Και τρίτο, διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα παραλάβουν 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα που δικαιούνται είτε έκπτωση 50% είτε πλήρη απαλλαγή, καθώς και άλλοι 700.000 με κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, για τους οποίους προβλέπεται έκπτωση 20% στον φόρο.
Στα εκκαθαριστικά αυτά, που θα αποσταλούν στα μέσα Οκτωβρίου, θα έχουν συνυπολογιστεί πλέον οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ έως την Τρίτη που λήγει η προθεσμία. Το ποσό που θα καταβάλουν θα συμψηφιστεί ακολούθως είτε με το νέο μειωμένο ποσό ΕΝΦΙΑ είτε με το μηδενικό ποσό που θα προκύψει από τη νέα εκκαθάριση. Τυχόν επιπλέον χρήματα που θα έχουν καταβάλει θα τους επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Με βάση διευκρινίσεις της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Φορολογίας Ακίνητης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών Α. Κόλλια, σε σεμινάριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9, αλλά και με βάση τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία:
1. Μέσα Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση Ε9, προκειμένου να υπολογιστούν οι εκπτώσεις φόρου 50% ή 100% για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς κατά 20% για κενάμη ηλεκτροδοτούμενα.
2. Όσον αφορά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες 50% μείωση ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι:
* Είχαν πέρυσι οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο.
* Την 1.1.2014 κατείχαν κτίσματα συνολικής επιφάνειας έως 150 τετραγωνικά.
* Την 1.1.2014 κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 85.000 ευρώ οι άγαμοι ή έως 150.000 ευρώ έγγαμοι χωρίς τέκνα ή έως 200.000 ευρώ έγγαμοι με τέκνα.
Οι τρεις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα για κάθε φορολογούμενο προκειμένου να καταστεί δικαιούχος της έκπτωσης 50%.
Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι πάνω από 80% και οικογένειες με μέλος ανάπηρο από 80% εφόσον:
* Το οικογενειακό εισόδημα 2013 ήταν έως 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για σύζυγο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
* Την 1.1.2014 κατείχαν κτίσματα συνολικής επιφάνειας έως 150 τετραγωνικά.
3. «Κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα» για τα οποία ισχύει έκπτωση 20% θεωρούνται τα αποπερατωμένα που έχουν ρευματοδοτηθεί και για οποιοδήποτε λόγο η ηλεκτροδότησή τους έχει διακοπεί. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, για να τύχουν της έκπτωσης, θα πρέπει να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί συνολικά για όλο το 2013.
4. Δεν θεωρούνται «κενά μη ηλεκτροδοτούμενα» ημιτελή κτίσματα και ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Ως εκ τούτου, τα ημιτελή κτίσματα δεν δικαιούνται την έκπτωση του 20%. Επίσης, τα κτίσματα τα οποία δεν είναι ημιτελή αλλά δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ (δηλαδή δεν είχαν ποτέ ρολόι από τη ΔΕΗ) δεν δικαιούνται ούτε την έκπτωση του 20% των μη ηλεκτροδοτούμενων ούτε την έκπτωση του 60% που ισχύει για τα ημιτελή.
ΘΑΝ. ΠΑΝ.
Πηγή: avgi.gr