Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου βοηθά τις τράπεζες

Εικόνα κατάρρευσης εμφάνισε και χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, με τη διόρθωση να συνεχίζεται για όγδοη κατά σειρά συνεδρίαση. Στις 1.093,51 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 349,45 ο FT25 με σταθερό βαρίδι τις τράπεζες, καθώς ο κλαδικός δείκτης έχασε ακόμη 5,71% μετρώντας απώλειες σχεδόν 30% από τις αρχές Ιουνίου. 
Από τα υψηλά της 9-10 Ιουνίου (180-197,7 μονάδες) ο Τραπεζικός Δείκτης διορθώνει από την επομένη κιόλας της δημοσιοποίησης της περίφημης έκθεσης του ΔΝΤ που προειδοποιούσε για νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υψηλότερες από αυτές που υπολόγιζε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Από τη συνεδρίαση εκείνη ξεκίνησε ουσιαστικά το σταδιακό «ξεφόρτωμα» τραπεζικών μετοχών, αρχές Ιουλίου ο πολύς John Paulson μείωνε τη συμμετοχή του στην Alpha Bank σε λιγότερο από το 5% του μ.κ. (προφανώς για να μην έχει την υποχρέωση γνωστοποίησης των επόμενων συναλλαγών) για να ακολουθήσει σειρά προειδοποιήσεων από ξένους οίκους και ΜΜΕ.
Θυμίζω πως το ΔΝΤ από τότε σημείωνε ότι ο κλάδος ενδέχεται να χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια αν θέλει να αντιμετωπίσει επαρκώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να ανοίξει το δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη. Και αυτό αφ' ενός λόγω των πιστωτικών ζημιών, οι οποίες ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες στο δυσμενές σενάριο και αφ' ετέρου λόγω της τάσης των δανειοληπτών να αποφεύγουν την εξυπηρέτηση των οφειλών τους.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι ισολογισμοί των τραπεζών παραμένουν «εύθραυστοι» λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων και των χαμηλής ποιότητας κεφαλαίων. Τα λεγόμενα NPLs αποτελούν σοβαρή απειλή για την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την ανάκαμψη. Γιατί η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού αποκάλυψε ότι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που άλλες αναπτυγμένες χώρες είχαν και δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από συστημική κρίση.
Επί της ουσίας, το ΔΝΤ επανερχόταν με την πάγια σκληρή θέση για τις τράπεζες απευθύνοντας σήμα κινδύνου για τα «κόκκινα δάνεια», αφήνοντας αιχμές για συστημικό κίνδυνο, για απομόχλευση και για αισιόδοξα τεστ αντοχής της ΤτΕ.
Στην έκθεση καταγραφόταν επίσης χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ το 2015. Και δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,8 δισ. ευρώ το 2017.
Τελευταία επιφυλακτικές εκθέσεις δημοσιοποίησαν η Credit Suisse ( που θεωρεί ακριβές τις ελληνικές τράπεζες), η Bank of America (ανεβάζει στα ύψη το κόστος των NPLs) αλλά και ξένα ΜΜΕ, όπως η γερμανική «Handelsblatt» που βλέπει νέες κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών. Να θυμίσουμε την επιμονή του Βερολίνου πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο «πακέτο βοήθειας» (δλδ τρίτο Μνημόνιο) και τις εκτιμήσεις του W. Scheuble για περίπου 10 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η διόρθωση των τραπεζικών μετοχών (που έχει ξεκινήσει πολύ πριν απ' την αλλαγή κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια) επιβαρύνεται τις τελευταίες συνεδριάσεις καθώς στην αγορά φημολογούνται πολλά για νέες αυξήσεις κεφαλαίου, με συνέπεια οι επενδυτές να μειώνουν αισθητά τις θέσεις τους. Υποχώρηση των τιμών των μετοχών, που όπως υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες διευκολύνει τη διεξαγωγή των νέων αμκ σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από της δεύτερης φάσης ανακεφαλαιοποίησης τον Απρίλιο-Μάιο. Με αυτό τον τρόπο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως έτσι οι διοικήσεις των τραπεζών θα πραγματοποιήσουν ευκολότερα τις αυξήσεις, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συμμετοχής των ιδιωτών- ξένου κεφαλαίου με ανάλογη μείωση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: