Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Τα τιμολόγια ρεύματος στις χώρες της Ευρώπης

Έχω αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο στις ανατιμήσεις στα ενεργειακά αγαθά, που έχουν προκύψει την περίοδο εφαρμογής της Νεοφιλελεύθερης (ΝΦ) Πολιτικής. Ανατιμήσεις που διαφέρουν μεν από χώρα σε χώρα, όμως αφορούν όλες τις χώρες της Ε.Ε. Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα προσεγγίσει τις ανατιμήσεις με βάση στοιχεία της Eurostat. Το γεγονός ότι διάφοροι ομιλητές σε ΜΜΕ, αλλά και βουλευτές της Ν.Δ., θέλησαν να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο και να αντικρούσουν αυτή την αλήθεια με παρακίνησε να καταφύγω και σε άλλη πηγή, τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (Energy Prices and Taxes / First Quarter 2013), που δεν μπορεί να πει κάποιος πως ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στοιχεία παρουσιάζονται στον πίνακα και αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει χώρα στην οποία να μην έχουν προκληθεί ανατιμήσεις την εξεταζόμενη περίοδο που βρίσκεται στο φόρτε της η εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.
Μπορεί από χώρα σε χώρα να υπάρχουν διαφορές στα ποσοστά αυξήσεων, όμως οι αυξήσεις αφορούν όλες τις χώρες. Αν η Αυστρία, η Γαλλία με την πυρηνική ενέργεια και η Ολλανδία είχαν σχετικά μικρές ανατιμήσεις, είχαμε αντίθετα χώρες όπως οι Ουγγαρία, Εσθονία, Τσεχία, Σουηδία, ακόμη και η Γερμανία, με τσουχτερές ανατιμήσεις.
Η εξέλιξη τιμών την περίοδο 2000-2012
Με βάση σχετικά πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (Α' τριμήνου 2013) που αναφέρει τους δείκτες λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια έχουμε τον παρακάτω πίνακα.
Την αλήθεια για τις ανατιμήσεις, λοιπόν, τις παρουσιάζουν και τις παραδέχονται και οι ίδιοι οι διεθνείς οργανισμοί και γι' αυτό ας μην συνεχίζουν οι πολιτικοί και εκείνοι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία να κοροϊδεύουν.
Οι ανατιμήσεις είναι λοιπόν γενικευμένες, σε όλες τις χώρες που έχει εξαπλωθεί ο ΝΦ και μάλιστα, όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, δεν είναι απλά ονομαστικές, αλλά πραγματικές. Αυτό φαίνεται αν συγκρίνει κάποιος τις ανατιμήσεις με τον αντίστοιχο τιμάριθμο (ΔΤΚ). Μόνη εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι η Ολλανδία. Εδώ οι ανατιμήσεις είναι μικρότερες του τιμαρίθμου, κάτι που δηλώνει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας συγκρατούνται
Όμως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις και χώρες, οι ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια είναι αυτές που εντείνουν την ακρίβεια.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: