Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

70 πόλεις της Κίνας εγκαταλείπουν το τυφλό κυνήγι των ρυθμών ανάπτυξης

Υποβαθμίζεται η σημασία των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα ύστερα από σχετική απόφαση της κινεζικής ηγεσίας, καθώς περισσότερες από 70 πόλεις και περιφέρειες παύουν να χρησιμοποιούν την αύξηση του ΑΕΠ ως πρωταρχικό κριτήριο απόδοσης και επιτυχίας των τοπικών αρχόντων. Προσαρμόζονται, βέβαια, σε έναν αναπροσανατολισμό της πολιτικής αλλά και του οικονομικού μοντέλου της Κίνας που έχει αποφασίσει η κινεζική ηγεσία από το περασμένο έτος.

Αλλαγή στάσης
Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, πρόκειται για μια αλλαγή στάσης με περισσότερο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση της φτώχειας και αποτελεί μία από τις πρώτες απτές ενδείξεις πως η Κίνα εγκαταλείπει πράγματι το τυφλό κυνήγι της οικονομικής ανάπτυξης με κάθε κόστος και στρέφεται στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των Κινέζων.

Εχει προηγηθεί οδηγία που εξέδωσε πέρυσι το Πεκίνο, αλλά και η δήλωση του Κινέζου προέδρου Ξι Ζινπίνγκ, πως «πρέπει να εξετάζουμε τα προφανή επιτεύγματα αλλά και τα κρυφά επιτεύγματα». Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει τη δήλωση του Ξι Γαξουάν, επικεφαλής της μονάδας μακροοικονομικής ανάλυσης στην China Merchants Securities στην κινεζική πόλη Σεντζέν, που τονίζει πως «η χρήση του ΑΕΠ ως κύριας μεθόδου αξιολόγησης έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα, όπως η ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος, η δυσλειτουργία του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και η μόλυνση του περιβάλλοντος». Η βρετανική εφημερίδα τονίζει, βέβαια, πως δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον η υποβάθμιση αυτή του ΑΕΠ ως κριτηρίου απόδοσης και επιτυχίας θα επεκταθεί σε μεγαλύτερες πόλεις στις οποίες έχουν αναπτυχθεί δίκτυα πελατειακών σχέσεων ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και βιομηχανίες που έχουν σημειώσει μεγάλη κερδοφορία βασιζόμενες στο παλαιό μοντέλο ανάπτυξης. Επικαλείται μάλιστα την περίπτωση του Ζανγκ Γκαολί, μέλους της κινεζικής πολιτικής ελίτ και της επταμελούς επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου από το 2012, που γνώρισε μεγάλη προβολή έχοντας προωθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης στη μεγαλούπολη Τιαντζίν, νότια του Πεκίνου. Συγκεκριμένα, μετά την ανάδειξή του σε υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος στα τέλη του 2007 ενίσχυσε με πρωτοβουλίες του το ΑΕΠ της Τιαντζίν στο 16,1% στη διάρκεια της τετραετίας από το 2008 ώς το 2012. Πέτυχε δηλαδή να το αυξήσει κατά μία ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία, μολονότι στο ίδιο χρονικό διάστημα η συνολική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε ραγδαία στο 8,8% από τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς του 11,9% τους οποίους είχε σημειώσει την αμέσως προηγούμενη πενταετία. Οι πρωτοβουλίες του ήταν κυρίως τα εκτεταμένα οικιστικά προγράμματα και η ανέγερση ουρανοξυστών που δημιουργούσαν την εικόνα ενός Μανχάταν της Κίνας, αλλά με κόστος για το περιβάλλον. Οπως, άλλωστε, τονίζουν οι FT, σήμερα πολλά από αυτά τα κτίρια στην Τιαντζίν είναι κενά και η ανάπτυξη στην πόλη έχει επιβραδυνθεί.

Βιομηχανική ζώνη
Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, Ξιν Χουά, ανάμεσα στις 70 αυτές πόλεις που γυρίζουν την πλάτη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης συγκαταλέγονται η βιομηχανική ζώνη της Χεμπέι, βόρεια του Πεκίνου, που είναι έδρα χαλυβουργείων καθώς και η φτωχή μειονοτική περιοχή της Νινγκξιά στα νοτιοδυτικά της χώρας. Επίσης, η επαρχία Φουτζιάν που αποτελεί κέντρο επεξεργασίας των εξαγωγών και της μεταποίησης της Κίνας ανακοίνωσε προ ημερών πως θα δίνει εφεξής πρωταρχικό ρόλο στα κριτήρια της αγροτικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος σε 34 πόλεις που είναι κρίσιμες για τη γεωργία και το περιβάλλον στην Κίνα.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: