Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιοι θα πάρουν τελικά ΕΚΑΣ

Τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη, αλλά και όσα δεν πρέπει να υπολογίζονται για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), προσδιορίζει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ. Δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με το είδος των προνοιακών επιδομάτων και ποια από αυτά υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα των συνταξιούχων. Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνονται οι περιπτώσεις που μεταφέρεται το ΕΚΑΣ του θανόντα συνταξιούχου στους συγγενείς - δικαιούχους.

Αναλυτικότερα:

*Προκειμένου να διαπιστωθεί το δικαίωμα στη χορήγηση του ΕΚΑΣ λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους. Επομένως, για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2014 λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας οικονομικού έτους 2013, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 έως 31/12/2012.
*Οι τόκοι καταθέσεων που απεικονίζονται στα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα.

*Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, προστίθενται στο ετήσιο εισόδημα όσα δίδονται ως αντάλλαγμα παροχής εργασίας (π.χ. παραπληγικό επίδομα, επίδομα ανεργίας).

*Δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όσα επιδόματα αποτελούν κοινωνική παροχή και χορηγούνται από τις κατά τόπο υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας ή τους ασφαλιστικούς φορείς για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών, στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (π.χ. διατροφικό επίδομα, επίδομα λουτροθεραπείας, αεροθεραπείας, έξοδα κίνησης νεφροπαθών κ.ά.).

*Το εξωιδρυματικό επίδομα που λαμβάνει συνταξιούχος για λογαριασμό έμμεσα ασφαλισμένου μέλους της οικογένειάς του δεν αθροίζεται με το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές παροχές που καταβάλλονται σε διαφορετικά πρόσωπα. Ομοίως δεν αθροίζονται τυχόν άλλα εισοδήματα που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος με το εισόδημα των τέκνων, όταν αυτά υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, προκειμένου να καθοριστεί η κλίμακα του χορηγούμενου ποσού ΕΚΑΣ.
*Συμπεριλαμβάνονται στο ετήσιο εισόδημα και εισοδήματα που αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων (π.χ. εισόδημα από ακίνητα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο φορολογητέο εισόδημα από την Εφορία).

*Αναφορικά με τον έλεγχο εισοδήματος που προέρχεται από σύνταξη που καταβάλλεται σε δικαιοδόχα μέλη οικογένειας θανόντος σημειώνεται ότι: Κατά τον έλεγχο της υπέρβασης του συνολικού ακαθάριστου ποσού κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 850 ευρώ τον μήνα ελέγχου. Θα πρέπει να εξετάζεται το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης λόγω θανάτου και όχι το ποσό που τυχόν έχει επιμεριστεί σε δικαιοδόχα μέλη οικογένειας. Στις περιπτώσεις που περισσότερα του ενός δικαιοδόχα μέλη λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, αλλά δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος έχει μόνο το ένα μέλος, στο μέλος αυτό θα χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό του ΕΚΑΣ (ανάλογα με την κλίμακα των εισοδημάτων του). Αν υπάρχει δικαίωμα στο ΕΚΑΣ σε όλα τα δικαιοδόχα μέλη, τότε το ποσό του επιδόματος επιμερίζεται ανάλογα με το ποσοστό τους.

Επικυρώνονται νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας  
Ξεκίνησε η επικύρωση νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Οι πρώτες δύο συμβάσεις αφορούν τους τεχνικούς ραδιοφώνου που είναι μέλη της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) και την Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Ο λόγος που «ξεμπλόκαρε» η διαδικασία είναι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει η ΓΣΕΕ κατά συγκεκριμένων άρθρων της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (6η ΠΥΣ) από τον Φεβρουάριο του 2012.

Στο πλαίσιο αυτό έπαψε να ισχύει η διάταξη που ήθελε συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων για την προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πια με μονομερή απόφαση του σωματείου. Επίσης, στο εξής ο ΟΜΕΔ δεν θα έχει δικαίωμα μόνο στον καθορισμό του βασικού μισθού, σε μια σύμβαση εργασίας, αλλά θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για μια σειρά άλλα εργασιακά ζητήματα, εξίσου σημαντικά με τον μισθό, όπως είναι τα ωράρια εργασίας και η υπερωριακή απασχόληση.

Πηγή: dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: