Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Τέλος το αυτόφωρο για όσους χρωστούν προς το Δημόσιο

Όσοι χρωστούν στο Δημόσιο δεν θα κινδυνεύουν πλέον με φυλάκιση. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που σχεδιάζεται από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν σήμερα τα «ΝΕΑ». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι οφειλέτες θα συνεχίσουν βέβαια να απειλούνται με κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων  (με βάση τις νέες διατάξεις για το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ μισθών, συντάξεων ή ενός καταθετικού λογαριασμού). Η αλλαγή στην νομοθεσία έχει σαν στόχο να κάνει διακριτή την αντιμετώπιση ανάμεσα στους πραγματικούς φοροφυγάδες και όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

Στο επόμενο διάστημα προβλέπεται η εκπόνηση αναλυτικής μελέτης με τις αυτή τη στιγμή προβλεπόμενες διοικητικές και φορολογικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή και διαφθορά. Όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση θα αρχίσουν οι διορθώσεις στον νόμο του 1997.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διάταξη εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1990  επί οικουμενικής κυβέρνησης. Εκείνη την εποχή το όριο με το οποίο κινδύνευε ο φορολογούμενος να βρεθεί στη φυλακή ορίζονταν στις 100.00 δραχμές. Από τότε άλλαξαν λίγα πράγματα που έχουν να κάνουν πιο πολύ με την προσαρμογή της διάταξης στον πληθωρισμό και την αλλαγή νομίσματος παρά στην ουσία της.

Αυτή τη στιγμή ο φορολογούμενος κινδυνεύει με ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από τέσσερις μήνες για χρέη προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ ή αν δεν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών προς την εφορία.  Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» έγκριτος νομικός «πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ως διακριτό έγκλημα η μη καταβολή χρεών και επομένως δεν προβλέπεται ποινική δίωξη».

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: