Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Γκίκας Χαρδούβελης: Ενοίκιο αντί δόσης για τα κόκκινα στεγαστικά

Oποιος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση του leasing
Ενα δίχτυ προστασίας σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, συμπληρωματικά προς τις ρυθμίσεις που θα γίνουν από τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα σπίτια τους οι δανειολήπτες τουλάχιστον για ένα διάστημα.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα μπορούν μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος.  
Παράλληλα, το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Ετσι, ένας δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση του leasing, εφόσον υιοθετηθούν τελικά αυτές οι λύσεις
«Πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία απέναντι σ' αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να τους βοηθήσουμε μ' ένα δίχτυ ασφαλείας» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για ένα από τα πιο καυτά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας.
«Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μη τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα».
Ο κ. Χαρδούβελης ασχολείται με το θέμα των κόκκινων δανείων σε συντονιστικό επίπεδο, ενώ επιμέρους ρυθμίσεις επεξεργάζονται οι αρμόδιοι υπουργοί. Στο δίχτυ που ετοιμάζει ο κ. Βρούτσης, εκτός από την επιδότηση ενοικίου, θέλει να εντάξει και προγράμματα για την απασχόληση.
Σημειώνεται ότι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών είναι 10 δισ. ευρώ ενώ άλλα 15 δισ. είναι προβληματικά, δηλαδή καθυστερούμενα.
Καθώς στις 31 Δεκεμβρίου σταματά η απαγόρευση των πλειστηριασμών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει παράτασή της, πολλοί δανειολήπτες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απώλειας του σπιτιού τους.
Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να δώσει το κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησης με τη ρύθμιση για τα νοικοκυριά. Παράλληλα, όμως, τον ενδιαφέρει να λυθεί στο σύνολό του το πρόβλημα των κόκκινων δανείων προκειμένου να αποδεσμευθούν πόροι για την ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή συνολικά τα κόκκινα δάνεια υπολογίζεται ότι φτάνουν στα 77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις.
 Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των επιχειρήσεων ο υπουργός τα χωρίζει σε δύο κατηγορίες: των μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 100 άτομα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τις πρώτες θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις στο πλαίσιο εξαγορών, συγχωνεύσεων και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. «Οι τράπεζες πρέπει να πιέσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια», επισημαίνει ο κ. Χαρδούβελης, σε συνέχεια των δηλώσεών του στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε πει ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι και να μην περιμένουν να κρατήσουν το 100% των επιχειρήσεών τους. «Με τις μικρομεσαίες», συνεχίζει, «το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Πρέπει να επέμβουν οι τράπεζες οι ίδιες, να βρουν λύσεις ώστε οι υγιείς επιχειρήσεις να ζήσουν».
Ο κ. Χαρδούβελης συμφωνεί, πάντως, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θόδωρο Φέσσα ότι στο πλαίσιο της λύσης που αναζητεί η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια δεν πρέπει να αδικηθούν οι υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις που όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους. Αυτό σημαίνει ότι η όποια ρύθμιση δεν θα είναι χωρίς κόστος για τους επιχειρηματίες των οποίων τα δάνεια θα ρυθμιστούν. Πρώτα θα γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα των βιώσιμων από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης όσων κριθούν βιώσιμες, οι τράπεζες σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται θα μπορούν να αποκτήσουν μετοχές σ' αυτές έναντι των δανείων που έχουν δώσει, ενώ άλλοι επενδυτές θα μπορούν να μπουν κι αυτοί στο μετοχικό κεφάλαιο μέσω αυξήσεών του.

Πηγή: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: