Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες θέσεις εργασίας στο ΥΠΠΟΑ: «Επικοινωνιακός σύμβουλος πολιτιστικής πολιτικής»

Succes story! Επιτέλους! Ο Σαμαράς κατάφερε να φτιάξει από μόνος του μια ολόκληρη θέση εργασίας (από τις 770.000 που υποσχέθηκε) – αμισθί βεβαίως βεβαίως! Η αρχή έγινε με τον ορισμό της γνωστής καθηγήτριας / δημοσιογράφου / επικοινωνιολόγου στη θέση «επικοινωνιακού συμβούλου» του ανασκαπτόμενου τύμβου Καστά: τώρα η πολυπράγμων καθηγήτρια αναβαθμίζεται και τοποθετείται επικεφαλής τριμελούς επιτροπής με έργο «τη συνδρομή στο έργο του Υπουργείου επί θεμάτων προβολής και επικοινωνιακής διαχείρισης της ασκούμενης πολιτιστικής πολιτικής»! 
Η Επιτροπή αυτή, στην οποία συμμετέχουν ακόμη οι Βασίλης Νταβώνης και Λεωνίδας Μακρής, θα προσφέρει τις υπηρεσίες της αμισθί! Η θέση βέβαια δεν πληρώθηκε με εξετάσεις ΑΣΕΠ, ούτε με ανοιχτή διαδικασία – άλλωστε είναι άμισθη. Εξάλλου, η γνωστή καθηγήτρια / δημοσιογράφος / επικοινωνιολόγος προσφέρει εδώ και καιρό τις άμισθες υπηρεσίες της στο ΥΠΠΟΑ, με τη συμβολή της στο πολυαναμενόμενο φιλμάκι για τα έργα ΕΣΠΑ, εξαιτίας του οποίου αναγκάστηκε να οργώσει όλη την Ελλάδα. Φήμες που συνδέεουν την (πλέον τυπική) τοποθέτησή της ως επικοινωνιακού συμβούλου πολιτιστικής πολιτικής με την ειδική και παρά τωι Υπουργώι νέα Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποδίδονται απλώς σε κακόβουλα στόματα…
Πέρα από την πλάκα όμως, ο προαναγγελθείς αμισθί διορισμός της γνωστής Α. Παναγιωταρέα δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει θλίψη και οργή! Ας μην ξεχνάμε ότι η Άννα Παναγιωταρέα εμφανίστηκε στο Υπουργείο ως μια δημοσιογράφος με ιδιαίτερες σχέσεις με το Γραφείο Πρωθυπουργού, και επί δύο χρόνια με αυτή την ιδιότητα κυκλοφορούσε σε κάθε υπηρεσιακό ταξίδι εκπροσώπησης του Υπουργείου, ακόμη και στο εξωτερικό. Ο διορισμός της αυτή τη στιγμή, με την κριτική που ασκείται πανταχόθεν για τον επικοινωνιακό χειρισμό της Αμφίπολης, αποτελεί –δυστυχώς– περίτρανη απόδειξη ότι η πολιτική ηγεσία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την αρχαιολογική έρευνα σαν στήριγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, παραπέμποντας στις ένδοξες στιγμές που ο Ιωάννης Μεταξάς έσκαβε στις Θερμοπύλες μαζί με τον Μαρινάτο!
Με αυτήν τη λογική, τα μνημεία δεν είναι πια μαρτυρίες του παρελθόντος, αλλά πρέπει να είναι «όμορφα» και εντυπωσιακά, να «γράφουν στην κάμερα», να διηγούνται ιστορίες από αυτές που αρέσουν στα μεσημεριανάδικα, για μυθικά πλούτη και ευτυχισμένους πρίγκιπες, κι όχι από τις άλλες, τις αληθινές, με το συγκρητισμό, τους πληθυσμούς που μετακινούνται, τους πολέμους και την καθημερινότητα της επιβίωσης. Όποιο μνημείο δεν ταιριάζει στην αφήγηση της κυβέρνησης –είτε επειδή είχε την «ατυχία» να ανασκαφεί σε μια διαδρομή του ΜΕΤΡΟ, της Εγνατίας ή κάποιου άλλου μεγάλου έργου, είτε επειδή δεν προσφέρει «εθνικά επιχειρήματα»– θα υποβαθμίζεται ή και θα ξηλώνεται χωρίς πολλά πολλά. Αντίθετα, όποτε η πολιτική ηγεσία έχει ανάγκη από (επικοινωνιακά) στηρίγματα, τα «κατάλληλα» μνημεία θα επιλέγονται για να γίνουν οι νέοι «σταρ» και να ξεσηκώσουν το «ενδιαφέρον» της κοινής γνώμης, καλύπτοντας φόρους, απολύσεις, μειώσεις μισθών κλπ.
Στο ΥΠΠΟΑ της Παναγιωταρέα οι ανασκαφές ανακοινώνονται και δημοσιοποιούνται όχι από τους αρχαιολόγους (τί ξέρουν άλλωστε αυτοί; επάρατοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι!) αλλά από τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία. Το μήνυμα είναι σαφές για όλους μας: Από δω και πέρα, αν θέλουμε να έχουμε χρηματοδότηση για την ανασκαφή, για τη στερέωση και την αναστήλωση, τη συντήρηση, τη φύλαξη, τη μελέτη, θα πρέπει να σιωπούμε, να ανεχόμαστε πάνω από το κεφάλι μας να ερμηνεύουν τα ευρήματα ο πρωθυπουργός, η (νυν και αεί) πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και διάφοροι επικοινωνιολόγοι, να τους αφήνουμε να (παρα)χρονολογούν και να (παρ)ερμηνεύουν ευρήματα και δεδομένα, να κάνουν πολιτικό παιχνίδι με τη δουλειά μας και ταυτόχρονα να ετοιμάζουν από την πίσω πόρτα τις μετακινήσεις και τις απολύσεις μας.
Να μην τους αφήσουμε! Ο πολιτισμός είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιον οφείλουμε να τον υπερασπιζόμαστε!

Πηγή: eakyppo.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: