Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μακεδονικοί Θησαυροί» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

«Είναι πολιτισμός να προστατεύεις και να αναδεικνύεις τον πολιτισμό σου» τόνισε ο Κώστας Τασούλας – Τι είπε για τις ανασκαφές ο υπουργός
“Συναρπαστική έκθεση” που δείχνει “την προετοιμασία την πολιτιστική, την εμπορική, την κοινωνική του μεγάλου μακεδονικού και ελληνικού έπους της Ασίας, που πραγματοποίησε το ιστορικό τέκνο αυτής της περιοχής (σ.σ. της Πέλλας), ο Μέγας Αλέξανδρος” χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας την έκθεση “Μακεδονικοί Θησαυροί”, εγκαινιάζοντάς την, σήμερα, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Μοναδικοί θησαυροί από τις Αιγές και το Αρχοντικό (προκάτοχος της Πέλλας στα αρχαϊκά χρόνια, 7ος-6ος αι. π.Χ.) παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, σε μια μεγάλη περιοδική έκθεση, με χρυσά στεφάνια, χρυσές μάσκες, κοσμήματα, χρυοποίκιλτα όπλα, μοναδικά γλυπτά, μετάλλινα, αλαβάστρινα και πήλινα αγγεία και πολλά ακόμη ευρήματα – “δώρα” της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 25 χρόνων από τις δύο πολύχρυσες νεκροπόλεις.

“Είναι πολιτισμός να προστατεύεις και να αναδεικνύεις τον πολιτισμό σου” τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός, ενώ λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε: “αποστολή του υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναδεικνύει το παρελθόν, όχι για να στρεφόμαστε αποκλειστικά σε αυτό, αλλά για να έχουμε το παρελθόν ως αφετηρία, ως υπερηφάνεια, ως δείγμα αξιοπρέπειας και για να μπορέσουμε να κάνουμε νέα βήματα επιτυχημένα, που τόσο ανάγκη τα έχει η Ελλάδα και που θα γίνουν, στηριγμένοι σε πολύ γερές και πολύ συναρπαστικές ρίζες. Ο ελληνικός λαός έχει πολύ ενδιαφέρουσες ρίζες γι’ αυτό κι έχει πολύ καλές προοπτικές”.

Ο κ. Τασούλας δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, λέγοντας πως “θησαυρός της Μακεδονίας” δεν είναι μόνο τα χρυσά εκθέματα, αλλά “και αυτό το ωραιότατο μουσείο, που με έναν τρόπο διακριτικό και συνεσταλμένο, μέσα στο τοπίο το αρχαιολογικό, κρύβει όλο αυτό το παρελθόν και το παρουσιάζει”, αλλά και για το αρχαιολογικό έργο που συντελείται στην περιοχή -τις προσπάθειες του ΥΠΠΟ, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων- χαρακτηρίζοντάς το σπουδαίο.

Αναφέρθηκε, δε, στους κατοίκους και τις προοπτικές ανάπτυξης της Πελλαίας γης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “θησαυρός της Μακεδονίας είναι και οι σύγχρονοι Μακεδόνες, είναι και οι σύγχρονες δυνατότητες αυτής της ιστορικής περιοχής”.

Στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενείται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, το “παρών” έδωσαν -μεταξύ άλλων- η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών και θρησκευτικών αρχών του νομού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.
Οι ανασκαφές στην Πέλλα

Σε ό,τι αφορά το ανασκαφικό έργο στην Πέλλα, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τα εγκαίνια, επεσήμανε πως όλη η αρχαιολογική δουλειά που γίνεται στην Πέλλα και την ευρύτερη περιοχή χρηματοδοτείται κυρίως από το ΕΣΠΑ.

Διευκρίνισε, δε, πως “στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνάει τα 35 εκατομμύρια ευρώ (η χρηματοδότηση) αυτή τη στιγμή και η Υπηρεσία έχει υποβάλλει ήδη από τον Μάιο, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για έργα, ανασκαφές και κυρίως πολιτιστικές και φυσιολατρικές διαδρομές σε όλη την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες θα αναδείξουν περισσότερο την ομορφιά των αρχαιοτήτων της περιοχής, αλλά και θα τις δέσουν ακόμη περισσότερο με τους επισκέπτες”.

“Ο πολιτισμός δεν είναι μια διαδικασία, η οποία είναι ξέχωρη από την οικονομία. Ο πολιτισμός, εκτός από μόρφωση, εκτός από παιδεία, παράγει και ανάπτυξη. Και στην Ελλάδα, είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης” κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Πηγή:  to-gamato.gr

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην πολύ σημαντική έκθεση, με την πλεοψηφία των κατοίκων της Πέλλας να «σνομπάρουν» μία ακόμη εκδήλωση της ΙΖ' ΕΠΚΑ. Τρανταχτές οι απουσίες από τον πολιτικό και αυτοδιοικητικό κόσμο της περιοχής, όπως επίσης κι από τους δύο και μοναδικούς ιερείς της Πέλλας(οι οποίοι απ' ότι λέγεται δεν υπήρχαν καν στο πρωτόκολλο των επίσημων προσκλήσεων!). 
Αυτός όμως που «έλαμψε» δια της απουσίας του περισσότερο από κάθε άλλον στην έκθεση και προκάλεσε την έκπληξη των παρευρισκομένων, ήταν το «τιμώμενο» πρόσωπο, ο πρωτεργάτης και υπεύθυνος της ανασκαφής από το 2000 μέχρι και πρόσφατα του Προϊστορικού οικισμού και κυρίως του Αρχαϊκού Νεκροταφείου του Αρχοντικού Πέλλας ο αρχαιολόγος κ. Παύλος Χρυσοστόμου ο οποίος μνημονεύτηκε στην έκθεση μόνο από τον δήμαρχο Πέλλας κ. Στάμκο. Τέλος για εντελώς ανεξήγητους λόγους, δεν μνημονεύτηκαν από κανέναν και πρόσωπα που βοήθησαν τα μέγιστα για την επιτυχή προετοιμασία και διοργάνωση της έκθεσης.
Σημείο αναφοράς που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και αρνητικά σχόλια από αρκετούς  παρευρισκόμενους κυρίως κατοίκους της περιοχής του Δήμου Πέλλας, στάθηκε ένας χάρτης της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχει αναρτηθεί στο Μουσείο Πέλλας και απεικονίζει την Πέλλα μόνο ως ένα απλό «πέρασμα» του μεγάλου στρατηλάτη στην πορεία του προς την Ανατολή.



























5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

agaphte file petro kaneis den tha grapsi tipota gia to xarth sthn ekthesh pou parousiazei thn pella san ena aplo xwrioudaki pou perase o m alexandros kai oti ta panta einai oi aiges

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ
ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΣΧΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΔΩΘΗΚΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙ Η ΜΑΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΣΧΕΤΟΣ (ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΝΟΩ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ) ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΙΑΤΙΛΑ. ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΧΑΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΡΟΧΑΛΙΖΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

den milate vlepw

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ Ο 11:48