Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Ρεκόρ πνιγμών στη χώρα μας την τελευταία 3ετία – 700 περιπτώσεις μόνο το 2013

Μια θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά δίνουν στη χώρα μας τα στοιχεία μελέτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία οι πνιγμοί στη χώρα μας παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σημαντική αύξηση.
Ειδικότερα, το 2013 οι λουόμενοι που πνίγηκαν έφθασαν τους 700, σημειώνοντας αριθμό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας. Χαρακτηριστικό είναι δε το ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πνιγμός αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, με περίπου 35 θανάτους ετησίως.
Μόνο τους δύο τελευταίους μήνες φέτος, Ιούνιο και Ιούλιο, πνίγηκαν στη χώρα μας 151 άνθρωποι, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας.
Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι πνιγμοί οφείλονται στην αμέλεια των λουομένων, οι οποίοι αγνοούν τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας και βουτούν στη θάλασσα έχοντας καταναλώσει φαγητό και ποτό, χωρίς να έχουν αφήσει να περάσει ο απαραίτητος χρόνος. Χαρακτηριστική η περίπτωση 51χρονου που πνίγηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής κολυμπώντας στην πλαζ του Αυλακίου στο Πόρτο Ράφτη.
Στα θύματα συγκαταλέγονται επιπλέον αρκετοί ηλικιωμένοι με προβλήματα Υγείας που απομακρύνονται από την παραλία.
Πάντως, Καθοριστική για την αύξηση των πνιγμών είναι και η απουσία ναυαγοσωστών, οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις πολυσύχναστες παράλιες βάσει νόμου, είτε αυτές είναι οργανωμένες, είτε όχι.
Οι πνιγμοί στη χώρα μας παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σημαντική αύξηση.

Πηγή: aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: