Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Καθησυχάζει η Κομισιόν: Ισχύει η αποζημίωση 30 εκατ. ευρώ για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια

Δεν εξαιρούνται τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια από την αποζημίωση με στόχο την σταθεροποίηση των τιμών, διευκρίνισε η Κομισιόν. Πότε συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη.
Καθησυχαστική παρουσιάστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά το θέμα που προέκυψε την Δευτέρα (18/08) σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα δώσει για τα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο.
Από την ανακοίνωση της για την χορήγηση 125 εκατ. ευρώ με στόχο την σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων, έλειπε η αναφορά στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Λίγες ώρες αργότερα όμως, ξεκαθαρίστηκε ότι ισχύει η αποζημίωση ύψους 30 εκατ. ευρώ για τα συγκεκριμένα προϊόντα, που είχε ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της και η ιστοσελίδα euobserver.com, τονίζοντας ότι η ανακοίνωση των μέτρων ύψους 125 εκατ. ευρώ, έρχεται ως συνέχεια αυτής για τα 30 εκατ. ευρώ στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.
Εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στον τομέα της γεωργίας πρόκειται να έχουν νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να δουν αν υπάρχουν και άλλοι τομείς που χρειάζονται βοήθεια από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι παραγωγοί μπορούν να αποσύρουν μέχρι το 5% της παραγωγής τους για να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα ή να δοθεί σε σχολεία και νοσοκομεία, ως αντάλλαγμα για την αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ με το βλέμμα στα ροδάκινα
Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό Δημ.Κούρκουλα για τις τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας καθώς και τις δυνατότητες εξεύρεσης νέων αγορών.
Στη σύσκεψη με θέμα τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα συμμετέχουν αρμόδιοι υπερεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.

Ανθή Κουτσουμπού
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: