Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Το κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα του ξεπουλήματος του ΟΤΕ

Πρέπι να γνωρίζουν όλοι τι σήμαινε για την ελληνική οικονομία ο ΟΤΕ την περίοδο του ξεπουλήματός του.
Ο ΟΤΕ και όχι η σημερινή θυγατρική της γερμανικής D.T. ήταν ένας όμιλος εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών και ιντερνετικών υπηρεσιών πάσης μορφής και ιδιοκτήτης μεγάλης αξίας περιουσιακών στοιχείων εντός και εκτός Ελλάδας.
Ήταν ιδιοκτήτης ενός δημόσιου τηλεπικοινωνιακού δικτύου στη χώρα, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Μόνο το μήκος της τάφρου του δικτύου του είναι περίπου 4 φορές η περίμετρος του πλανήτη μας!
Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, που αποκτήθηκαν με τις θυσίες του ελληνικού λαού, κάλυπταν και καλύπτουν σε μέγεθος και ποιότητα όλες τις σημερινές απαιτήσεις για οποιεσδήποτε τηλεπικοινωνιακές και ιντερνετικές υπηρεσίες.
Αναφέρουμε ενδεικτικά 220 ψηφιακά κέντρα, 3 διεθνή ψηφιακά κέντρα, 1.000 και πλέον δακτυλίους οπτικών ινών και συστημάτων SDH υψηλών ταχυτήτων και μεγάλης χωρητικότητας, 2 δορυφορικούς σταθμούς εδάφους, έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, συστήματα διαχείρισης του δικτύου αξίας πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ψηφιακά ασυρματικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, συστήματα ADSL και ISDN, ηλεκτροπαροχικές εγκαταστάσεις μεγάλης αξίας, ζευκτικό και συνδρομητικό δίκτυο σε όλη τη χώρα, που καλύπτει και σήμερα κάθε ζήτηση και ανάγκη και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων, που συνέθεταν αυτόν τον οικονομικό και τεχνολογικά σύγχρονο γίγαντα.
Τα κτήριά του αντιστοιχούσαν σε 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και τα οικόπεδά του είχαν επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Είχε θυγατρικές στην Ελλάδα, τη γνωστή COSMOTE, μεγάλης εμπορικής και χρηματιστηριακής αξίας, την Estate για την αξιοποίηση των ακινήτων του, την OTEPLUS και την ΙNFOTE από την οποία ξεκίνησε το ξεπούλημα.
Στα Βαλκάνια είχε αναπτύξει έντονη δράση και κατείχε το 54% της Romtelecom, το 70% της Romania Cosmote, το 20% της Telecom Serbia, το 100% της Globul (Βουλγαρία) με μερίδιο αγοράς 30%, το 85% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Αλβανίας AMC με μερίδιο αγοράς 51%, το 100% της AD-Skopje (στα Σκόπια) με ποσοστό αγοράς 34%.
Όλα αυτά τα ανυπολόγιστης οικονομικής (εμπορικής και χρηματιστηριακής) αξίας περιουσιακά στοιχεία του ΟΤΕ, που αποτελούσαν περιουσία του ελληνικού λαού, περιήλθαν στον κρατικό γερμανικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό D.T. αντί πινακίου φακής. Ποτέ δεν μας αποκάλυψαν το τίμημα, το οποίο δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η χρηματιστηριακή και εμπορική αξία του ΟΤΕ είχε αποτιμηθεί τότε στα 12 δισ. ευρώ!
Ο ΟΤΕ ήταν έτοιμος παίχτης στην αγορά τηλεπικοινωνιών, με μεγάλη συμμετοχή στη βαλκανική αγορά, τεχνολογικά ήταν πλήρως εξοπλισμένος με την πιο σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή και ιντερνετική τεχνολογία, οι επενδύσεις του είχαν γίνει με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, ήταν κερδοφόρος με κέρδη 600.000.000 ευρώ τον χρόνο με τάσεις αύξησης και αποτελούσε φιλέτο για τα γερμανικά συμφέροντα.
Σήμερα πολλές θυγατρικές στα Βαλκάνια έχουν πουληθεί από την ιδιοκτήτρια D.T., η οποία εισέπραξε μόνο από τις πωλήσεις των ποσοστών του ΟΤΕ σε Σκόπια, Σερβία και Βουλγαρία 1,3 δισ. ευρώ!
Ας ματώνει ο ελληνικός λαός για να βγει από την οικονομική κρίση.
Οι κυβερνώντες θα ξεπουλούν τα ασημικά της χώρας και θα πανηγυρίζουν που φτωχαίνουν την Ελλάδα.
Πουλήθηκε βέβαια και ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος και η χώρα πληρώνει ενοίκιο στην Τουρκία ή άλλες χώρες για δορυφορικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση που κάποιοι έχουν το θάρρος να πανηγυρίζουν για τα επιτεύγματα των Γερμανών στον ΟΤΕ. Δεν έχουν κάνει καμία επένδυση στον τομέα τηλεπικοινωνίες στη χώρα, γιατί δεν χρειάζεται, αφού ο ΟΤΕ πουλήθηκε πλήρης όπως και η COSMOTE.
Δεν μας λέει τίποτα το management που εφαρμόζουν οι ιδιοκτήτες του ΟΤΕ, με τους υποτακτικούς που επιλέγουν, για να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.
Το σκάνδαλο Siemens που διαδραματίστηκε στον ΟΤΕ δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα για τη δήθεν παραχώρηση του management στους Γερμανούς (που ήταν μέρος του σκανδάλου), γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το σκάνδαλο αυτό ήταν πρωτίστως πολιτικό και στήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα.
Η ποιότητα των υπηρεσιών του ΟΤΕ είχε εξασφαλιστεί πολύ πριν έρθουν οι Γερμανοί και ήταν αποτέλεσμα της πλήρους ψηφιοποίησης του δικτύου και της γνώσης των Ελληνόπουλων που σήκωσαν το βάρος να γίνει ο ΟΤΕ σύγχρονος τεχνολογικά και μεγάλος οικονομικά και ας αφήσουν οι ενεργούμενοι υποτακτικοί κονδυλοφόροι και τηλεοπτικοί σχολιαστές τις αναφορές του γερμανικού δήθεν θαύματος στον ΟΤΕ, μήπως και πάρουν καμιά χορηγία.
Τα τιμολόγια δεν μειώθηκαν, όπως δείχνουν τα στατιστικά, γιατί με την πώληση του ΟΤΕ χάθηκε και ο κρατικός ρυθμιστικός παράγοντας της ελληνικής αγοράς, αφού θάφτηκε ο κοινωνικός του ρόλος και ιδιωτικοποιήθηκε το κοινωνικό αγαθό των επικοινωνιών.
Αυτό το οικονομικό και εθνικό έγκλημα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο.
Το δίκτυο του ΟΤΕ αποτελεί αναπαλλοτρίωτη περιουσία του ελληνικού λαού και δεν μπορεί να πουληθεί σε τρίτους χωρίς την έγκρισή του και μάλιστα με απευθείας συμφωνία, χωρίς δημόσια διαβούλευση, παραβιάζοντας και τους νόμους της αγοράς.
Όσοι το έκαναν είναι υπόλογοι και πρέπει να λογοδοτήσουν.
Για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να ξαναγίνει η χώρα κυρίαρχη στις τηλεπικοινωνίες της και ο ΟΤΕ να ξαναβρεί τον κοινωνικό του ρόλο μέσα από τον κρατικό έλεγχο, θα πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση, που η σημερινή συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν διαθέτει, αλλά ξεπουλάει όσο-όσο και τα άλλα κοινωνικά αγαθά.
Ο καθένας μας πρέπει πλέον να πάρει τις ευθύνες του.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: