Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ρωσία: Διακόπτει τις αγροτοδιατροφικές εισαγωγές από χώρες που εφαρμόζουν εναντίον της κυρώσεις

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την εισαγωγή κατ’ αρχήν αγροτοδιατροφικών, ζωικών και τυποποιημένων προϊόντων καθώς και πρώτων υλών από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την ευρωπαϊκή αγροτοδιατροφική και όχι μόνο, παραγωγή και πρώτα απ’ όλα μια καταστροφική εξέλιξη για την ελληνική γεωργία, τα ελληνικά τρόφιμα και συνολικά την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο, μάλιστα, κρίσης, μεγάλης ανεργίας και λεηλασίας των εισοδημάτων του ελληνικού λαού.
Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να ακολουθήσει ως δορυφόρος το βρώμικο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι που παίζουν οι ΗΠΑ και οι κυρίαρχοι της ΕΕ σε βάρος του Ουκρανικού λαού. Πολύ περισσότερο που αυτός ο βρώμικος ιμπεριαλιστικός στρατιωτικός και οικονομικός πόλεμος σε βάρος της Ρωσίας έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα, οι οποίες κατ’ αρχήν είναι οικονομικές, πρώτα απ’ όλα σε βάρος της αγροτιάς και της ελληνικής περιφέρειας αλλά θα είναι και συνέπειες που αφορούν την πολιτική θέση, την ασφάλεια της χώρας, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσει ευθέως ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμία από τις κυρώσεις που κακώς και ερήμην των λαών, αποφάσισε το άθλιο ιμπεριαλιστικό εξάμβλωμα των Βρυξελλών. Κυρώσεις που, ίσως, είναι μόνο στην αρχή και μπορεί να εγκαινιάσουν ένα ευρύτερο οικονομικό πόλεμο, που ίσως λάβει ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις, ίσως και άλλες στρατιωτικές προεκτάσεις.
Η Ελλάδα οφείλει να διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θέλει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, αντιτάσσεται σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο και σε νέα τείχη στην Ευρώπη και ότι η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων συνιστά στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα οφείλει να εγκαταλείψει ένα στενό και μυωπικό ευρωκεντρισμό στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, ο οποίος όχι μόνο είναι επιζήμιος και οξύνει την ελληνική κρίση αλλά και είναι μια επιλογή που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού.

H Iskra στη συνέχεια παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

ΡΩΣΙΑ: ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη (6/8) το διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροτοδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο

«Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας [...] διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων» από τις χώρες οι οποίες «αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει τον κατάλογο με τα προϊόντα που θα σταματήσουν να εισάγονται, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν επισημαίνει πως η διάρκεια της απαγόρευσης των εισαγωγών ενδέχεται να τροποποιηθεί «εάν είναι αναγκαίο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή της σε περίπτωση που η Δύση μεταβάλει τη στάση της.
Η απόφαση αυτή θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία καθώς μπορεί να σταματήσει η εξαγωγή προς τη Ρωσία γεωργικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αυτό, που προκαλεί προβλήματα στην ελληνική αγροτική οικονομία.
Μεταξύ των προϊόντων των οποίων θα απαγορευτεί η εισαγωγή είναι τα πουλερικά από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο επικαλείται την Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης της Ρωσίας, πρόκειται να απαγορευθεί η εισαγωγή όλων των αγροδιατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και όλων των φρούτων και των λαχανικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας απέφυγε να διευκρινίσει ποια άλλα προϊόντα μπορεί να ενταχθούν στον κατάλογο. Είπε πάντως πως οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές που θα πλήξουν αγροδιατροφικά προϊόντα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι «αρκετά σημαντικές».
Η Ρωσία είναι χώρα-εισαγωγέας αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Η αξία των εισαγωγών της σε αυτόν τον τομέα ανήλθε σε 16,9 δισεκ. δολάρια από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2014, ενώ οι εξαγωγές της υπολογίστηκε ότι έχουν αξία 7,1 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Πάντως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με όλον τον υπόλοιπο κόσμο, όχι μόνον εκείνες τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) με τη συμμετοχή και στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη (6/8). Το ΥΠΕΞ ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί και κινείται πλέον η χώρα με διπλωματικά μέσα για εξεύρεση λύσης. Προηγήθηκε συνάντηση την ίδια μέρα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτη Μίχαλο.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ στο σύνολό της με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη, πρώτο μέλημα για τις διπλωματικές κινήσεις είναι να διευκρινιστεί αν τα ελληνικά προϊόντα –όχι μόνο αγροτικά– εντάσσονται στη λίστα του διατάγματος που αφορά απαγόρευση ή σε εκείνη με τον περιορισμό εισαγωγών τους για ένα χρόνο.
Κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έπεσαν φαιδρές προτάσεις που συμπίπτουν με αυτές της αντιρωσικής φινλανδικής πλευράς για το ζήτημα. Η δήθεν εναλλακτική που προτάθηκε είναι να δώσει λύση άμβλυνσης του προβλήματος το Ταμείο Κρίσεων της ΕΕ από το οποίο θα εκταμιευθούν κονδύλια.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (7/8) ΣΤΙΣ 10.00 π.μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Την Πέμπτη (7/8), στις 10.00, στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί επείγουσα σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο με συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων για να συζητηθούν οι νεότερες εξελίξεις επιπτώσεις από τα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα.
Στη σύσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας αλλά πλέον αποκτά ευρύτερη σημασία, θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ν. Σταθόπουλος. Ο τομέας των μεταφορών μάλιστα είναι πολύ σημαντικός, καθώς λόγω της ουκρανικής κρίσης οι μεταφορείς αναγκάζονται σήμερα να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, μεγαλώνοντας έτσι τη διαδρομή κατά μιάμιση ημέρα (πέντε συνολικά) αυξάνοντας έτσι σημαντικά το κόστος.
Έχουν προσκληθεί ακόμη εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Iincofruit-Hellas, Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (ΕΚΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).
Ήδη επικρατούσε έντονος προβληματισμός στην Αθήνα για τα ρωσικά αντίποινα πριν από την ανακοίνωσή τους και την περασμένη Παρασκευή (1/8) είχε κληθεί ο νέος πρεσβευτής της Ρωσίας κ. Αντρέι Μάσλοφ στο υπουργείο Εξωτερικών και συναντήθηκε με τον κ. Μίχαλο.
Πρόβλημα μπορεί να έχει η Ελλάδα και στο θέμα των εξαγωγών - εισαγωγών αμυντικού υλικού. Και τούτο καθώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ρωσικά οπλικά συστήματα (Tor-M1, S-300) και θα μπορούσαν να πληγούν από ρωσικά αντίποινα (π.χ. αδυναμία εισαγωγής ανταλλακτικών).
Και το θέμα των εισαγωγών πετρελαίου αφορά καθοριστικά τη χώρα μας και θα πρέπει να την ανησυχεί, καθώς εισάγει σημαντικές ποσότητες «μαύρου χρυσού» από τη Ρωσία και δεν πρέπει να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μία κατάσταση όπως το 2012 εναντίον του Ιράν (από το οποίο προμηθευόταν η χώρα μας πετρέλαιο με πίστωση). 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΡΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Ανακοίνωση εξέδωσε την Τετάρτη (6/8) ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
" Σήμερα το μεσημέρι (Τετάρτη 6/8) εξεδόθη από τη Ρωσική κυβέρνηση Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ανακοινώνει ότι διακόπτει για 12 μήνες εισαγωγές, αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και τυποποιημένων προϊόντων από χώρες μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Καταστροφική για την ελληνική αγροτική οικονομία και όχι μόνο αποδεικνύεται η απαράδεκτη στάση της σημερινής κυβέρνησης, που υπάκουσε και υπακούει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές Ουάσιγκτον - Βρυξελλών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας. Οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή.
Εδώ και αρκετό καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Προέδρου του, δια των βουλευτών του και των στελεχών του, επέκρινε δριμύτατα την αλόγιστη και παράλογη εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολούθησε μια φιλειρηνική ενεργητική εξωτερική πολιτική, σοβαρή και λελογισμένη, που θα λάμβανε υπόψη την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική κλιμάκωση των εμπλεκόμενων πλευρών. Ταυτόχρονα δεν στάθμισε τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ελλάδας που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, που αντί να αναβαθμίζονται πολύπλευρα προς όφελος των δύο χωρών και λαών, υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται.
Καλούμε αυτήν την ύστατη στιγμή την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει εδώ και τώρα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος. "

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: