Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Σε 6 δόσεις ως τον Φεβρουάριο η καταβολή του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 και σε 6 δόσεις θα καταβληθεί, εκτός απροόπτου ο ΕΝΦΙΑ, ενώ από τις αλλαγές που προωθούνται για τους 4.000 οικισμούς που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος αναμένεται ο φόρος να είναι μικρότερος κατά 167 εκατ. ευρώ. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα συζητήσει με την τρόικα το ενδεχόμενο έκπτωσης στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του φόρου, ενώ υπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο κατάργησης της υποχρέωσης ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας για τη παροχή εκπτώσεων επί του φόρου ή και απαλλαγής από αυτόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, οι περισσότερες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στους 4.000 οικισμούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επανεκκαθάριση θα γίνει σε μια προς μια τις περιοχές και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες, δηλαδή είτε οι περσινές αξίες γης με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ, είτε οι φετινές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ και όπως εκτιμάται ο φόρος για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.
Συνολικά, η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να φθάσει στα 3,2 δις ευρώ και η είσπραξη να ανέλθει στα 2,6 δις ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στις δόσεις που θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει περιθώριο να αποπληρωθεί σε έως και 7 μηνιαίες δόσεις (μέχρι το τέλος Μαρτίου), σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο θέλει να εξοφληθεί ο φόρος σε 6 δόσεις ώστε να μην αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών εντός του 2015.
Οι αιτήσεις για την μείωση του φόρου ή την πλήρη απαλλαγή στις ευπαθείς ομάδες θα γίνεται ηλεκτρονικά όπως οι αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της κατάργησης της προϋπόθεσης ασφαλιστικής ενημερότητας για την παροχή των διευκολύνσεων αυτών.
Σε κάθε περίπτωση, την άλλη εβδομάδα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Είναι βέβαιο πως το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό για τη σωστή συμπλήρωση του Ε9 ώστε να αποφευχθούν λάθη στην εκκαθάριση του φόρου.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Πηγή: kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: