Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ

Δικαιούχοι για το εποχικο επίδομα του ΟΑΕΔ είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών – ανυψωτικών- οδοποιητικών – γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης.
Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις ημέρες ασφάλισης, στο εισόδημα και, για τους πολίτες τρίτων χωρών, στην άδεια διαμονής, αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τον ΟΑΕΔ μέσω των Πληροφοριακών Συστημάτων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, της Γ.Γ.Π.Σ. και του Υπουργείου Εσωτερικών αντίστοιχα.
Με εξαίρεση τους απασχολούμενους στον οικοδομικό κλάδο, οι λοιπές κατηγορίες δεν δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα εάν πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης.
Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος, προκειμένου για οικοδόμους, ορίζεται στο 70%, του 37πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη. Για τα επαγγέλματα των δασεργατών – ρυτινοσυλλεκτών, των καπνεργατών, των αγγειοπλαστών – κεραμοποιών, των πλινθοποιών και των μισθωτών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος ανέρχεται στο 70% του 35πλάσιου του εκάστοτε ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, των ηθοποιών, των υποδηματεργατών, των χειριστών – βοηθών χειριστών κινηματογράφου, των ελεγκτών θεάτρου – κινηματογράφου, των ταμιών κινηματογράφου – θεάτρου, των τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης, των ταξιθετών κινηματογράφου – θεάτρου, των χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, το ειδικό εποχικό βοήθημα ορίζεται στο 70% του 25πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη.
Με δεδομένο ότι το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη είναι 26,18 ευρώ, σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτει ότι: Το ύψος του εποχικού βοηθήματος για τους οικοδόμους ανέρχεται στα 678,06 ευρώ, για τους σμυριδορύκτες Νάξου φτάνει στα 916,30 ευρώ, ενώ στα 641,41 ευρώ είναι για τους δασεργάτες – ρυτινοσυλλέκτες, τους καπνεργάτες, τους αγγειοπλάστες – κεραμοποιούς – πλινθοποιούς και τους μισθωτούς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Επίσης, 458, 15 ευρώ θα λάβουν οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι υποδηματεργάτες, οι χειριστές – βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, οι ελεγκτές κινηματογράφου – θεάτρου, οι ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, οι τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, οι ταξιθέτες κινηματογράφου – θεάτρου, οι χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων, και οι μισθωτοί του τουριστικού και του επισιτιστικού κλάδου.
Στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος, που είναι άπαξ, είναι ειδικά για τους οικοδόμους, να έχουν πραγματοποιήσει κατά το 2013, αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες το λιγότερο 95 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. Στις ανωτέρω ημέρες περιλαμβάνεται και η προσαύξηση 20% καθώς και οι αναλογούσες ημέρες αδείας. Ουσιαστικά δηλαδή το βοήθημα το δικαιούται ασφαλισμένος – οικοδόμος, που έχει πραγματοποιήσει το 2013, το λιγότερο 73 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. Επίσης, οι δικαιούχοι οικοδόμοι δεν πρέπει να είναι εργολάβοι ή υπεργολάβοι οικοδομικών εργασιών και να απασχολούν περισσότερους από τρεις μισθωτούς. Επίσης να έχουν την ιδιότητα του οικοδόμου κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος. Υπενθυμίζεται ότι βοήθημα καταβάλλεται σε χρονικό διάστημα από 15 έως 30 ημέρες μετά την υποβολή των αιτήσεων. Σημειώνεται ότι στερούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα οι δικαιούχοι που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα.
Στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων, χορηγείται το ειδικό επίδομα σε δικαιούχους που έχουν πραγματοποιήσει κατά το 2013 το λιγότερο 50 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.  Ειδικά οι μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το 2013 τουλάχιστον 75 ημερομίσθια και όχι περισσότερα από 50 ημερομίσθια κατά την χρονική περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013. Για τους χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων απαιτούνται το λιγότερο 70 ημέρες ασφάλισης. Για όλες τις περιπτώσεις δικαιούχων πρέπει τα ημερομίσθια που τυχόν έχουν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους κατά το 2013 να μην είναι περισσότερα από αυτά που πραγματοποίησαν στον επαγγελματικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν να λάβουν το βοήθημα. Επίσης, δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του επιδόματος. Στην περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει με την περίοδο καταβολής του βοηθήματος, τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.
Σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά, ειδικά οι οικοδόμοι πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνουν κατά περίπτωση αν:
Ασκούν αποκλειστικά το επάγγελμα του οικοδόμου
Δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, το μεγαλύτερο διάστημα του οποίου περιλαμβάνεται στο 2014.
Δεν απασχολούν περισσότερους από τρεις μισθωτούς ως εργολάβοι ή υπεργολάβοι.
Δεν λαμβάνουν σύνταξη (κύρια και επικουρική) ίση ή μεγαλύτερη από την κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Για τις λοιπές κατηγορίες απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία οι δικαιούχοι να δηλώνουν κατά περίπτωση αν:
Κατά το έτος 2014 ασκούν το επάγγελμα για το οποίο θέλουν να λάβουν εποχικό βοήθημα.
Δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, το μεγαλύτερο διάστημα του οποίου να περιλαμβάνεται στο 2014.
Δεν λαμβάνουν σύνταξη (κύρια και επικουρική) ίση ή μεγαλύτερη από την κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Προκειμένου για μουσικούς, βεβαίωση του οικείου επαγγελματικού σωματείου.
Προκειμένου για χειριστές ανυψωτικών και εκσκαπτικών μηχανημάτων, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Προκειμένου για τους σμυριδορύκτες Νάξου, βεβαίωση της οικείας αρχής για την απόδειξη του τόπου κατοικίας.
Ο ΟΑΕΔ εφιστά την προσοχή για τη συμπλήρωση των ανωτέρω πεδίων της υπεύθυνης δήλωσης γιατί η μη συμπλήρωση έστω και ενός πεδίου είναι λόγος απόρριψης.
Οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται να προσκομίσουν απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης, μόνο στις περιπτώσεις που ασφαλίζονται με τρόπο πλασματικό (πχ δασεργάτες, ηθοποιοί, σμυριδορύκτες Νάξου κλπ).
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 2013, το εποχικό βοήθημα το έλαβαν 43.285 δικαιούχοι, με κόστος που ανήλθε στα 25.292.685 ευρώ. Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι φέτος το επίδομα θα χορηγηθεί σε λιγότερους δικαιούχους. Ο λόγος είναι ότι ειδικά στον κλάδο των οικοδόμων, αρκετοί δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα, επειδή εξαιτίας της κρίσης, δεν κατάφεραν πέρσι να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης.

Πηγή: kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: