Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Απόψε η πιο φωτεινή Πανσέληνος της χρονιάς

Το φαινόμενο της σούπερ-Σελήνης αναμένουμε απόψε το βράδυ, καθώς το φεγγάρι θα είναι κατά 14% πιο κοντά στη Γη και κατά 30% πιο φωτεινό σε σχέση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του έτους.
Σχεδόν ταυτόχρονα θα σημειωθούν τον Αύγουστο δύο αστρονομικά φαινόμενα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πλησιέστερη υπερ-πανσέληνο του έτους και την πιο φωτεινή βροχή διαττόντων αστέρων, που ονομάζονται Περσείδες.
Καθώς τα πεφταστέρια (Περσείδες) θα δίνουν τη δική τους παράσταση στον νυχτερινό ουρανό, με αποκορύφωμα την 12η Αυγούστου, η πανσέληνος της 10ης Αυγούστου θα είναι η πιο κοντινή αλλά και η πιο φωτεινή του έτους, δημιουργώντας έτσι ένα ουράνιο υπερθέαμα.
Ετησίως και κατά μέσο όρο εμφανίζονται 4-6 «σούπερ Σελήνες». Η πρώτη υπερ-Πανσέληνος του έτους σημειώθηκε την 1η Ιανουαρίου, η δεύτερη την 31η Ιανουαρίου ενώ, μετά την αυγουστιάτικη, αναμένεται και μία τέταρτη στις 9 Σεπτεμβρίου.
Η επόμενη φορά που η Σελήνη θα βρίσκεται τόσο κοντά στη Γη θα είναι με την Πανσέληνο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ ακόμη πιο κοντά θα μας πλησιάσει στις 14 Νοεμβρίου 2016 και θα πρέπει να αναμένουμε έως τις 25 Νοεμβρίου του 2034 για να ξαναδούμε το φεγγάρι τόσο κοντά στη Γη.
Το Reuters εντυπωσιάστηκε τόσο με την εικόνα που παρουσίαζε το φεγγάρι κατά την Πανσέληνο του Ιουλίου, καθώς το φως έλουζε τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, που έκανε ειδικό θέμα.
Προκειμένου να θαυμάσουμε το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του καλοκαιριού, το υπουργείο Πολιτισμού, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε αυλές μουσείων και αλλού.
Περίπου 150 χώροι έχουν επιλεγεί, ωστόσο, το ενδεχόμενο αναβολής των εκδηλώσεων είναι ανοιχτό, αφού τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Μουσείων αποφάσισαν να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου αμισθί.
Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν στη γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 21:00 έως τις 24:00.

Ποιες εκδηλώσεις διοργανώνονται υπό το φως του φεγγαριού

Το Μουσείο της Ακρόπολης θα παρατείνει τη λειτουργία του και η συναυλία με την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει οργανωθεί θα διεξαχθεί κανονικά (ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.

Το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», στο Τροκαντερό, θα γιορτάσει την πανσέληνο με συναυλία. Με φόντο το πλοίο-μνημείο, ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός θα δώσει συναυλία με τίτλο «Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στον βυθό», ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Εκδήλωση έχει προγραμματιστεί και στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, αλλά εκτός της περίφραξης. Η μουσική εκδήλωση με τους Μαρίνα Καλογήρου, Δημήτρη Παπανικολάου, Βασιλική Καραγιάννη έχει οργανωθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής.

Μουσικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις αναμένεται να διεξαχθούν.

Το ίδιο και η συναυλία στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, με τίτλο «Μουσικές από την Οικουμένη του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που οργανώνεται σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Βέροιας.

Οι Δελφοί κατέβασαν παραθαλάσσια την εκδήλωσή τους και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Ιτέας. Η Εφορεία Δελφών έχει συντονιστεί με την ΚΑ' ΕΠΚΑ Κυκλάδων και την Κ' ΕΠΚΑ Βορείου Αιγαίου, όπως και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, άλλοι χώροι στην Περιφέρεια είναι:

- Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων, ο οποίος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 19:30 έως τις 23:00.

- Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη): Μουσική εκδήλωση με το πενταμελές μουσικό συγκρότημα «Από πριν και από μετά» με επικεφαλής τον συνθέτη και μουσικό Γιώργο Σηφάκη, στο αίθριο του Μουσείου, στις 21:00.

- Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών: «Μουσικές από την Οικουμένη του Μεγάλου Αλεξάνδρου» με τους Baris Bal και Görkem Ökten Saoulis (Selâniknâğme). Έναρξη στις 21:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Βέροιας.

- Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας: «Τραγούδια από την Ελλάδα και όχι μόνο» με τους Α. Παπαϊωάννου (ούτι- σάζι), Δ. Ντάκα (φωνή- κρουστά) και Α. Μαχαιρίδη (ακορντεόν). Ώρα έναρξης 21:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Πέλλας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας.

- Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου Έδεσσας: «Ρομαντικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι και μελωδίες από τον κινηματογράφο» από τους Ειρήνη Κουρδάκη (τραγούδι), Φοίβo Φίλκα (πιάνο), Γιάννη Ανδρόνογλου (κιθάρα) και Μιλτιάδη Κασσάρα (βιολοντσέλο). Ώρα έναρξης 21:00. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας.

- Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: «Από την οδό ονείρων στον σταυρό του νότου: τραγούδια για το αυγουστιάτικο φεγγάρι» με τους Θανάση Τσολάκη (φωνή) και Μιχάλη Γούτη (πιάνο). Ωρα έναρξης 22:00.

- Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης: Παρουσίαση φωτογραφικής έκθεσης του Γιώργου Αθανασόπουλου με τίτλο «Φωτο- γράφοντας την Ιστορία. Αποσπάσματα του Χρόνου» από τον καλλιτέχνη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις.

- Δημοτικός χώρος έναντι μνημείου Λέοντα στον Αρχαιολογικό Χώρο Χαιρώνειας. Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας. Διοργάνωση εκδήλωσης έντεχνης μουσικής από τον Δήμο Λεβαδέων.

- Οθωμανικό Τέμενος Εμίρ- Ζαδέ (Χαλκίδα): Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στον χώρο του οθωμανικού τεμένους και τα γειτονικά μεσαιωνικά μνημεία της Χαλκίδας.

- Αρχοντικό Τσικλητήρα και Κτίριο Πασά (Πύλος). Την Κυριακή 10/8, οι εκθέσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με θέμα «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: 'Ιχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοπονήσου» (Κτίριο Πασά) και η «Έκθεση των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux» στο Αρχοντικό Τσικλητήρα, στο παλαιό λιμάνι της Πύλου, θα παραμείνουν ανοιχτές για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 12:00 έως τις 24:00.

Τη Δευτέρα 11/8, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου Νέστορος, στον προαύλιο χώρο της έκθεσης στο αρχοντικό Τσικλητήρα, στο παλαιό λιμάνι της Πύλου, θα πραγματοποιηθεί έντεχνη μουσική βραδιά με τον συνθέτη Θοδωρή Ξυδιά με τίτλο «Ελλάδα τα φεγγάρια σου, τ' άστρα και οι γειτονιές σου».

- Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:30.

- Αρχαιολογικός Χώρος Στράτου (Αιτωλοακαρνανία): Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό.

- Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου (Αιτωλοακαρνανία): Εκδήλωση με τίτλο «Η ναυμαχία του Άκτιου».

- Αρχαιολογικός Χώρος Μαλίων (Κρήτη). Θεατρική παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χερσονήσου.

Πηγή: Real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: