Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Το χρέος αδειάζει τα ταμεία τον Αύγουστο

"Τσουχτερός" είναι ο μήνας που τρέχει, αλλά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι όλες οι ανάγκες θα καλυφθούν, τουλάχιστον όσον αφορά τις υποχρεώσεις πληρωμών για το χρέος, που αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ.
Οι πληρωμές έχουν προγραμματισθεί έγκαιρα και με την συμβολή των τελευταίων δόσεων από το δάνειο του EFSF, «οι αποπληρωμές θα γίνουν κανονικά».
Αύριο δρομολογείται και τυπικά η εκταμίευση της πρώτης δόσης (ένα δισ. ευρώ) από τις υπολοιπόμενες του EFSF, προκειμένου να συμπληρωθούν επαρκή διαθέσιμα που θα καλύψουν, σε συνδυασμό και τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί από τον εσωτερικό δανεισμό, τις υψηλές υποχρεώσεις του Αυγούστου.
Οι δυσκολίες όπως αναγνωρίζουν στο επιτελείο του ΥΠΟΙΚ, θα αρχίσουν να εμφανίζονται και πάλι μετά τον Σεπτέμβριο όταν τα πακέτα αποπληρωμής των δανείων (ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, κ.λ.π.) αποκτούν και πάλι μεγάλους όγκους.
Οι αποπληρωμές εκείνες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αν το ΔΝΤ θα απελευθερώσει έγκαιρα τις δόσεις του 2014, πράγμα που με την σειρά του θα εξαρτηθεί από το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα τον Σεπτέμβριο...
Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζουν από το ΥΠΟΙΚ, «δεν πρόκειται να υπάρξουν στην Ελλάδα επεισόδια αλα Αργεντινή…», καθώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν πρόκειται να «ξεφύγει» από τα προβλεπόμενα.
Παρ’ όλα αυτά και παρ’ ότι στο ΔΝΤ έχουν πυκνώσει τελευταία τις  θετικές δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων του -ενώ παράλληλα ανάλογες είναι και οι διαρροές- για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα, εντούτοις κρατούν επιφυλακτική στάση για το κατά πόσο το ΔΣ του ΔΝΤ θα απελευθερώσει τις προβλεπόμενες πιστώσεις το φθινόπωρο.
Η πίεση που το ΔΝΤ ασκεί με αυξανόμενη ένταση προς την Ευρωζώνη στο «συμβόλαιο» για την Ελλάδα, έχει αναφορά στο πώς τελικά η Ευρώπη θα υλοποιήσει την δέσμευση του Νοεμβρίου του 2012 σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. θα προωθήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο. Και αυτό γιατί είναι δεδομένο πλέον ότι η 5η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε συμπεράσματα που θα καθιστούν αναγκαία και μία νέα παρέμβαση...

Του Γ. Αγγέλη
Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: