Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΕΟΓ "Η ΠΕΛΛΑ" : Ο ΧΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Στο κατάμεστο ανοιχτό θέατρο Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκε, την Τετἀρτη 2 Ιουλίου, η εκδήλωση του εκπολιτιστικού ομίλου Γιαννιτσών «Η ΠΕΛΛΑ» με τίτλο από ΄Ο ΧΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ’. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των εορτασμών των 50 χρόνων από την ίδρυση του Ομίλου.

Στόχος ήταν να παρουσιαστεί στο κοινό των Γιαννιτσών η εξέλιξη του χορού στον Ελλαδικό χώρο ξεκινώντας από την αρχαιότητα και τον χορό του αρχαίου δράματος φτάνοντας μέχρι την σύγχρονη εποχή και τους μοντέρνους χορούς. Την μερίδα του λέοντος είχε το κομμάτι της λαϊκής παραδοσιακής μουσικής με εκπροσώπηση της μουσικής παράδοσης διαφόρων περιοχών που έδρασε ο ελληνισμός.

Η παράσταση ξεκίνησε με τις ιέρειες οι οποίες απέδωσαν τελετουργικούς χορούς  και άναψαν τον βωμό υποδηλώνοντας την λατρευτική και υψίστη σημασία του στην  αρχαία Ελλάδα μένοντας αναμμένος καθ΄ όλη την διάρκεια της παράστασης προσδίνοντας ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Την χορογραφική επιμέλεια είχε η κ. Αναστασία Βαρσαμά.. Κατόπιν γίνετε μια αναπαράσταση του πολεμικού χορού Πυρρίχιου χορογραφημένου  από τον χοροδιδάσκαλο Γιώτη Σπυριδόπουλο. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην βυζαντινή περίοδο την χορευτική παράδοση της οποίας σώζουν χοροί από την Καππαδοκία. Ο  καθηγητής  βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής ωδείου Φλώρινας κ. Βασίλης Δόντσιος μαζί με τον πρόεδρο του Ε.Ο.Γ Γιώργο Δόντσιο, τον κ. Μπόσκο Τρύφωνα και κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου έψαλλαν το αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, τον Ακάθιστο ύμνο. Τη θεματική αυτή ενότητα παρουσίασε το χορευτικό του Πολιτιστικού συλλόγου Δαμιανού <Ο Διογένης>με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Ορέστη Στοϊωάννου. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, με την είσοδο των  Φουστανελοφόρων  Νεοχωρίου Ημαθίας  που κάνουν  μια αναπαράσταση προετοιμασίας των ηρώων του 1821 πριν από  την μάχη. Ακολουθούν χοροί από την Ήπειρο και την Μακεδονία  τα οποία παρουσιάστηκαν από τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Γιαννιτσών <Η ΠΕΛΛΑ> υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Ορέστη Στοϊωάννου. Η περίοδος του ξεριζωμού των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες της Α. Ρωμυλίας , του  Πόντου και της Μ. Ασίας εκπροσωπήθηκε με τα χορευτικά συγκροτήματα , της Α. Ρωμυλίας Καρυωτών Γιαννιτσών με χοροδιδάσκαλο τον κ. Παύλο Λιτούδη, την Ποντιακή καλλιτεχνική στέγη Πέλλας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιώτη Σπυριδόπουλο και από  τους Φίλους της παράδοσης Θεσσαλονίκης με χοροδιδάσκαλο τον κ. Περικλή Διαμαντή αντίστοιχα.
 Η μετανάστευση και η ξενιτιά αποδόθηκε με χορούς από τη νησιωτική Ελλάδα. Το  χορευτικό των Φίλων της παράδοσης Θεσσαλονίκης χόρεψε  Αιγαιοπελαγίτικους χορούς  υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Περικλή Διαμαντή και ο Σύλλογος Κρητών Γιαννιτσών <Νίκος Ξυλούρης> απέδωσε χορούς από την Κρήτη υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου  Νίκου Κατσιρντάκη. Τέλος φτάνοντας στη σύγχρονη περίοδο παρουσιάστηκαν η περίοδος του Μεσοπολέμου,  του ρεμπέτικου και της δεκαετίας του 60, από το studio Γυμναστικής Βαρσαμά με την επιμέλεια των Βασίλη και Θανάση Βαρσαμά που ξεσήκωσαν το κοινό.  Η κάθε ενότητα εισάγονταν από τον εκπαιδευτικό-ιστορικό-συγγραφέα  κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου, ο οποίος έκανε μια σύντομη εισαγωγή δίνοντας το ιστορικό πλαίσιο κάθε περιόδου.

Πέρα από το χορευτικό κομμάτι εντυπωσιακά ήταν τα κουστούμια των χορευτών. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται ιδιαίτερα  στην κ. Όλγα Σβώλου που επιμελήθηκε τον ρουμλουκιώτικο  κεφαλόδεσμο, ο οποίος απαιτεί εξαιρετικά  ιδιαίτερη τεχνική καθώς και για την παραχώρηση  Αλεξανδρινών φορεσιών φροντίζοντας και την επιμέλεια τους. Πολλές ευχαριστίες στην κ. Χριστίνα Μάγγου για την επιμέλεια του  ιδιάζοντος κεφαλόδεσμου της καραγκούνικης φορεσιάς. Στην κατασκευή των σκηνικών βοήθησαν οι Βαλσαμής Πατσώνης και Σάκης Αραμπατζής.

Ευχαριστούμε επίσης τους μουσικούς-τραγουδιστές που επένδυσαν μουσικά την εκδήλωση.
                           
                           Ύμνοι – Τραγούδι  : Δόντσιο Βασίλη
                            Τραγούδι :   Σαμαρά Σταμάτη
                            Τραγούδι :   Κασούρα Βασίλη

                             Ματρακούλια  Παύλο               ( Κλαρίνο )
                             Σιταρά  Θεόδωρο                     ( Τρομπέτα )
                             Βέλκο Βασίλη                           ( Κρουστά )
                             Σαμαρά Σταμάτη                      ( Λαούτο  )
                             Κουσουλάκη Γιάννη                 (  Βιολί  )
                             Κασούρα Βασίλη                     (Ούτι-Λαούτο)
                             Δρικούδη Γεώργιο                    (Ακορντεόν)
                             Κων/νίδη Τριαντάφυλο            ( Γκάϊντα)
                             Καραγιαννίδη Μιχαήλ               (Ποντιακή λύρα)
                             Μπαμπούρα Γρηγόριο              ( Νταούλι )
                             Σφακιανάκη Γεώργιο                (Κρητική λύρα)
                             Αλεφαντινό  Γεώργιο                ( Λαούτο  )
                            
Η παράσταση αυτή η οποία λειτούργησε σαν μια γενέθλια γιορτή με αφορμή το χορό δε θα είχε επιτευχθεί εάν δεν είχε υπάρξει ομαδική δουλειά και συνεργασία πολλών ανθρώπων. Ο ΕΟΓ « Η ΠΕΛΛΑ» θα ήθελε να ευχαριστήσει τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης: Το Δήμο Πέλλας, τη ΔΗΚΕΠΑΠ και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόρη Στάμκο, την Περιφερειακή ενότητα Πέλλας και ιδιαίτερα  τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θόδωρο Θεοδωρίδη και ξανά όλους τους συλλόγους, χορευτές, φορείς, ιδιώτες που συνετέλεσαν ο καθένας ξεχωριστά στην πραγματοποίηση και την επιτυχία αυτής της παράστασης. Ευχαριστεί τους χοροδιδασκάλους που επιμελήθηκαν την κάθε ενότητα εξαντλώντας ο καθένας το μέγιστο των δυνατοτήτων του και τους χορευτές που αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους. Ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου για την παρουσίαση της εκδήλωσης και την επιμέλεια των κειμένων, τους χορηγούς χωρίς τους οποίους η παράσταση αυτή δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, την ομάδα νοιάζομαι για τη βοήθεια που προσέφερε μέσα στο ανοιχτό θέατρο καθ΄όλη τη διάρκεια της παράστασης, την Πέλλα τηλεόραση για τη στήριξή της σε κάθε προσπάθεια του ομίλου μας, την Χριστιάνα Μάξι για την επιμέλεια αφίσας της εκδήλωσης, τη θεατρική ομάδα Πέλλας για το δανεισμό στολών των αρχαίων πολεμιστών,  την Κατερίνα Μαργαριτοπούλου που κατασκεύασε αφιλοκερδώς τα κοστούμια για τις ιέρειες της αρχαίας Ελλάδας και για την εποχή του Μεσοπολέμου και τους  θεατές που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και χάρισαν το πιο θερμό τους χειροκρότημα. Η θετική τους ανταπόκριση, η στήριξη και τα θετικά τους σχόλια ενθαρρύνουν τον Όμιλο να συνεχίσει να οργανώνει  και άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον.

Από πλευράς επισήμων την εκδήλωση τίμησαν με την  παρουσία τους και τους ευχαριστούμε οι:
Αρχιερατικός Επίτροπος  Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Πατέρας Ιωάννης Σπυρίδης
Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης  Στάμκος
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης
Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γιουματζίδης Δημήτριος
Διατελέσαντες  πρόεδροι του ΕΟΓ ¨Η ΠΕΛΛΑ¨
Πρόεδροι και αντιπροσωπείες από όλους του Συλλόγους των Γιαννιτσών   και της γύρω περιοχής.
                                           Χορηγοί της εκδήλωσης

ΧΑΡΟΥΠΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ -Macedonian Transport 
ΔΟΥΒΑΝΤΖΗΣ ΠΕΝΟΓΛΟΥ- Ι.ΚΤΕΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
ΓΥΡΙΧΙΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ- ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΑΧΛΑΤΛΗΣ Δ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΚΙΚΗ-ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΠΡΟΠΟ
ΟΝΕΙΡΩΝ ΖΕΥΞΗ-ΧΟΡΟΙ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ
ΒΥΘΟΣ- BEACH BAR ΣΚΟΤΙΝΑ
ΨΑΡΟΥ- BEACH BAR ΣΚΟΤΙΝΑ
ΓΙΑΛΑΜΑΣ-ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ-ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ
ΠΑΣΧΩΝΗΣ – ΒΟΥΤΣΑΣ-ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΛΕΥΘΩ
ΞΕΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΙΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΜΙΧΟΓΛΟΥ Θ & ΥΙΟΣ- ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ & ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ
ΠΡΑΓΓΑΛΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ- ΚΛΙΜΑ ENERGY
ΚΑΣΤΑΝΟΓΛΟΥ Μ-ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ Β- ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΡΕΜΠΕΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ- WIND
ΛΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ
ΜΟΥΡΤΙΚΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ- ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΜΕΖΕΔΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΑΛΙΔΑ
ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΠΑΙΔΙΚΑ GEORGINO
ΓΙΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΟΔΑ
ΖΙΩΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ- ΣΥΣΤHMATA ΑΝΑΝ, ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΠΙΛΙΤΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ
ΧΡΥΣΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ- ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ-ΑΞΕΣΟΥΑΡ
MECHANIC- KAFE BAR
ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ- ΚΑΦΕ ΡΕΣΤΟΡΑΝ
ΠΑΤΣΩΝΗΣ ΒΑΛΣΑΜΗΣ- ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- PELLA FM 103,2


Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 
ΤΟ ΔΣ















Δεν υπάρχουν σχόλια: