Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Η συμφωνία για τις απολύσεις στο δημόσιο

ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ 6.500 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ 2014 - ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ 2015
Επιβεβαιώθηκε η συμφωνία για την υλοποίηση των υπόλοιπων 6.500 απολύσεων στο Δημόσιο εντός του 2014 όπως προβλέπεται και στο Μνημόνιο, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με την τρόικα το περασμένο Σάββατο.
Στη δίωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το σύνολο των αλλαγών στο Δημόσιο, επικυρώθηκε η προεργασία που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και των κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να τηρήσει τον στόχο των 15.000 απολύσεων για τη διετία 2013-2014 σημειώνοντας παράλληλα ότι σε «αντιστάθμισμα» η τρόικα δεν επιμένει στη θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις από το 2015.
«Οπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας.
Σημειώνεται ότι η τρόικα είχε αρχικά ζητήσει επιπλέον 6.000- 8.000 απολύσεις για τη διετία 2015-2016. Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως γι' αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο περίπου 8.500 υπάλληλοι και στη συμφωνία που σφραγίστηκε μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών προβλέπεται η απομάκρυνση 6.500 υπαλλήλων που θα προέλθει:
  • Από τη μείωση των δομών (downsizising) στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και στις ανώνυμες εταιρείες που εποπτεύουν τα υπουργεία Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνολικά εκτιμάται ότι από τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων θα απομακρυνθούν 1.050 υπάλληλοι. Στο επίκεντρο των φορέων που θα μειωθούν οι δομές τους είναι οι εταιρείες συγκοινωνιών (Τραμ, Μετρό κ.ά.).
  • Από τους εργαζομένους που απασχολούνταν με προσωρινές διαταγές και απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι 1.850 υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας έχουν δει τον δρόμο της εξόδου από τις δημόσιες υπηρεσίες μετά από τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων.
  • Συνολικά 3.600 υπάλληλοι που θα προέρχονται από τις δεξαμενές των διαθεσίμων που ολοκληρώνεται το 8μηνό τους τους επόμενους μήνες και δεν θα υπάρξουν θέσεις για να επανατοποθετηθούν, από όσους απομακρυνθούν με βαριά πειθαρχικά αδικήματα και από τους επανελέγχους πλαστών πιστοποιητικών και παράνομων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων που θα προέλθουν κυρίως από την ομάδα των 35.000 υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το Π.Δ. Παυλόπουλου.
Από τη δεξαμενή των διαθέσιμων υπαλλήλων τους ερχόμενους μήνες μέχρι και τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η 8μηνη παραμονή στο ιδιότυπο καθεστώς των εργαζομένων στον ΕΟΠΠΥ και των γιατρών που δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις τους στον νέο φορέα (ΠΕΔΥ). Παράλληλα θα ακολουθήσει νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων μικρότερων φορέων του Δημοσίου όπου έκει θα ενταχθούν και τα λουκέτα ή οι συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών των ΟΤΑ που επί τρία χρόνια καταγράφουν μόνο ζημιές.

Στη σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας τέθηκαν και οι ποιοτικοί στόχοι που έχουν προσδιοριστεί για τις αλλαγές στο Δημόσιο. Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση των διοικητικών βαρών που αποτελεί το μοναδικό προαπαιτούμενο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε αυτόν τον κύκλο των διαπραγματεύσεων. Από την ελληνική πλευρά παρουσιάστηκαν ο νόμος για την επιλογή προϊσταμένων που ψηφίστηκε την προηγούμενη μέρα στη Βουλή και ο σχεδιασμός για τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας. Σε ό,τι αφορά τη διαδημοτική κινητικότητα και την αξιολόγηση υπαλλήλων και φορέων στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέπεμψαν στις συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και τρόικας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγαλύτερη υποστηρικτική διάθεση από ό,τι το ΔΝΤ, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο σκέλος της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πιο σκληρά μέτρα.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: