Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Το πόκερ για την τύχη της ΜΕΒΓΑΛ

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το τίμημα - Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ανάψει το «πράσινο φως»για την απόκτηση της εταιρείας από τη Δέλτα Γάλακτος.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη αποστείλει ερωτηματολόγια στις γαλακτοβιομηχανίες, από τη συμπλήρωση των οποίων θα προκύψει αν η Δέλτα Γάλακτος ΑΕ που ανήκει στη Vivartia - δηλαδή στην MIG - και η ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ διατηρούν την οποιαδήποτε σχέση. Είναι προφανές ότι η έρευνα της ανεξάρτητης αρχής - η οποία θα ανάψει το «πράσινο φως» για την απόκτηση της ΜΕΒΓΑΛ από τη Δέλτα Γάλακτος - βρίσκεται σε εξέλιξη. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκτιμούν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα εμποδίσει την εξαγορά. Αυτό εξάλλου είναι και το εύκολο τμήμα του σχεδίου. Η ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ συνεχίζει να λειτουργεί αυτοτελώς, χωρίς τίποτα να έχει αλλάξει στη διοίκηση της εταιρείας και παράλληλα έχει χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank με ένα μικρό ποσό συγκριτικά με όσα ζητούσε για να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα ρευστότητας που έχει - έλαβε περί τα 6 εκατ. ευρώ από τα 12 εκατ. ευρώ που ζητούσε.

Ωστόσο τα προβλήματα πλέον εντοπίζονται αλλού. Προς το παρόν είναι περιορισμένα στους τέσσερις τοίχους των τραπεζικών γραφείων και εμπλέκεται ένας μικρός αριθμός κορυφαίων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, της Vivartia και φυσικά της ΜΕΒΓΑΛ. Οι συζητήσεις αυτές αφορούν την αμοιβή που πρόκειται να λάβει η πλευρά του σημερινού μεγαλομετόχου κ. Πέτρου Παπαδάκη για να αποχωρήσει από την εταιρεία - στην αρχική συμφωνία και προτού προβάλει στο προσκήνιο της MIG η Τράπεζα Πειραιώς, αναφερόταν ρητά πως ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας θα παρέμενε στη διοίκηση μετά την εξαγορά. Φαίνεται όμως πως με την εμπλοκή στη MIG της Τράπεζας Πειραιώς τα πράγματα άλλαξαν. Ετσι λοιπόν η πλευρά του κ. Παπαδάκη θέλει να αποσπάσει τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική απολαβή, ενώ η πλευρά της Vivartia θέλει να δώσει τη μικρότερη δυνατή αποζημίωση. Και η τράπεζα εμπλέκεται διότι είναι - εν δυνάμει φυσικά - ο μεγαλομέτοχος της MIG.

Οι τηλεφωνικές συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων και τα ραντεβού στο κτίριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχουν πυκνώσει, αλλά ως τώρα δεν έχουν καταλήξει. Και δεν αποκλείεται ισχυρός παίκτης στην προκειμένη περίπτωση στη νέα εποχή της ΜΕΒΓΑΛ να αναδειχθεί ο κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, ο οποίος είναι ο δεύτερος σε μέγεθος μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 27,5%.       

Και ενώ οι τριγωνικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η εταιρεία εφέτος συνεχίζει να κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς, σημαντικά χαμηλότερους σε σχέση με το 2013, δεδομένου ότι η έλλειψη των κεφαλαίων κίνησης την ανάγκασε να περιορίσει όλα τα μεγέθη της και πρωτίστως φυσικά τις πωλήσεις της. Αντιθέτως διατηρεί σε υψηλούς ρυθμούς την εξαγωγική της δραστηριότητα - ανέρχεται περίπου στο 24% - που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να της εξασφαλίσει τις απώλειες που ούτως ή άλλως έχει στην εσωτερική αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε διάστημα δύο χρόνων η εταιρεία λόγω έλλειψης ρευστότητας έχασε πωλήσεις περισσότερες από 50 εκατ. ευρώ. Μόλις το 2012 οι πωλήσεις της ΜΕΒΓΑΛ ήταν 173 εκατ. ευρώ, πέρυσι έπεσαν στα 143 εκατ. ευρώ - μειωμένες κατά 17,4% - ενώ εφέτος πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκτιμούν ότι θα κυμανθούν στο όριο των 120 εκατ. ευρώ, ίσως και κάτω από αυτό αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο ρυθμός πωλήσεων εφέτος είναι κατά 20% μειωμένος σε σχέση με το 2013. Και παράλληλα συνεχίζει να συσσωρεύει ζημιές, οι οποίες από 8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012 πέρυσι ανήλθαν στα 15,7 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη είναι αρνητικά κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα πηγές που είναι θέση να γνωρίζουν έλεγαν ότι η συρρίκνωση των πωλήσεων και αντιστοίχως του μεριδίου της στην αγορά οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα - αντιμετώπιζε τρομακτική έλλειψη ρευστότητας - να αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος και αντίστοιχες ποσότητες βοηθητικών υλών. Ετσι αναγκάστηκε να περιορίσει την παραγωγή της και αντιστοίχως το μερίδιο αγοράς που διέθετε. Από 9% που διέθεσε σε πανελλαδικό επίπεδο το 2012 εφέτος το μερίδιό της κινείται χαμηλότερα από το 6%, είναι περίπου 5,5%.

Στη διάρκεια του 2013 η εταιρεία έχασε το 1/3 των πωλήσεων της στην αγορά του γάλακτος, το 1/4 των πωλήσεων στην αγορά των τυροκομικών και περίπου το 50% των πωλήσεων των χυμών. Αντιθέτως αυξήθηκαν οι πωλήσεις του γιαουρτιού σημαντικά και τούτο οφείλεται κυρίως στην εξαγωγική της δραστηριότητα.
 
Ιστορικό
Η αρχική συμφωνία και η τροποποίηση
Τα πράγματα φάνηκαν στα τέλη του περασμένου Απριλίου, όταν η Δέλτα Τροφίμων, θυγατρική της Vivartia, υπέγραψε προσύμφωνο προκειμένου να αποκτήσει το 43% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ από την οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου. Και παράλληλα κατέχοντας το 14,8% από την περίοδο που η Δέλτα ανήκε στον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο ο όμιλος της Vivartia θα ελέγχει όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία το 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ. Τα αφεντικά της Vivartia είχαν συμφωνήσει, ευρισκόμενα σε συμμαχία με την κυρία Μαίρη Χατζάκου, η οποία ελέγχει το 14,7%, σύμφωνα με τους τότε σχεδιασμούς, ότι επρόκειτο να αναλάβει αυτή τη θέση του προέδρου, ενώ ο κ. Πέτρος Παπαδάκης θα περιοριζόταν στις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του αντιπροέδρου - ο μειοψηφών μέτοχος κ. Δημήτρης Συμεωνίδης ελέγχει το 27,5%.  

Και όλα αυτά με τίμημα μόλις 4,5 εκατ. ευρώ, αλλά επί της ουσίας με μόνο 700.000 ευρώ, και τούτο διότι το τίμημα θα συμψηφιστεί με οφειλή 3,8 εκατ. ευρώ που έχει η ΜΕΒΓΑΛ προς τη Δέλτα. Ετσι η Vivartia με ένα αστείο ποσό μετρητών θα αποκτήσει μια εταιρεία που τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα διατηρεί, παρά τα προβλήματά της, μερίδιο πάνω από το 20% στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η εμπλοκή όμως της Τράπεζας Πειραιώς με τη στρατηγική συμφωνία που συνήψε για την κάλυψη ομολογιακού δανείου της Marfin Investment Group με τη MIG τροποποιεί τα δεδομένα εκείνης της αρχικής συμφωνίας. Οπως είναι γνωστό, ο τραπεζικός όμιλος θα καλύψει ομολογιακή έκδοση ύψους 250 εκατ. ευρώ μερικώς μετατρέψιμη σε μετοχές και μετά τη μετατροπή μέρους της έκδοσης σε μετοχές της MIG η Τράπεζα Πειραιώς θα συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό 17,7%.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: