Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Γη και ύδωρ στους καναλάρχες

Αυγουστιάτικο ρουσφέτι στα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα.
Με μία νέα τροπολογία-σκάνδαλο που θα ψηφιστεί αύριο στη Βουλή -εν μέσω καυτού αυγουστιάτικου θέρους- η συγκυβέρνηση δίνει νέο «δώρο» στους μεγαλοεκδότες-καναλάρχες, σαρώνοντας τα πάντα στο χώρο των ΜΜΕ. 
Λίγους μήνες μετά τη νομοθετική διάταξη που «νομιμοποίησε» όσα κανάλια εξέπεμπαν στις 31 Αυγούστου του 2013, δίνοντας παράλληλα το ψηφιακό μονοπώλιο της χώρας στην Digea, την εταιρεία των μεγαλοκαναρχών-εκδοτών, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει νέο ρουσφέτι στα μεγάλα και υπερχρεωμένα εκδοτικά συμφέροντα.
Σε ένα άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας (για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι»), που υπογράφεται από τους υπουργούς Χαρδούβελη, Βρούτση, Σταμάτη και Βορίδη, η κυβέρνηση, με την τροπολογία αυτή (22 σελίδων), αλλάζει αιφνίδια, αλλά πολύ ουσιαστικά, το τοπίο των ΜΜΕ, ευνοώντας τα μεγαλοσυμφέροντα και μόνο.
Πάρ' τα όλα
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία αυτή προωθούνται:
** Η κατάργηση ορίων δεσπόζουσας θέσης ενημερωτικών Μέσων, αλλά και μη ενημερωτικών, δηλαδή δεν θα υπάρχουν πια οι περιορισμοί που απαγόρευαν τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια λίγων ή ενός επιχειρηματία.
** Οι συγχωνεύσεις στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων.
** Η χρησιμοποίηση προσωπικού από συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις ΜΜΕ και ο υπολογισμός του ελάχιστου προσωπικού για όλες τις κοινές εταιρείες που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες βάσει του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται σε ολόκληρο τον όμιλο.
** Η απευθείας τιμολόγηση των διαφημίσεων από τα ΜΜΕ κι όχι από τις διαφημιστικές εταιρείες.
** Η χρέωση του αγγελιοσήμου επί του τιμολογίου (που θα κόβει η κάθε επιχείρηση στο διαφημιζόμενο για τη διαφημιστική του δαπάνη) και όχι επί του τιμοκαταλόγου χρέωσης διαφημιστικού χρόνου.
**  Η απαλλαγή του αγγελιοσήμου για τις διαφημίσεις που αφορούν στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (κοινώς τα μηνύματα της Digea).
** Η κατάργηση των ορίων στις «ειδικές» διαφημίσεις ή αλλιώς μηνύματα «αυτοπροβολής» των ΜΜΕ.
** Η παράταση του προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών αλλά και των ραδιοφωνικών σταθμών.
** Η μετατροπή των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών από ενημερωτικούς σε ψυχαγωγικούς με μία μόνο αίτηση στο ΕΣΡ.
Ο ανταγωνισμός
Παρ' όλο που η κυβέρνηση παρουσιάζει την τροπολογία αυτή ως μία συνολική ρύθμιση των προβλημάτων της διαφημιστικής αγοράς και των ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, στην ουσία νομιμοποιεί τους μεγαλοεκδότες -που, έτσι κι αλλιώς, συγκεντρώνουν στα χέρια τους τα περισσότερα Μέσα της χώρας- να δρουν κατά το βούλεσθαι, καταλύοντας, μεταξύ άλλων και κάθε έννοια εργασιακού δικαίου.
Κατ' αρχάς, τους δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουν πλέον απόλυτα τη διαφημιστική αγορά, με κίνδυνο να στείλουν στο λουκέτο τις λίγες εναπομείνασες διαφημιστικές εταιρείες.
Ομως το πιο σημαντικό είναι πως αλλοτριώνεται και πάλι η έννοια της δεσπόζουσας θέσης, αφού καταργεί παλαιότερες νομοθεσίες που διασφάλιζαν, έστω και τυπικά, τον υγιή ανταγωνισμό, εμποδίζοντας τις υπερσυγκεντρώσεις στα ΜΜΕ. Τώρα, οι λίγοι και «εκλεκτοί» θα λυμαίνονται τα πάντα και με κυβερνητική βούλα, κατέχοντας όσα ενημερωτικά και ψυχαγωγικά ΜΜΕ μπορούν.
Οι συγχωνεύσεις
Ακόμη, η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» σε συγχωνεύσεις μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων (για παράδειγμα, εδώ «φωτογραφίζεται» η φημολογούμενη όλο και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό σύμπραξη μεταξύ ΔΟΛ και Μπόμπολα), οι οποίες θα μπορούν να συμπράττουν, αφού, όπως αναφέρει, η τροπολογία: «Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων (ενημερωτικών και μη) της αυτής μορφής (τηλεόραση ή ραδιόφωνο) που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, ιδίως μέσω της από κοινού αξιοποίησης οικονομικών πόρων, τεχνολογικών μέσων, μέσων παραγωγής και τεχνολογικού εξοπλισμού, ή σχετικά με τη διαχείριση, παραγωγή, εκμετάλλευση, ή διανομή προγραμμάτων, ή περιεχομένου, τη συλλογή, διανομή και πρακτόρευση υλικού επικαιρότητας, ή για την πρακτόρευση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου για περισσότερα του ενός Μέσα εφ' όσον δεν έχουν αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού».
Και, φυσικά, μετά τη «νομιμοποίηση» των συγχωνεύσεων, ανοίγει ο δρόμος, σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης για τον δημοσιογραφικό κλάδο, για αθρόες απολύσεις εργαζομένων στα μεγάλα αυτά συγκροτήματα.
«Στο πλαίσιο της κοινής διεύθυνσης, τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί που βρίσκονται κάτω από κοινό έλεγχο θα μπορούν: να χρησιμοποιούν από κοινού ή να ανταλλάσσουν πόρους όπως, διευθυντικά στελέχη και απασχολούμενο δυναμικό, εξοπλισμό, τεχνικές και άλλες διευκολύνσεις».
Κι αυτό, μαζί με τη δυνατότητα συνυπολογισμού του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων που πρέπει να έχει κάθε μέσο, βάσει του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται σε ολόκληρο τον όμιλο. Ετσι καταργείται στην ουσία η οδηγία (επιβεβλημένη και από το ΕΣΡ) που προέβλεπε την ύπαρξη ελάχιστου αριθμού εργαζομένων ανά Μέσο, προκειμένου το Μέσο αυτό να μπορεί να λειτουργεί (έστω και με την προσωρινή του άδεια).
Επειτα από όλα αυτά, έρχεται, βέβαια, και το θέμα της άδειας λειτουργίας των σταθμών, που έτσι κι αλλιώς χρονίζει από καταβολής ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ενώ μία ακόμη μεγάλη έκπληξη είναι πως στο εξής θα επιτρέπεται ακόμη και η αλλαγή περιεχομένου Μέσων Ενημέρωσης χωρίς καμιά «γραφειοκρατία». Για παράδειγμα, ενημερωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί θα μετατρέπονται σε ψυχαγωγικούς ή μουσικούς χωρίς κανένα εμπόδιο, με μία μόνο αίτηση στο ΕΣΡ. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να απολύουν νόμιμα και τους εργαζομένους που θα θέλουν, μετά τη μεταβολή της φυσιογνωμίας.
Κι άλλη παράταση
Με τη νέα τροπολογία, η προκήρυξη των νέων ραδιοφωνικών αδειών, μεταφέρεται εκ νέου, για το 2015 (πόσες παρατάσεις πια), ενώ μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ενημερωτικού περιεχομένου μπορούν, μέσω μιας απλής δήλωσής τους στο ΕΣΡ, να αλλάξουν τη φυσιογνωμία τους. Να γίνουν από ενημερωτικά, απλώς ψυχαγωγικά ή μουσικά ραδιόφωνα. Αυτό σημαίνει πως όσοι σταθμοί το έχουν ήδη πράξει δεν κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειές τους, όπως με την προηγούμενη νομοθεσία.
Επίσης, για μία ακόμη φορά παρατείνεται η προθεσμία για την αδειοδότηση παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου ψηφιακής εκπομπής, κοινώς διαιωνίζεται το προσωρινό καθεστώς νομιμότητας των ιδιωτικών καναλιών.
Το συμπέρασμα είναι σαφές. Αν αυτή η τροπολογία, που κατατέθηκε εντελώς ξαφνικά τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου, δεν είναι μια αποστολή διάσωσης των διαπλεκόμενων μιντιακών επιχειρήσεων, τότε ποια άλλη θα μπορούσε να είναι; Υπερχρεωμένα μιντιακά «νοικοκυριά» που θα έπρεπε να έχουν βαρέσει από καιρό κανόνι, τώρα θα μπορέσουν να συγχωνευτούν, να συρρικνώσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους ανεξέλεγκτα, να αυτοπροβάλλονται από τα Μέσα τους χωρίς όριο και να συνεχίσουν να εκπέμπουν χωρίς άδειες, στο διηνεκές. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δώσουν άμεσα χρήματα για τις συχνότητες που κατέχουν τόσα χρόνια. Και, βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως θα ελέγχουν απόλυτα και τη διαφημιστική αγορά...
Πηγή: enet.gr

1 σχόλιο:

ΛΟΧΑΓΟΣ ΜΑΡΚ είπε...

ΕΔΩ ΕΔΩΣΕ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΣΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΕΙ "ΟΛΑ" ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ??? ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ Ν.Δ "ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ" ΤΗΣ ΘΛΙΒΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ.