Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Απειλούνται με «λουκέτο» γήπεδα και αθλητικά κέντρα - Παράταση αποκατάστασης μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2015

Αυθαίρετες, χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας και πρόσβασης, είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν εκχωρηθεί από το Δημόσιο στους δήμους της χώρας και οι οποίες απειλούνται με οριστικό «λουκέτο» στην περίπτωση που δεν προσαρμοστούν στη νέα νομοθεσία.
Ηδη κάποια από τα αθλητικά κέντρα σταμάτησαν να λειτουργούν καθώς δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και δεν πληρούν τους απαιτούμενους όρους, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε εκατοντάδες σωματεία, καθώς και σε χιλιάδες παιδιά και ενηλίκους που σταματούν αναγκαστικά τον αθλητισμό.
Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα γυμναστήρια και τα γήπεδα που ανήκαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η διαχείρισή τους πέρασε στους δήμους όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης». Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν χωρίς οικοδομική άδεια ενώ κάποια κτίστηκαν σε οικόπεδα που προορίζονταν για άλλο σκοπό. Δεν είναι λίγα επίσης και εκείνα που έχουν υποστεί προσθήκες, όπως για παράδειγμα ανοιχτά κολυμβητήρια που χωρίς μελέτες, μετατράπηκαν σε κλειστά.
Αν και είχαν δοθεί δύο παρατάσεις για την προσαρμογή των δημοτικών αθλητικών χώρων, οι δήμοι δεν πρόλαβαν να προσαρμοστούν στους νέους όρους, με αποτέλεσμα από την 1η Σεπτεμβρίου τα γήπεδα και τα γυμναστήρια να βρίσκονται στον «αέρα».
Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία δίνεται και τρίτη παράταση στους ΟΤΑ. Αυτήν τη φορά μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2015 οφείλουν να έχουν ρυθμίσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Επιπλέον με τη νέα παράταση δίνεται η δυνατότητα σε κάποια αθλητικά κέντρα που αντιμετωπίζουν ελάχιστες ελλείψεις να λειτουργήσουν.
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη δίμηνη παράταση έληξε στις 31 Αυγούστου, παραμονή ανάληψης των καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές. Το θέμα είχε απασχολήσει και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία είχε ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία παράταση της διαδικασίας».
Oι δήμαρχοι υποστηρίζουν πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις που τους παραδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή τον ΟΣΚ, έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομικές άδειες και τεχνικές προδιαγραφές. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Παλλήνης Θ. Ζούτσου, ο οποίος είχε αποστείλει για το θέμα επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας την παρέμβασή του. «Τις τεχνικές προδιαγραφές που το ίδιο το κράτος εφάρμοσε, σήμερα τις κρίνει πλέον ως ανεπαρκείς και καλεί τους δήμους της χώρας να τις προσαρμόσει με δικά τους έξοδα. Παράλληλα μας καλούν να νομιμοποιήσουμε τις αυθαίρετες κατασκευές που μας παρέδωσαν χωρίς να διαθέτουμε κατασκευαστικά σχέδια και λεπτομέρειες από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει η στατική τους επάρκεια».
Επιπλέον η ΚΥΑ που προβλέπει παράταση των διαδικασιών αναφέρει ότι οι διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων ή οι φορείς στους οποίους ανήκουν οφείλουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου να αποστείλουν στον γενικό γραμματέα της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατάσταση με τις εκκρεμότητες. Επίσης πρέπει να αποστέλλουν στο τέλος κάθε μήνα, έως και τον Ιανουάριο 2015, έκθεση προόδου σχετικά με τις εργασίες που θα γίνονται.
Εάν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν προσαρμοστούν οι αθλητικοί χώροι κλείνουν καθώς η σχετική νομοθεσία προβλέπει πως «ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα, διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδεια λειτουργίας».
Επίσης προβλέπεται ρητά ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τον ιδιοκτήτη ή τον χρήστη αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει τη διενέργεια σ' αυτήν αθλητικής εκδήλωσης.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΠΑΛΛΗΝΗ
Αλαλούμ με εγκαταστάσεις χωρίς άδειες
Κλειστά παραμένουν τους τελευταίους τέσσερις μήνες και τα τρία αθλητικά συγκροτήματα του Δήμου Χαλανδρίου, καθώς κανένα από αυτά δεν διαθέτει άδεια και δεν τηρεί τους όρους ασφαλείας και προσβασιμότητας.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του αθλητικού συγκροτήματος «Νίκος Πέρκιζας» επί της λεωφόρου Πεντέλης, το οποίο μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε καθημερινά περισσότερους από 2.500 αθλητές.
Το κτίριο κατασκευάστηκε πριν από 25 χρόνια, δεν απέκτησε ποτέ άδεια οικοδόμησης, ενώ τηρούνταν ελάχιστοι κανόνες ασφαλείας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων αθλητών.
Σήμερα παραμένει κλειστό καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, η απερχόμενη δημοτική Αρχή πήρε απόφαση τον περασμένο Μάιο να κλείσει και τα τρία γήπεδα της πόλης μέχρι να προσαρμοστούν στις νέες προδιαγραφές.
Οι εξωτερικές εγκαταστάσεις (στάδιο στίβου, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου) επίσης δεν λειτουργούν, ενώ το κλειστό κολυμβητήριο έχει «σφραγιστεί».
Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο δήμαρχος Χαλανδρίου, το κολυμβητήριο αρχικά είχε σχεδιαστεί ως ανοιχτό. Πριν από μερικά χρόνια προστέθηκε οροφή χωρίς όμως τις απαιτούμενες προδιαγραφές εξαερισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στο γυμναστήριο διάφορα προβλήματα από την υγρασία. Επιπλέον ελάχιστοι κανόνες ασφαλείας τηρούνταν. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο ίδιος, υπήρχε πυροσβεστική φωλιά χωρίς να είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο νερού και επιπλέον δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για ΑμεΑ.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουμε τα γήπεδα εάν δεν είναι ασφαλή. Το ζήτημα ωστόσο είναι πως θα βγάλουμε τις οικοδομικές άδειες», σημειώνει ο κ. Ρούσσος αναφέροντας την περίπτωση του κλειστού γυμναστηρίου «Παπαδάκης», το οποίο είναι αυθαίρετο και προσθέτει: «Χτίστηκε σε οικόπεδο συνιδιοκτησίας ΟΣΚ και δήμου, που όμως ήταν χαρακτηρισμένο για σχολείο. Η περίπτωση αυτή είναι ενδεικτική, καθώς εάν δεν γίνει αλλαγή ρυμοτομικού και ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δεν μπορεί να βγει οικοδομική άδεια».
Αλαλούμ επικρατεί και στα αθλητικά κέντρα του Δήμου Παλλήνης, καθώς από τα 12 που υπάρχουν τα πέντε δεν διαθέτουν άδεια με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν.
«Αρχίσαμε τις διαδικασίες νομιμοποίησης από το 2012. Ωστόσο όσα ανήκαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έχουν άδειες οικοδόμησης», σημειώνει η διευθύντρια της δημοτικής επιχείρησης αθλητισμού Παλλήνης, κυρία Κάρλα Σάντος και προσθέτει «πήραμε απόφαση την 1η Σεπτεμβρίου να κλείσουμε όσα ήταν παράνομα. Με τη νέα παράταση ανοίξαμε κάποια που δεν είχαν προβλήματα ασφαλείας».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
Πηγή: ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: