Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: Αγροτομπαρόκ εν ρολ

Εγινε γνωστός ως ο ψηφολέκτης της Βουλής. Γνωστότερος όμως έγινε ως κοινοβουλευτικός αντάρτης και, πιο πρόσφατα, ως επιστολογράφος, αφού έστειλε γράμμα στον Πρωθυπουργό για χάρη των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο. Η κοινοβουλευτική του δραστηριότητα είναι τόσο πλούσια που την τελευταία διετία χτυπάει το ρεκόρ των 436 ερωτήσεων και αναφορών.
Τρέχει κάτι με τον Ιορδάνη Τζαμτζή; Αραγε, πρόκειται για έναν πολιτευτή, βγαλμένο από τα σπλάγχνα της αγροτικής γης που υπερασπίζεται με θέρμη κάθε αδικημένο; Ή μήπως για έναν βουλευτή που αισθάνεται ο ίδιος αδικημένος και πασχίζει με κάθε τρόπο να αποκτήσει υπουργική καρέκλα; Τα ερωτήματα αυτά επανήλθαν όταν ο βουλευτής Πέλλας πήρε την πένα του κι έγραψε επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά για τους ροδακινοπαραγωγούς. Οι κακεντρεχείς παρατηρούν όμως ότι η πρεμούρα του Δάνη έχει γίνει πιο έντονη μετά την υπουργοποίηση, τον περασμένο Ιούνιο, του δεξιού αντιπάλου του εκ Πέλλης Γιώργου Καρασμάνη. «Εχει πατήσει γκάζι ύστερα από αυτό. Του κόστισε πολύ. Κατά μία έννοια η αντίδραση είναι αναμενόμενη και ανθρώπινη. Κατά μία άλλη είναι υπερβολική» σχολιάζει γαλάζιος κοινοβουλευτικός παράγοντας.
Αδιευκρίνιστο παραμένει, βέβαια, αν ο Τζαμτζής ενοχλήθηκε περισσότερο από το γεγονός ότι δεν του δόθηκε υπουργική θέση ή επειδή στο «υπουργείο της καρδιάς του», δηλαδή το Αγροτικής Ανάπτυξης, χρίστηκε ως επικεφαλής ο Καρασμάνης. Η ίδια πηγή τονίζει πως σε κάθε περίπτωση «στον Τζαμτζή αρέσει ο ρόλος του αντάρτη, γιατί τον βολεύει». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι στην εκλογική περιφέρεια της Πέλλας, ο Ιορδάνης δεν έχει ως αντίπαλό του μόνο τον υπουργό, πλέον, Καρασμάνη, αλλά και τον διαχρονικό φίλο και συνεργάτη του Πρωθυπουργού Διονύση Σταμενίτη.
Τρία επίπεδα. Συνοδοιπόρος του από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ τη δεκαετία του '80 και σημερινό στέλεχος της ΝΔ, αποδομώντας την πλούσια δράση του Τζαμτζή στα αντάρτικα, υποστηρίζει πως διακρίνεται σε τρία επίπεδα. Ως έναν βαθμό, λέει, σε πρώτο επίπεδο, υπαγορεύεται από τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα των κατοίκων της εκλογικής του περιφέρειας. Σε δεύτερο επίπεδο, ο Ιορδάνης ανεβάζει τους τόνους και για λόγους δημοσιότητας. Κι αυτό γιατί στο παρελθόν ήταν πρόσωπο που δεν το αγαπούσε και πολύ ο φακός, όμως με τα αντάρτικα άρχισαν να τον καλούν σε τηλεοπτικές εκπομπές και να κερδίζει προβολή που του άρεσε πολύ. Το τρίτο επίπεδο των αντιδράσεών του έχει να κάνει με λόγους εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αυτό το αποδίδει η ίδια πηγή στο γεγονός ότι ο Σαμαράς τον άφησε εκτός κυβερνητικού σχήματος.
Οι πιο καχύποπτοι πάντως θέτουν μία ακόμα παράμετρο. Λένε δηλαδή, ότι δεν είναι λίγες οι φορές που το αντάρτικο του Τζαμτζή εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Και αιτιολογούν τον ισχυρισμό τους, λέγοντας πως σε όλες τις αντιδράσεις του - είτε του κάνουν το χατίρι να αλλάξει μια διάταξη είτε δεν αλλάζει ή αλλάζει προς άλλη κατεύθυνση - «στο τέλος πάντα ψηφίζει». Αλλοι από το γκρουπ των καχύποπτων, προκειμένου να αποδείξουν την σύμπλευση Τζαμτζή - κυβέρνησης, φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση με τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ. Ο Τζαμτζής, λένε, έχει δώσει πολλούς αγώνες στο όνομα των συμπατριωτών του από την Πέλλα. Σχεδόν πάγια τακτική του είναι πρώτα να τους επικαλείται και μετά να ζητάει αυτό που θέλει. Ηταν άλλωστε ο πρώτος που ξεσηκώθηκε τον περασμένο Ιούλιο ενάντια στο άρθρο πολυνομοσχεδίου για τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ. Τότε, στους διαδρόμους της Βουλής φώναζε χαρακτηριστικά: «Εγώ τι θα πω στους συγχωριανούς μου; Σας κόβουμε τις συντάξεις για να δώσουμε λεφτά στην ΕΡΤ;». Ενώ εντός της Ολομέλειας επισήμανε: «Δεν γίνεται από τη μία να λέμε ότι η ΕΡΤ ήταν παραμάγαζο και καλώς την κλείσαμε και από την άλλη να δίνουμε για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της κι άλλα χρήματα». Τελικώς ο Γιάννης Στουρνάρας - έπειτα και από άλλες γαλάζιες αντιδράσεις που ακολούθησαν - απέσυρε τη διάταξη.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως κανείς στη Βουλή δεν έχει ξεχάσει την ένταση που δημιουργήθηκε εκείνες τις ημέρες όταν ο βουλευτής Πέλλας μπήκε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να εξηγήσει το σκεπτικό του (δήλωνε ότι θα καταψήφιζε το επίμαχο άρθρο που θα έδινε 80 εκατ. ευρώ, επιπλέον, για τις αποζημιώσεις των απολυμένων). Τότε μία δημοσιογράφος τού πρότεινε «να πάει αλλού να τα πει αυτά», αφού η συγκεκριμένη αίθουσα με τα δεκάδες άδεια γραφεία απολυμένων δημοσιογράφων δεν αποτελούσε καλό ακροατήριο. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, με τον Τζαμτζή να φωνάζει και τους πιο ψύχραιμους να του ζητούν ευγενικά να ηρεμήσει και να μιλήσει για τις απόψεις του στον διάδρομο.
Περίεργο μείγμα. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει γαλάζιος βουλευτής, ο Τζαμτζής αποτελεί μείγμα αγροτομπαρόκ πολιτικού. Κι αυτό γιατί, όπως λέει, ο Ιορδάνης συνδυάζει τα εξής τρία στοιχεία: αγρότης, συνδικαλιστής, κοινοβουλευτικός. Κατά τα άλλα, είναι εξωστρεφής και ευθύς τύπος. Μιλάει δυνατά και με ένταση, ακόμα και όταν απλώς συζητάει ήρεμα. «Ο,τι είναι να πει το λέει χύμα και τσεκουράτα. Δεν είναι κρυψίνους, ούτε λέει λόγια πίσω από τις πλάτες των άλλων. Είναι ντόμπρος άνθρωπος» υποστηρίζουν  συνάδελφοί του. Βέβαια, είναι τόσο χύμα που στις αρχές του περυσινού καλοκαιριού απάντησε στις απειλές της Ραχήλ Μακρή για κρεμάλες εντός της Ολομέλειας, ευτελίζοντας ακόμα περισσότερο τον κοινοβουλευτικό λόγο: «Θα μας κλ... τα αρχ... Κάτσε κάτω! Μιλάς τώρα κι εσύ που διορίστηκες με το ΠαΣοΚ στο Δημόσιο;», και μετατρέποντας τη Βουλή σε καφενείο.
«Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όλοι αποδεχόμαστε πως οι διαρκείς ερωτήσεις του δεν γίνονται από υστεροβουλία. Γι' αυτό και συχνά τον ακολουθούμε, συνυπογράφοντας» λέει άλλος βουλευτής της ΝΔ. Προσθέτει μάλιστα πως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Θανάσης Μπούρας δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εκφράσει δυσαρέσκεια γιατί δεν του αρέσει να δημιουργούνται υποομάδες βουλευτών στο κόμμα.
Ο Τζαμτζής στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ είχε ταχθεί ανοιχτά με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ωστόσο, υποστηρίζει γαλάζιος βουλευτής, ανήκει στους «φωνακλάδες καραμανλικούς». Σε εκείνη την ομάδα, εξηγεί, που δεν ανήκαν ποτέ στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, αλλά δηλώνουν υπερβολικά καραμανλικοί και το φωνάζουν χωρίς να υπολογίζουν ότι αυτό που κάνουν δεν εκφράζει το πνεύμα του καραμανλισμού στην πολιτική. Ο ίδιος πάντως φαίνεται πως αγαπά ιδιαιτέρως τον πρώην πρωθυπουργό. Σε τέτοιο βαθμό που στις αρχές της χρονιάς κυνήγησε έναν λαγό για χάρη του και τον πρόσφερε σε γεύμα στη Ραφήνα. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ο πιο στενός του φίλος - και κουμπάρος - είναι ο πρόεδρος της Βουλής, «μια κίνηση του Μεϊμαράκη αρκεί για να ηρεμήσει τον Τζαμτζή», ενώ στους πολιτικούς φίλους του συγκαταλέγεται ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Λευτέρης Ζαγορίτης.

Αγγελική Καραγεώργου 
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: