Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Καταργείται το άβατο στο Άγιο Όρος; Η επίμαχη απόφαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών

Μία απόφαση χωρίς πολλές ερμηνείες, αλλά πιθανότατα να δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις, έλαβε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ορθόδοξος Τύπος" στο Πουσάν της Νοτίου Κορέας υπεγράφησαν 16 συμφωνίες ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες και άλλες 16 με άλλες θρησκείες.
Από τις πρώτες, οι τρεις αφορούν και το Άγιο Όρος.
Αυτές είναι οι εξής:
7η Συμφωνία: Αλλαγή διαρρυθμίσεως εις Ιεράς Μονάς και διοργάνωση Συνεδρίων εντός αυτών όπως ήδη γίνεται διά ποίηση (εκφώνηση ποιημάτων) και εορτάς Ισημερίας, κατάργηση πολλαπλών Ακολουθιών εις Ιεράς Μονάς.
8η Συμφωνία: Κατάργησις ΑΒΑΤΩΝ σε διάφορα μέρη του πλανήτη κόσμου των Χριστιανικών "Εκκλησιών" καθώς και διαφόρων θρησκειών.
16η Συμφωνία: Διεξαγωγή κοινών Ακολουθιών μεταξύ Χριστιανικών «Εκκλησιών» και κοινής Λατρευτικής Ακολουθίας, μεταξύ "Εκκλησιών" με μήνυμα διά την Νέαν Εποχήν.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είναι μια οικουμενική χριστιανική οργάνωση, της οποίας σκοπός είναι η προώθηση της χριστιανικής ενότητας. Αποτελεί κοινωνία 340 εκκλησιών, από τις οποίες οι 157 είναι μέλη του, και αντιπροσωπεύει πάνω από 550 εκατομμύρια Χριστιανούς, σε περισσότερες από 100 χώρες. Ιδρύθηκε τις 23 Αυγούστου 1948, και στα ιδρυτικά μέλη του συμπεριλαμβάνονταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κύπρου. Σήμερα συγκεντρώνει τις περισσότερες Ορθόδοξες, και έναν αριθμό Προτεσταντικών εκκλησιών, όπως την Αγγλικανική Εκκλησία, πολλές Λουθηρανικές, Μεθοδικές και Μεταρυθμισμένες, και μερικές Βαπτιστικές και Πεντηκοστιανές εκκλησίες. Επίσης συμμετέχουν Παλαιοκαθολικές, καθώς και ένα ευρύ φάσμα ενωμένων και ανεξάρτητων εκκλησιών. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αν και δεν είναι εκκλησία-μέλος, συνεργάζεται στενά με το ΠΣΕ, στο οποίο αποστέλλει παρατηρητές και εκπροσώπους. Από την Ελλάδα, εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, στο ΠΣΕ συμμετέχει και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία.
Υπενθυμίζεται πως η κατάργηση του άβατου στο Άγιο Όρος έχει ανακινηθεί και σε παλαιότερες περιόδου, από τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ να πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει εξελίξεις.


Στέλιος Μπαμιατζής
Πηγή: News247.gr 



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΕΡΙ ΑΡΣΗΣ
«Δεν απειλείται το Αβατο του Αγίου Όρους»
Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του άβατου του Αγίου Όρους επεσήμανε ο πολιτικός διοικητής της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας, Αρίστος Κασμίρογλου.
Ο κ.Κασμίρογλου προχώρησε στην διαβεβαίωση αυτή απαντώντας σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας
«Ορθόδοξος Τύπος» -σύμφωνα με το οποίο κατά την τελευταία του συνεδρίαση στο Πουσάν της Νότιας Κορέας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αποφάσισε την κατάργηση των αβάτων των Χριστιανικών Εκκλησιών σε διάφορα μέρη του πλανήτη συμπερλαμβανομένου και του Αγίου Όρους.
«Το Άγιον Όρος ανήκει στους οικιστές του και ουδείς μπορεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς την άδειά τους, πόσο μάλλον να αλλάξει τους κανόνες του» τονίζει ο κ. Κασμίρογλου.
«Ακόμη και για τις επισκέψεις προσκυνητών απαιτείται η προηγούμενη έκδοση ειδικού "Διαμονητηρίου"», π πρόσθεσε.
«Το "Άβατον" ισχύει αιώνες και είναι κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις. Στο σύμφωνο προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχυρώνονται όλοι οι ιεροί κανόνες του Αγίου Όρους, ακόμη και οι "εθιμικώς ισχύοντες"» καταλήγει ο διοικητής της αθωνικής Πολιτείας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: