Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Συνεχίζεται το κύμα συνταξιοδοτήσεων

34.952 ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ
Τις 34.952 έφτασαν μέσα σε ένα τρίμηνο οι νέοι συνταξιούχοι, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να διαβεβαιώνει πως «δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις».
Ιδιαίτερα το τελευταίο δίμηνο καταγράφεται αύξηση των νέων συνταξιούχων, εξέλιξη που αποδίδεται και στην ανησυχία των ασφαλισμένων για τυχόν πιέσεις της τρόικας για νέο γύρο αλλαγών στα ταμεία.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας επισήμανε πως «οι κάθε είδους συνταξιοδοτήσεις εκτός των γενικών ορίων ηλικίας αποτελούσαν δομικές στρεβλώσεις -κατ' ουσίαν μια «πολυτέλεια» για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας- που συντηρούσαν ανισότητες υπονομευτικές για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού».
Καμία αλλαγή
Ωστόσο ο Γιάννης Βρούτσης κατέστησε σαφές πως «δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς. Αλλωστε, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3863/2010, έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψη αυτών των ειδικών ηλικιακών ορίων».
Με βάση τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι νέοι συνταξιούχοι ήταν 9.707 τον Ιούνιο, 12.696 τον Ιούλιο και 12.549 τον Αύγουστο.
Σημειώνεται πως το 54% των νέων συνταξιούχων «υπάγεται» στο ΙΚΑ.
Οσον αφορά στο ηλικιακό «προφίλ» των συνταξιούχων, σχεδόν 300.000 άτομα είναι από 50 έως 60 ετών, περίπου 320.000 άτομα είναι από 60 έως 65, ενώ το 19% των συνταξιούχων λόγω γήρατος είναι από 66 έως 70 ετών.
Οσον αφορά στο μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος, αυτό με βάση τα στοιχεία φτάνει τα 945,7 ευρώ (προ φόρου και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης). Αξίζει να αναφερθεί πως τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ήταν 921 ευρώ.
Από τα στοιχεία προκύπτει πως περισσότεροι από έξι στους δέκα συνταξιούχους (όλων των κατηγοριών) παίρνουν συντάξεις έως 1.000 ευρώ. Σε καλύτερη μοίρα είναι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, ενώ χαμηλότερα ποσά συνήθως εισπράττουν οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας ή θανάτου.
Στον αντίποδα, λιγότερα από 50.000 άτομα παραμένουν πάνω από τις 2.000 ευρώ. Σημειώνεται πως σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι παίρνουν μία σύνταξη από τα Ταμεία.
Ωστόσο σχεδόν 4.500 άτομα έχουν καταφέρει να εισπράττουν τουλάχιστον 6 συντάξεις. Μάλιστα τέσσερα άτομα παίρνουν δέκα συντάξεις, ενώ έξι άτομα εισπράττουν εννιά συντάξεις.
Στα 2,6 εκατ.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων φτάνει τα 2,6 εκατομμύρια. Αναφορικά με τα οικονομικά των Ταμείων, από τα στοιχεία προκύπτει πως το πρώτο οκτάμηνο του έτους έχει απορροφηθεί το 66,13% της κρατικής χρηματοδότησης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7,26 δισεκατομμύρια.
Χθες ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως «η ομαλή καταβολή των συντάξεων είναι εγγυημένη και διασφαλισμένη για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους». Παράλληλα τόνισε πως «η ταμειακή ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος έχει ενισχυθεί» και αναφέρθηκε σε μια σειρά αλλαγών για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 163.823. Σημειώνεται πως σχεδόν τρεις στους δέκα δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων παίρνουν ταυτόχρονα και σύνταξη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: