Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Δικαιώθηκαν οι εργάτες της ΙΜΑΣ Α.Ε., άκυρη η εκ περιτροπής εργασία - Η σημασία της απόφασης

Μια  πολυσήμαντη  πανελλαδικά για το εργατικό κίνημα δικαστική νίκη  επιτεύχθηκε χθες από τους  εργαζόμενος-απεργούς του εργοστασίου  ΙΜΑΣ Α.Ε , το οποίο βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη του Βόλου.
Μια  πολυσήμαντη  πανελλαδικά για το εργατικό κίνημα δικαστική νίκη  επιτεύχθηκε χθες από τους  εργαζόμενος-απεργούς του εργοστασίου  ΙΜΑΣ Α.Ε , το οποίο βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη του Βόλου. 
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι  στην ΙΜΑΣ Α.Ε  έχουν προχωρήσει  μετά από σειρά άλλων προειδοποιητικών μέτρων (στάση εργασίας, 48η απεργία) σε επ’ αόριστόν απεργία από την περασμένη Δευτέρα διαμαρτυρόμενοι για την εκ περιτροπής εργασία που  ήθελε να επιβάλλει η εργοδοσία ισχυριζόμενη σοβαρές ζημίες της επιχείρησης για το 2014.
Η εταιρία  από την πλευρά της , με αγωγή η οποία γνωστοποιήθηκε στους εργαζόμενους την  Τρίτη 9/9 , οδήγησε στο δικαστήριο  το σωματείο των εργαζομένων ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ Α.Ε  προσπαθώντας να κηρύξει παράνομη την απεργία.
Μετά την δίκη  η οποία διεξήχθη την Τετάρτη για τους εργαζόμενους της ΙΜΑΣ Α.Ε με συνήγορο υπεράσπισης τον κ. Στέργιο Λυμπερδόπουλο,  το δικαστήριο έκρινε πως η εταιρία δεν έχει , βάση των οικονομικών  της δεδομένων, καμιά δικαιολογία να προχωρήσει στην επιβολή εκ περιτροπής εργασία  που θα είχε ως συνέπεια μείωση του μισθού των εργαζομένων από 20 έως 25% .
Επιπροσθέτως δικαίωσε τους εργαζόμενους και για  παροχές   που  ρητά αναφέρονται  στην  συλλογική σύμβαση που  έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι με την ΙΜΑΣ Α.Ε το 2012  και η εταιρία εξέταζε την περικοπή τους.
Με το ίδιο σκεπτικό οι δικαστές δικαίωσαν και τους εργαζομένους της ΣΥΡΜΑ Α.Ε  των οποίων η δίκη διεξήχθη την Πέμπτη 11/9.
Η απεργία στον ΙΜΑΝΤΑ θα συνεχιστεί ως την τελική αποκατάσταση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η σημασία της νίκης
H πλήρης δικαίωση των εργαζομένων της ΙΜΑΣ Α.Ε είναι η πρώτη στα τελευταία πέντε χρόνια της   οικονομικής   κρίσης και των επιβαλλόμενων μνημονιακών πολιτικών.   Υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί σημαντικότατη κατάκτηση καθώς κατέδειξε με τον πλέον έκδηλο τρόπο πως οι αγώνες του εργατικού κινήματος στις μέρες μας μόνο επι ματαίω δεν γίνονται
Η δικαστική νίκη των εργαζομένων του ΙΜΑΝΤΑ  αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους θεωρούν πως μπορούν  να αυθαιρετούν ενάντια στους εργαζομένους  χρησιμοποιώντας ως μόνιμη δικαιολογία την βαθιά οικονομική κρίση και χρησιμοποιώντας κατά κόρον τους φιλοεργοδοτικούς  νόμους της μνημονιακής κυβέρνησης.
Αποτελεί όμως και ένα μεγάλο μάθημα για όλους για το πόσα μπορούμε να καταφέρουμε όταν είμαστε αποφασισμένοι και κυρίως επιλέγουμε την ενότητα. Οι  απεργοί της ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ Α.Ε όλο αυτό το διάστημα που παλεύουν για τα κεκτημένα τους παρέμειναν ενωμένοι σαν μια γροθιά γύρω από το σωματείο τους παραμερίζοντας τις όποιες ιδεολογικές -κομματικές τους διαφορές και αφοσιωμένοι πλήρως στον κοινό τους στόχο.
Στο αγώνα τους αυτό δεν ήταν μόνοι. 
Στο πλευρό των εργαζομένων στην βιομηχανική ζώνη  αλλά και στο δικαστήριο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεικόπουλος , ο επικεφαλής της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας ,Ανατροπής και Αλληλεγγύης» κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς, δημοτικοί σύμβουλοι & περιφερειακοί σύμβουλοι , φορείς και συλλογικότητες της Αριστεράς  αλλά και απλοί συμπολίτες μας που συστρατεύονται στο αγώνα ενάντια στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο αγώνας όμως δεν σταματάει εδώ. Η εκ περιτροπής εργασία , οι πεντάμηνες προσλήψεις , οι συνεχείς περικοπές μισθών και η μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί μια ζοφερή πραγματικότητα για  χιλιάδες συμπολίτες μας. Μια πραγματικότητα  στην οποία όλοι μπορούμε να αντισταθούμε και να την ανατρέψουμε.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Λαοπόδη
Πηγή: News247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: