Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Από 1η Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το επίδομα εποχικών

Την ερχόμενη Τετάρτη 1 Οκτωβρίου ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων (εκτός ΚΕΠ) για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος του ΟΑΕΔ σε εποχικά εργαζόμενους.
Η διαδικασία θα μείνει ανοιχτή μέχρι και την 1η του Δεκέμβρη, οπότε και έχει οριστεί η λήξη υποβολής των αιτήσεων, για τα εποχικά επιδόματα που κυμαίνονται από 458 έως 916 ευρώ.
Δικαιούχοι είναι: οικοδόμοι (678 ευρώ), σμυριδορύκτες (916), δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης (από 641 ευρώ), μουσικοί ? τραγουδιστές, υποδηματεργάτες, χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστές και βοηθοί χειριστές κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού κι επισιτιστικού κλάδου (από 458 ευρώ).

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2014 και ασκούσαν το 2013 ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα, υπό την προϋπόθεση ότι η σύνταξη (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ (486 ευρώ).
Για τη χορήγηση του επιδόματος πρέπει:
  • Οι οικοδόμοι να έχουν πραγματοποιήσει το 2013 αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες από 73 μέχρι 163 πραγματικές ημέρες εργασίας.
  • Ολα τα υπόλοιπα επαγγέλαματα να έχουν πραγματοποιήσει το 2013 από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. Για τους δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες και σμυριδορύκτες Νάξου απαιτούνται από 50-240 ημέρες. Οι μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων χρειάζονται το 2013 τουλάχιστον 75 ημερομίσθια και όχι περισσότερα από 50 τη χρονική περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου του 2013. Για τους χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων απαιτούνται από 70-210 ημέρες ασφάλισης.
Να σημειωθεί πως τα εποχικά επιδόματα θα συμψηφίζονται με τα ποσά του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν οι δικαιούχοι (πλην των οικοδόμων) καθώς και με εκπαιδευτικά επιδόματα. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ, η πίστωση του επιδόματος θα ολοκληρώνεται 15 εργάσιμες ημέρες από την έγκριση της αίτησης. Το επίδομα δεν θα καταβάλλεται σε όσους λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος και σε όσους συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα.
Στη περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 - 30/11), το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας (μόνο οι οικοδόμοι μπορούν να εισπράττουν παράλληλα τα δύο επιδόματα).

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: