αν και ακόμη μένουν πολλά να γίνουν.

Έντονος, ωστόσο, είναι ο προβληματισμός αναφορικά με το γεγονός ότι η εκτίναξη των αφίξεων ναι μεν φέρνει επιπλέον έσοδα, αλλά αυτά υπολείπονται σε ρυθμό αύξησης. Οι άνθρωποι του τουρισμού αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι προσπάθειες τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προσέγγιση «ποιοτικότερων» τουριστών, με στόχο να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Ελλάδα, τονώνοντας, έτσι, και τα φορολογικά έσοδα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 2013 έκλεισε με 17,9 εκατ. αφίξεις τουριστών και έσοδα 11,9 δισ. ευρώ, με τη μέση ταξιδιωτική δαπάνη στα 657 ευρώ ανά άτομο, γεγονός που σημαίνει ότι ο τουρισμός αποτέλεσε το 6,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις για το 2014 «βλέπουν» έκρηξη της τουριστικής ζήτησης και των εισπράξεων, με τον τουρισμό να συμβάλλει με το 5% των συνολικών εσόδων του κράτους.

Στόχος, πλέον, είναι μέχρι το 2021 η μέση ταξιδιωτική δαπάνη να φτάσει τα 800 ευρώ, ενισχύοντας, έτσι, τόσο τα κρατικά έσοδα όσο και το μερίδιο συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ.

Βέβαια, συνάρτηση της αύξησης των φορολογικών εσόδων από τον τουρισμό είναι οι αυστηροί έλεγχοι, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία, ιδίως στους τουριστικούς προορισμούς, μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και φέτος, για ακόμα μία χρονιά, ο ελεγκτικός μηχανισμός έχασε το μισό καλοκαίρι. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε απόφαση της νέας Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαίδου, με την οποία καλεί τους διευθυντές των ΔΟΥ να συγκροτήσουν ειδικά συνεργεία με εφοριακούς, με στόχο τους επιτόπιους ελέγχους σε καταστήματα και επιχειρήσεις, ώστε να μη χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν.

Στοίχημα και για την απασχόληση
Σύμφωνα με την έκθεση «Greece Economic Impact Report» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), η συμβολή του τουρισμού το 2013 στη συνολική απασχόληση ήταν 8,9%, με 319.500 θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις για το 2014 είναι ότι οι θέσεις εργασίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,6%, στις 327.500 (9,2% της συνολικής απασχόλησης), και 1,7% ετησίως έως το 2024, φτάνοντας τις 389.000 (9,8% της συνολικής απασχόλησης).

Η συνεισφορά του τουρισμού στην απασχόληση δεν σταματά, όμως, εδώ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η συνολική συνεισφορά στην απασχόληση (άμεσα και έμμεσα) ήταν 657.059 θέσεις εργασίας (18,2% της συνολικής απασχόλησης), συμπεριλαμβανομένων των έμμεσα συνδεδεμένων, και αναμένεται άνοδος κατά 2,7% το 2014, στις 675.000 θέσεις, και κατά 2,3% ετησίως έως το 2024, φτάνοντας τις 846.000 θέσεις (21,4% του συνόλου).

Ωστόσο, και σε αυτόν τον τομέα οι αδυναμίες είναι ακόμη πολλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος μαστίζεται από παράνομη εργασία και εισφοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνονται τεράστια έσοδα για τα Ταμεία και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Από τους Αλέξανδρο Κλώσσα, Βίκυ Κουρλιμπίνη 
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: