Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Καμπανάκι για τις νέες περικοπές στα φάρμακα στα νοσοκομεία χτυπούν οι γιατροί του ΕΣΥ

Την αγωνία τους για τους περικομμένους προϋπολογισμούς σε φάρμακα και υλικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ασφάλεια των ασθενών, εκφράζουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Το μεγαλύτερο ψαλίδι, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Ηλίας Σιώρας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), εντοπίζεται στην φαρμακευτική δαπάνη.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, το 2013 η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δεν ξεπέρασε τα 642 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2009 ήταν 1,25 δις.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνοδοί των ασθενών τρέχουν στα ιδιωτικά φαρμακεία, επειδή το νοσοκομείο δεν έχει τα αντίστοιχα σκευάσματα», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σιώρας τονίζει ότι είναι αναγκαίο να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως έγινε και πέρσι με τον Ευαγγελισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κονδύλι για την φαρμακευτική δαπάνη εξαντλήθηκε τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να χορηγηθούν επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών.

Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία στην «κόκκινη γραμμή», βρίσκεται και το «Σωτηρία». Ενώ πέρσι η φαρμακευτική δαπάνη είχε διαμορφωθεί στα 14 εκατομμύρια ευρώ, φέτος περικόπηκε στα 8,6 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, «σε τροποποίηση του προϋπολογισμού τον περασμένο Ιούλιο, μειώθηκε κατά 1,2 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον». ​

Αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται και σε άλλα νοσοκομεία, οι οποίες κυμαίνονται από 15% έως και 30%.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: