Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Δημόσιο: Βρήκαν "παραθυράκι" για να αποφύγουν την αξιολόγηση

Mία μόλις ημέρα μένει μέχρι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΗΔ) να κάνει «ταμείο» για την πρώτη φάση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η εφαρμογή της οποίας είναι σαφές πλέον πως συναντά ισχυρές αντιστάσεις. Καμία από τις δύο βασικές αντιμαχόμενες πλευρές δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να κάνει πίσω.

Από τη μια μεριά, το ΥΔΜΗΔ προειδοποιεί με πειθαρχικές διώξεις όσους δεν εφαρμόσουν το νόμο (ν. 4250). Από την άλλη, η ΑΔΕΔΥ συνεχίζει για δεύτερο μήνα την «νόμιμη», κατά την ίδια, «αποχή διαρκείας» (βάσει του ν. 1264/1982) από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, εκτιμώντας έτσι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα την αποφύγουν.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έχει ζητήσει από το ΥΔΜΗΔ αναβολή της αξιολόγησης για τουλάχιστον μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τους νέους δημάρχους, αλλά και το ξεμπλοκάρισμα της «κινητικότητας» (2000 από τους 3000 αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα).

Την περασμένη Δευτέρα 30 Ιουνίου έληξε η προθεσμία κατά την οποία οι γενικοί διευθυντές θα έπρεπε να είχαν εκδώσει τις αποφάσεις επιμερισμού των ποσοστών ανά βαθμολογική κλίμακα και στο ΥΔΜΗΔ περιμένουν μέχρι και την Παρασκευή 4 Ιουλίου για να δουν αν και κατά πόσο τα ανώτατα στελέχη του δημοσίου εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους.

Κορυφαίο στέλεχος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε χθες στο Capital.gr πως η εντύπωση που υπάρχει είναι η εξής:  Κανένας γενικός διευθυντής στο «στενό» δημόσιο (σ.σ. υπουργεία) δεν έχει στείλει καμία έκθεση επιμερισμού.

Η ίδια εντύπωση υπάρχει και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) για τους δήμους και τις περιφέρειες. Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ –ΟΤΑ συνεδριάζει σήμερα το πρωί στις 10 για να καθορίσει την παραπέρα στάση έναντι της αξιολόγησης. Την Τετάρτη  9 Ιουλίου, επίσης, είναι προγραμματισμένη η γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ σε όλο το δημόσιο.

Χθες πάντως το ΥΔΜΗΔ απέστειλε εσωτερικό έγγραφο προς όλους τους αρμοδίους σύμφωνα με το οποίο έκανε σαφές πως ενδέχεται να προκύψει πειθαρχική ευθύνη για όσους διευθυντές δεν εφαρμόσουν όσα προβλέπει ο νόμος 4250/14 για την αξιολόγηση στο δημόσιο.

ΑΔΕΔΥ : Η αποχή από την αξιολόγηση «καλύπτεται» νομικά από τον Συνδικαλιστικό Νόμο του 1982
Ωστόσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, φέρονται να έχουν ένα άλλο νόμο στα χέρια τους με βάση τον οποίο, «καλύπτονται» νομικά στο να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει ο νόμος για την αξιολόγηση. Αυτός είναι ο νόμος 1264 του 1982 ή αλλιώς ο περιβόητος «συνδικαλιστικός νόμος» ο οποίος διέπει τόσο τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα και τον οποίο έχει βάλει στο στόχαστρο η τρόικα ήδη από την προηγούμενη επίσκεψη της (σ.σ. επίκειται αναθεώρηση του προς το τέλος του έτους).

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ οι διατάξεις του ν. 1264 όπως  αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια δικαστήρια (ενδεικτικά Δ. Εφ. 486/1995) επιτρέπουν την «αποχή» των δημοσίων υπαλλήλων από την αξιολόγηση. Η «αποχή» αυτή, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, είναι νόμιμα αναγνωρισμένη ως «μορφή απεργίας» και δεν μπορεί να διωχθεί πειθαρχικά όποιος συμμετέχει σε αυτή. Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει στείλει μάλιστα από τις 13 Μαΐου εξώδικο προς όλα τα Υπουργεία και άλλους έντεκα φορείς στους οποίους εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι με το οποίο τους ενημερώνει πως από τη Δευτέρα 19 Μαΐου  οι  εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ιδιαίτερα όσοι εμπλέκονται στην εφαρμογή του νόμου, λόγω της θέσεως τους στη διοικητική ιεραρχία, έχουν καλεστεί να απέχουν από κάθε σχετική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα αυτής και συγκεκριμένα αλλά όχι περιοριστικά:

(α) από την έκδοση αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστώσεων του άρθρου 7 παρ.5 του π.δ. 318/1992
(β) από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αυτοαξιολόγησης
(γ) Από τη σύνταξη και υποβολή εισηγήσεων αξιολόγησης (άρθρο 14 του π.δ. 318/1992)
(δ) από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης (άρθρο 14 του π.δ. 318/1992)
(ε) από τη συμμετοχή σε Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο (άρθρο 24 του π.δ. 318/1992)
(στ) οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, που συνάπτεται με τη διαδικασία αυτή, όπως παροχή στοιχείων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού κλπ.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη


Πηγή:www.capital.gr
Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: