Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Ο Μεγάλος Αδελφός είναι... εφοριακός!

Η εφορία θα ελέγχει δαπάνες για αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, πολυτελών ειδών και ταξίδια
  • Έρχονται νέα τεκμήρια: θα δημιουργείται προφίλ του φορολογούμενου με βάση τα έξοδα 
  • Οι εφορίες θα συνδεθούν ηλεκτρονικά με τράπεζες και επιχειρήσεις 
  • Έτσι να μπορούν να παρακολουθούν τις αγορές κάθε φορολογούμενου
Γιατί η τρόικα έχει προτείνει να μπαίνουν πρόστιμα σε μαγαζιά που δέχονται πληρωμή μεγάλων ποσών σε μετρητά!
Φακέλωμα... κανονικό, στα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας IRS, ετοιμάζει η εφορία με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης που ετοιμάζει για τους φορολογούμενους.

Για πρώτη φορά από το 1978, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε πως έφτασε η ώρα να εκσυγχρονίσει τη μέθοδο προσδιορισμού εισοδήματος. Έτσι, προετοιμάζει το έδαφος για την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών της με τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις. Θα παρακολουθεί, δηλαδή, κάθε αγορά...
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιλαμβάνονται ότι είναι σε θέση να ελέγχουν σχεδόν όλες τις δαπάνες των φορολογούμενων, κρυφές ή φανερές, και μέσω αυτών να διαπιστώνουν αν τα εισοδήματα που δηλώνονται είναι πραγματικά. Κάτι ανάλογο κάνει και η αμερικανική υπηρεσία IRS.

Θα μπορεί να παρακολουθεί τις δαπάνες υπόπτων για φοροδιαφυγή μέσω αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιριών, να καταγράψει μεγάλες αγορές πολυτελών ειδών και φυσικά αυτοκινήτων και ακινήτων.

Εξάλλου, ήδη η εφορία ξέρει
  • το εμβαδόν και την αξία της κύριας κατοικίας του φορολογούμενου 
  • όλα τα ακίνητα που κατέχει μέσω του Ε9
  • ξέρει αν έχει αυτοκίνητο, σκάφος
  • ελέγχει το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες ή τις μετοχές
Ήδη, η διασύνδεση έχει προχωρήσει αρκετά κυρίως όσον αφορά σε αγορές με πιστωτικές κάρτες. Εκείνο όμως που... ανησυχεί τις φορολογικές αρχές είναι ότι οι Έλληνες κάνουν αγορές κυρίως με μετρητά.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις των τεχνικών υπηρεσιών της τρόικας, είναι και η επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές μεγάλων ποσών με μετρητά!

Πηγή: Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: