Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Προχωράει κανονικά η αξιολόγηση στο Δημόσιο

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕ
«Πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων άναψε χθες η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την πρώτη από τις δεκάδες αιτήσεις αναστολής που έχουν υποβληθεί, επιδιώκοντας το «πάγωμα» του μέτρου, με αντίστοιχες αιτήσεις ακύρωσης που στρέφονται κατά διαφόρων υπουργικών αποφάσεων που επιμέρισαν τα ποσοστά αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα και ανά οργανική μονάδα.
Η Επιτροπή Αναστολών απέκρουσε σε πρώτη φάση τους ισχυρισμούς για αντισυνταγματικότητα της σχετικής νομοθεσίας, αφήνοντας το ζήτημα ανοικτό για να κριθεί οριστικά σε «πιλοτική δίκη» στην Ολομέλεια ΣτΕ το φθινόπωρο. Παράλληλα, όμως, απέκρουσε και τις αιτιάσεις των υπαλλήλων ότι κινδυνεύουν να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη εξαιτίας της αξιολόγησης.
Η δικαστική απόφαση (272/14) σε συνδυασμό με την αντίστοιχη απόφαση που απέρριψε (230/14) την αρχική αίτηση αναστολής της ΑΔΕΔΥ (κατά των πρώτων εγκυκλίων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) προδιαγράφει ουσιαστικά την τύχη και των υπολοίπων αιτήσεων αναστολής, που κατατίθενται σωρηδόν το τελευταίο διάστημα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η ΑΔΕΔΥ συνεχίζει να υποδεικνύει στους δημοσίους υπαλλήλους να απέχουν από τη διαδικασία αξιολόγησης και να μη συμπληρώνουν τα σχετικά έντυπα, παρά το γεγονός ότι το Εφετείο έκρινε για τυπικούς λόγους παράνομη τη σχετική απεργία: Ηδη με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο έδωσε παράταση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (παραπέμποντας σε προθεσμίες τον Σεπτέμβριο).
Στις αιτήσεις αναστολής οι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο πρέπει να «παγώσει» γιατί με τον επιμερισμό που γίνεται και την προδιαγεγραμμένη βαθμολόγηση ποσοστού 15% των υπαλλήλων με βαθμολογία έως 6, θα ανακοπεί η βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη ενώ θα οδηγήσει πιθανότατα σε ένταξή τους σε καθεστώς κινητικότητας, διαθεσιμότητας κ.λπ. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4250/14 για την αξιολόγηση είναι αντισυνταγματικός, γιατί παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την αξιοκρατία, τη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, τη μονιμότητα, την αναλογικότητα και το κράτος δικαίου.
Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ είχε, ωστόσο, διαφορετική άποψη, σημειώνοντας ότι κατά κανόνα δεν επιτρέπεται να ανασταλούν πράξεις της πολιτείας που συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία οργανικών μονάδων, εκτός εάν συντρέχουν κάποιοι εξαιρετικοί λόγοι γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για σημαντική ανεπανόρθωτη βλάβη. Ωστόσο τέτοιος κίνδυνος -έκρινε το ΣτΕ, με αφορμή αίτηση του συλλόγου εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας- δεν υπάρχει για τους υπαλλήλους.
Και αυτό γιατί με τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης των υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης ανά κλίμακα και ανά οργανική μονάδα, δεν επέρχεται στους υπαλλήλους η βλάβη που επικαλούνται, ότι δηλαδή η δυσμενής αξιολόγηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς βαθμολογικά και μισθολογικά και με ένταξή τους σε πίνακες μη προακτέων, σε κινητικότητα ή διαθεσιμότητα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: