Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Δημοσιογράφοι με… βούλα από το δικαστήριο

Δεκάδες ή και εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ενημερωτικά διαδικτυακά Μέσα, νέοι στην πλειονότητά τους, που εργάζονται σε ένα γκρίζο καθεστώς, βρίσκουν δικαίωση σε μια δικαστική απόφαση. Στις 30/6 δημοσιεύτηκε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (2230/2014) η οποία δικαιώνει απολυμένο συντάκτη από το ηλεκτρονικό dealnews.gr. Ο συγκεκριμένος συντάκτης εργαζόταν ανασφάλιστος («μαύρος») και απολύθηκε λόγω της διεκδίκησης σύμβασης.
Το δικαστήριο δέχθηκε ως βάσιμο τον ισχυρισμό του εργαζόμενου ότι δούλευε στο ειδησεογραφικό site υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, κρίνοντας περαιτέρω ότι πρέπει να αμείβεται ως συντάκτης. Επιπροσθέτως, τον δικαίωσε και ως προς την καταγγελία του για ακυρότητα της απόλυσης, αφού έκρινε ότι αυτή ήταν απόρροια της διεκδίκησης συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αποφασίζοντας ότι πρέπει να επιστρέψει στη θέση εργασίας από την οποία απολύθηκε τον Μάρτιο του 2011 και να του καταβληθούν μισθοί υπερημερίας από τότε μέχρι σήμερα ύψους 1.110,48 ευρώ έκαστος (συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος σπουδών), καθώς και 500 ευρώ ως ηθική βλάβη για την άκυρη απόλυση. Συνολικά το δικαστήριο επιδίκασε στον απολυμένο συντάκτη το ποσό των 37.830 ευρώ, από τα οποία τα 6.000 κήρυξε άμεσα καταβλητέα.
Η απόφαση αυτή ανοίγει έναν πολύ σημαντικό δρόμο διεκδίκησης για όλους τους εργαζόμενους στο Διαδίκτυο, αφού αναγνωρίζει ότι από τη στιγμή που εργάζονται υπό την εποπτεία αρχισυντάκτη σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο εργασίας, υπόκεινται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας ακόμα και αν δεν έχουν υπογράψει ποτέ ανάλογη σύμβαση. Και ακόμα περισσότερο το δικαστήριο αναγνωρίζει κάτι που δυσκολεύονται εδώ και χρόνια να αναγνωρίσουν ακόμα και οι δημοσιογραφικές ενώσεις – ότι η ειδικότητα όσων εργάζονται σε ειδησεογραφικά Μέσα, «ανεβάζοντας» ειδήσεις στο Διαδίκτυο, είναι η ειδικότητα του εσωτερικού συντάκτη, όπως αυτή ορίζεται στις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου.  Παρά την αργόσυρτη δικαστική διαδικασία, η οποία ακόμη δεν έχει λήξει αφού θα πρέπει να διεκδικηθεί η επαναπρόσληψη του απολυμένου δημοσιογράφου, η απόφαση μπορεί να αξιοποιηθεί -εφόσον υπάρχει ανάλογη βούληση- από τα σωματεία του κλάδου, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ανέχθηκαν από την εμφάνιση του διαδικτύου να αναπτυχθεί αυτή η γκρίζα ζώνη εργασίας, με ανασφάλιστους, ή δήθεν υπαλλήλους γραφείου, χαμηλά αμειβόμενους και χωρίς ασφαλιστική ένταξη στα ταμεία του Τύπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα σωματεία, όπως η ΕΣΗΕΑ, δεν εγγράφουν τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Διαδίκτυο, ενώ το κλαδικό ασφαλιστικό ταμείο (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) αγνοεί έναν τομέα όπου έχουν αναπτυχθεί μερικές πολύ μεγάλες και επικερδείς επιχειρήσεις.

Πηγή: e-dromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: