Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ο χάρτης με όλες τις υποτροφίες

ΤΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ
Ευκαιρίες σπουδών σε δεκάδες γνωστικά αντικείμενα προσφέρουν οι 350 υποτροφίες που βρίσκονται αυτή την εποχή σε εξέλιξη. Πολλά από τα προσφερόμενα προγράμματα προβλέπουν μάλιστα και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας
Σε αγώνα δρόμου αποδύονται όλο και περισσότεροι νέοι προκειμένου να αποκτήσουν μια υποτροφία. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες νέοι και κυρίως οι «άριστοι» σε επίπεδο σπουδών ψάχνουν απεγνωσμένα προκειμένου να εντοπίσουν μια υποτροφία της αρεσκείας τους.
Η διαδικασία αυτή είναι συχνά πολύπλοκη με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ένας και μόνο οργανισμός που να συγκεντρώνει τις σχετικές πληροφορίες. Και έτσι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ψάχνουν αδιάκοπα ανάμεσα σε δεκάδες φορείς, αφού κάθε χρόνο παρέχονται χιλιάδες υποτροφίες.
Στη χώρα μας ο βασικός φορέας διαχείρισης των υποτροφιών, τις οποίες χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση είναι το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το οποίο προκηρύσσει ετησίως υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ χορηγεί και χρηματικά ποσά για προπτυχιακές σπουδές. Ωστόσο, πέρα από το ΙΚΥ, υποτροφίες δίνουν και εκατοντάδες άλλοι φορείς: Υπουργεία, Πανεπιστήμια, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO, Κληροδοτήματα, Ιδρύματα, Κυβερνήσεις άλλων χωρών, ιδιώτες κ.ά.
Προϋποθέσεις
Εξαιρετικά μεγάλο αριθμό υποτροφιών δίνουν οι ιδιώτες, δηλαδή τα κληροδοτήματα, και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις βασικό ρόλο παίζει η καταγωγή του φοιτητή και βέβαια η επιμέλεια που δείχνει στις σπουδές τους. Γενικότερα πάντως οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απονομή των υποτροφιών είναι: ο βαθμός πτυχίου, οι επιδόσεις σε μαθήματα σχετικά με τον τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο προκηρύσσεται η υποτροφία, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας, η καταγωγή από συγκεκριμένο τόπο και η οικονομική κατάσταση.
Οπως τονίζει στο «Εθνος» η πρόεδρος του ΙΚΥ, κ. Εφη Μπάσδρα, αυτή τη στιγμή υπάρχει «τρομακτικό ενδιαφέρον για υποτροφίες και κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές. Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον υπάρχει για τις ανθρωπιστικές σπουδές, καθώς είναι υποτροφίες που δεν βρίσκουν εύκολα οι φοιτητές». Η τεράστια ζήτηση που υπάρχει για τις υποτροφίες αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν κάποια σύνδεση των υποτροφιών με την αγορά εργασίας οδήγησε από φέτος το ΙΚΥ να προχωρήσει σε μια καινοτόμο πρωτοβουλία, δηλαδή ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών με την ονομασία (2+2).
Οπως μας εξηγεί η κ. Μπάσδρα, «αφορά στη χορήγηση από το ΙΚΥ υποτροφιών πρώτου κύκλου σπουδών (μάστερ) με τη συνηθισμένη διαδικασία χορήγησης υποτροφιών.
Ομως στη διάρκεια των σπουδών τους, των δύο χρόνων, οι υπότροφοι για την απόκτηση εμπειρίας θα εργάζονται σε κάποια επιχείρηση με συνάφεια στο αντικείμενο σπουδών τους. Μετά το μάστερ η επιχείρηση αυτή θα είναι υποχρεωμένη να προσλάβει με θέση αποκλειστικής απασχόλησης τον μεταπτυχιακό υπότροφο για δύο χρόνια. Ετσι ο υπότροφος θα αποκτά εμπειρία, την οποία θα αξιοποιήσει στη δουλειά του, με πιθανότητες να συνεχίσει να δουλεύει σε ίδια επιχείρηση. Απο την άλλη πλευρά και η επιχείρηση θα έχει έναν άριστο εργαζόμενο και θα εμπλουτίσει το δυναμικό της. Ηδη έχουμε ξεκινήσει μια τέτοια συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις».
Στα σχέδια του ΙΚΥ είναι σύντομα να μπορέσει να προχωρήσει και στην παροχή φοιτητικών δανείων με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο, τα οποία θα αρχίζουν ν΄αποπληρώνονται όταν ο φοιτητής ξεκινήσει να εργάζεται, κάτι που κάνουν εδώ και χρόνια πολλά μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οπως χαρακτηριστικά λέει η πρόεδρος του ΙΚΥ, η Πολιτεία πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στις υποτροφίες και να στηρίξει τη νεολαία της αριστείας, αφού αυτή είναι το μέλλον της χώρας μας. «Η παιδεία είναι η μόνη μας ελπίδα και ο εθνικός μας πλούτος.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: