Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Παρακράτηση στο σύνολο της διπλής σύνταξης

Αλλάζει από τον επόμενο μήνα η παρακράτηση φόρου για 1.146.089 πολίτες, που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα έχουν αυξομειώσεις στα μηνιαία ποσά συντάξεων, χωρίς αυτό να οδηγεί σε αλλαγή στο τελικό ποσό του φόρου.
Ουσιαστικά η παρακράτηση του φόρου θα γίνεται πλέον κάθε μήνα στο σύνολο του ποσού για όσους έχουν διπλή σύνταξη (και όχι σε κάθε σύνταξη χωριστά).
Το νέο σύστημα πρόκειται να εφαρμοστεί στη σύνταξη του Αυγούστου, η οποία καταβάλλεται στο τέλος του Ιουλίου. Με τις νέες ρυθμίσεις υπολογίζεται πως:
Μία μέση αύξηση της τάξης των 15 ευρώ στη σύνταξή τους θα έχουν 399.231 συνταξιούχοι, καθώς σταματά η οριζόντια παρακράτηση φόρου στις επικουρικές.
Αντιθέτως, αυξημένη παρακράτηση στη σύνταξή τους κάθε μήνα θα έχουν 746.768 συνταξιούχοι. Η αύξηση της παρακράτησης θα είναι έως 40 ευρώ και θα επηρεαστούν όσοι έχουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές άνω των 750 ευρώ. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει πως για το 70% των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας η μηνιαία επιβάρυνση θα είναι έως 30 ευρώ.
Πρόκειται για νόμο του υπουργείου Οικονομικών που έχει ήδη ψηφιστεί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται στους διπλοσυνταξιούχους από τον επόμενο μήνα. Η καταγραφή όλων όσοι εισπράττουν συντάξεις από δύο Ταμεία έχει γίνει με το νέο σύστημα «Ηλιος», που ήδη μετρά έναν χρόνο ζωής (πλέον υπάρχουν δηλαδή αναλυτικά στοιχεία ανά ασφαλιστικό φορέα). Αυτό που στην πράξη θα συμβεί είναι κάθε μήνα οι συνταξιούχοι να πληρώνουν ένα τμήμα του φόρου, που κανονικά θα κατέβαλαν την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στο άθροισμα όλων των συντάξεων (δύο ή και περισσότερες) και η παρακράτηση θα γίνεται αυτόματα.
Εκπτωση 1,5%
Μετά την αλλαγή αυτή το συνολικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων θα είναι μηδενικό για όσους συνταξιούχους δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια). Η μόνη επαφή των συγκεκριμένων συνταξιούχων με την Εφορία θα πλέον αποκλειστικά και μόνο τη στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως εφαρμόζεται και η έκπτωση 1,5% επί της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Αυτό σημαίνει πως στον φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις υπάρχει η συγκεκριμένη έκπτωση. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:
Ασφαλισμένος έχει κύρια σύνταξη 800 ευρώ και επικουρική 160 ευρώ (σύνολο 960 ευρώ). Το 2013 η μηνιαία παρακράτηση φόρου αλλά και ειδικής εισφοράς ήταν 8,87 ευρώ. Τη φετινή χρονιά θα καταβάλλει κάθε μήνα 35,66 ευρώ για φόρο αλλά και ειδική εισφορά (ωστόσο αν δεν έχει επιπλέον εισοδήματα δεν πρόκειται να πληρώσει άλλο ποσό μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης).
Ασφαλισμένος με κύρια σύνταξη 1.100 ευρώ και επικουρική 220 ευρώ (σύνολο 1.320). Το 2013 η μηνιαία παρακράτηση φόρου αλλά και ειδικής εισφοράς ήταν 98,67 ευρώ. Τη φετινή χρονιά θα καταβάλλει κάθε μήνα 126,87 ευρώ συνολικά τόσο για φόρο όσο και για ειδική εισφορά.
Οι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως φέτος είναι μια μεταβατική χρονιά για την εφαρμογή του νέου συστήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης- που θα εφαρμοστεί τον Αύγουστο- δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Πρέπει να επισημανθεί πως τη φετινή χρονιά απλοποιήθηκε η υποβολή φορολογικής δήλωσης για περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχους. Οι συντάξιμες αποδοχές του 2013 συμπληρώθηκαν αυτόματα στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωση και η επιβεβαίωση των αποδοχών έγινε με ένα «κλικ» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» του υπουργείου Εργασίας για τις συντάξεις που καταβάλλουν τα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως 56.632 άτομα παίρνουν τέσσερις συντάξεις και 14.468 ασφαλισμένοι εισπράττουν πέντε συντάξεις. Πάνω από επτά συντάξεις έχουν καταφέρει να εισπράττουν 350 άτομα και μάλιστα τρία άτομα δικαιούνται συνολικά δέκα συντάξεις.
Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Ασφαλιστικό «βιογραφικό» και ένσημα με ένα... κλικ
Διπλή παρέμβαση για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Με την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δεν θα απαιτείται κανένα πρόσθετο στοιχείο (π.χ. καρτέλες ενσήμων, βιβλιάρια ασθενείας) για την πρόσβαση των ασφαλισμένων στα Ταμεία, τα νοσοκομεία και σε άλλες υπηρεσίες.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων ασθενείας και τη συγκρότηση Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης. Πλέον η ένδειξη της ασφαλιστικής ικανότητας είναι διαθέσιμη μέσω του διαδικτύου σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας (π.χ. γιατροί, φαρμακοποιοί) και δευτεροβάθμιας (νοσοκομεία, κλινικές) περίθαλψης.
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για δύο ακόμα θέματα:
Καθιερώνεται το «ασφαλιστικό βιογραφικό» στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι και τα Ταμεία ανά πάσα στιγμή με ένα απλό «κλικ» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στους νέους «ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης» θα ενσωματωθούν 29 δισ. ημέρες ασφάλισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο όλοι οι φορείς ξεκινούν τη διαδικασία για την τροφοδότηση του συστήματος «Ατλας» με τις σχετικές πληροφορίες, ώστε τον Νοέμβριο οι πολίτες να παρακολουθούν την ασφαλιστική τους... πορεία τα τελευταία είκοσι έτη. Το 2015 θα ενσωματωθούν και τα αρχεία των προηγούμενων ετών, προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο χρόνος έκδοσης της σύνταξης.
Δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Το εγχείρημα συνδέεται με τις σχεδιαζόμενες ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και πρέπει να επισημανθεί πως μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί στον υπουργό η μελέτη του ΚΕΠΕ. Το νέο Κέντρο θα κάνει «πρεμιέρα» μέσα στον χρόνο και εκεί θα κατευθύνεται το σύνολο των αιτήσεων για σύνταξη. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου η στελέχωση θα γίνει από υπαλλήλους όλων των ασφαλιστικών Ταμείων. Ουσιαστικά οι υπάλληλοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία (ένσημα ανεξαρτήτως ταμείου ασφάλισης) με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης.
Τρία «υπερ-Ταμεία»
Σημειώνεται πως με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα δημιουργηθούν τρία «υπερ-Ταμεία», που θα καλύπτουν μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Αυτόνομο ρόλο θα διαδραματίσει το ΝΑΤ, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η τύχη του ΕΤΑΑ (δηλαδή αν θα παραμείνει αυτόνομο ή θα.. μετακομίσει στον ΟΑΕΕ).
Στο ΙΚΑ θα υπάγεται το σύνολο των μισθωτών, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες αλλά και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα θα «μεταφερθούν» και τα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που θα διατηρήσουν την αυτονομία τους μέσα από τη δημιουργία χωριστών λογαριασμών. Συγκεκριμένα, με βάση τον σχεδιασμό στο ΙΚΑ θα μετακομίσουν ο ΟΠΑΔ (ένα τμήμα θα πάει στον ΕΟΠΥΥ), το ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό), το ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό ευρύτερου δημόσιου τομέα), το ΤΠΔΥ (φορέας πρόνοιας δημοσίου), το ΤΑΠΙΤ (φορέας πρόνοιας ιδιωτικού τομέα) κ.ά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: