Μέτρα στήριξης των παραγωγών που πλήττονται από το εμπάργκο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός του πακέτου αντιστοιχεί σε 125 εκατομμύρια ευρώ και τα μέτρα θα εφαρμοστούν από σήμερα έως και τα τέλη Νοεμβρίου.

Στα μέτρα δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα, που αφορούν τους Έλληνες παραγωγούς, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης ότι αγρότες θα αποζημιωθούν από κοινοτικούς πόρους.

Οι αποζημιώσεις θα αφορούν φρούτα και λαχανικά που «δεν έχουν περισυλλεγεί ή περισυλλέγονται ενώ είναι ακόμη άγουρα» και τίθενται σε ισχύ από σήμερα, 18 Αυγούστου. Συνεπώς, η οικονομική στήριξη δεν θα αφορά ποσότητες που έχουν ήδη περισυλλεγεί και «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές απαγορεύσεις εισαγωγών.

Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ έως το τέλος Νοεμβρίου. Για την καταβολή αποζημιώσεων θα απαιτούνται σχετικοί έλεγχοι.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια και αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, κόκκινα φρούτα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια.

Τα μέτρα της Ε.Ε. στοχεύουν στη μείωση του αποθέματος νωπών προϊόντων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, προκειμένου να αποφευχθούν πιέσεις στις τιμές. Ο περιορισμός της υπερβολικής προσφοράς θα γίνει πρωτίστως με αποσύρσεις προϊόντων, που θα διατεθούν σε πολλές περιπτώσεις σε δωρεάν διανομή.

Τα μέτρα στήριξης αφορούν τόσο παραγωγούς που είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς όσο και μη οργανωμένους παραγωγούς.

«Όλοι οι παραγωγοί των εν λόγω προϊόντων [...] θα έχουν το δικαίωμα να υπαχθούν στα υποστηρικτικά μέτρα όπου το κρίνουν απαραίτητο. Γρήγορες ενέργειες θα δώσουν αποτελεσματική υποστήριξη στο τίμημα που θα λάβουν οι παραγωγοί στην εσωτερική αγορά, θα βοηθήσουν την αγορά να προσαρμοστεί και θα είναι οικονομικά αποτελεσματικές», σημείωσε ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος.

Πηγή: avgi.gr