Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Οι «μαύροι» της COSCO σήκωσαν… παντιέρα

Σε κινητοποίηση προχώρησαν από το πρωί εργαζόμενοι της COSCO στον Πειραιά αντιδρώντας στις βάρβαρες συνθήκες εργασίας που έχει επιβάλλει η πολυεθνική με την κυβερνητική συνδρομή.
Σε αυτό το «πρότυπο επιχείρησης» όπως χαρακτήρισε την COSCO πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μεταξύ άλλων, συμβαίνουν τα εξής:
  1. Οι εργαζόμενοι στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Ικονίου, που παραδόθηκε στην «Cosco» υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας…
  2. Οι μέρες εργασίας του εργαζόμενου δεν ξεπερνούν τις 12 το μήνα…
  3. Ο καθαρός μισθός των εργαζομένων δεν ξεπερνά τα 660 ευρώ το μήνα…
  4. Οι ώρες εργασίας ημερησίως μπορεί να ξεπεράσουν και τις 15…
  5. Σύμφωνα με τη σύμβαση ανάμεσα στον εργαζόμενο και στην εταιρεία «ο εργοδότης δικαιούται να μεταθέτει ή αποσπά τον εργαζόμενο, από εργασία σε εργασία, από βάρδια σε βάρδια, από τμήμα σε τμήμα, από μηχάνημα σε μηχάνημα, από εκμετάλλευση σε εκμετάλλευση κτλ».
  6. Σύμφωνα με τη σύμβαση «κάθε πρόσθετη πέραν της νομίμου εργασίας που τυχόν ήθελε παρασχεθεί (αμοιβή νυχτερινής εργασίας, αμοιβή Κυριακών, αργιών, αμοιβή για εκτός έδρας εργασία κλπ.)» ΔΕΝ πληρώνεται, αφού η απλήρωτη αυτή αμοιβή θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο συμφωνημένο μηνιάτικο των 660 ευρώ και ότι πληρώθηκε (!)…
  7. Οι υπερωρίες επίσης δεν πληρώνονται αφού σύμφωνα με τη σύμβαση «η υπέρβαση του ημερήσιου ωραρίου απασχόλησης (…) λογίζεται οικειοθελής παραμονή στο χώρο εργασίας»(!)…
  8. Απαγορεύεται το δικαίωμα της συγκρότησης σωματείου.
  9. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε ένα χώρο όπου δουλεύουν περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι με αυξημένη επικινδυνότητα για σοβαρό τραυματισμό και μάλιστα όσοι τραυματίζονται μεταφέρονται στα μουλωχτά με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο ώστε να μην καταχωρηθεί ως εργατικό ατύχημα.
Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν στην διεύθυνση της πολυεθνικής πως η στάση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα και απαιτούν τα ακόλουθα:
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
  • Αναγνώριση του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού
  • Αύξηση του ημερομισθίου
  • Αύξηση σε «πόστα» σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα
  • Δήλωση των εργατικών ατυχημάτων
  • Καταβολή ειδικού επιδόματος σε εναερίτες
  • Καταβολή επιδόματος επικινδυνότητας
  • Κατάργηση 16 ωρών εργασίας
  • Δημιουργία κανονισμού εργασίας
  • Καταβολή οφειλομένων.
Στο χώρο βρέθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους που συμμετέχουν στην κινητοποίηση συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών και άλλων σωματείων της περιοχής.

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ   
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: