Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ (ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστή Θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο., Β.Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει με θέμα: Διαχείριση των προβλημάτων διάθεσης της αγροτικής παραγωγής που πλήττεται από το ρωσικό εμπάργκο.

«Η διαχείριση που κάνατε στο εμπάργκο της Ρωσίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανικανότητας και υποτέλειας, κυρίως για έναν λόγο
Θα έχει ως ανεπίστρεπτο αποτέλεσμα την έξοδο της αγροτικής μας παραγωγής από την καλύτερη και ιδιαίτερα πολλά υποσχόμενη Ρώσικη αγορά.
Ας δούμε τι κάνατε στο ροδάκινο .
Το πρόβλημα του ροδάκινου άρχισε από τις αρχές Ιουλίου και επιδεινώνονταν συνεχώς τόσο από πλευράς διάθεσης όσο και τιμών. Δεν σας απασχολούσε ως πρόβλημα  μέχρι  την επιβολή του εμπάργκο.
Αλλά και τότε η Κυβέρνηση κρύφθηκε.
Ο κ. Σαμαράς των εντολών από την πρώτη ημέρα , ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Καρασμάνης δέχτηκε την Επιτροπή των παραγωγικών τάξεων της Δυτικής Μακεδονίας 15 ημέρες αργότερα, ο δε υφυπουργός εξωτερικών κ. Κούρκουλας δήλωσε ότι δεν μπορούσατε να προβλέψετε τις επιπτώσεις.
Ο μόνος που εμφανίστηκε ήταν ο πρόεδρός σας ο κ. Βενιζέλος, δίνοντας ψεύτικες ελπίδες για« μικρότερες δυνατές επιπτώσεις» και μάλιστα υιοθετώντας κατά τρόπο πρωτοφανή την διπλωματία της ικεσίας.
Παρουσιάσατε αργότερα ως επιτυχία τα μέτρα του Επιτρόπου Τσιόλος, τα οποία αύξησαν τα όρια για την πραγματοποίηση Δωρεάν Διανομών στα ιδρύματα από 5% σε 10% για τις Οργανώσεις Παραγωγών στην τιμή των 26,9 λεπτών ανά κιλό για τα μέλη τους, ενώ μείωνε την αντίστοιχη τιμή για τα μη μέλη στο 50%. δηλαδή στα 13,45 λεπτά. Το 2011 με τα μέτρα που πήρε η Κοινότητα με τον ΚΑΝ. 585/11 η ενίσχυση ήταν στο ίδιο επίπεδο των μεμονωμένων με αυτή Οργανωμένων.
Μάλιστα στις συσκέψεις για το  ποιές αλλαγές έπρεπε να γίνουν στο Draft της Κοινοτικής απόφασης πήγε και η Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί, αλλά η απόφαση είχε δημοσιευτεί από την προηγουμένη και φυσικά η Κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε.
Πέραν των θεμάτων που έχουν  σχέση με τους μεμονωμένους ,ένα επίσης σοβαρό θέμα είναι η άνιση κατανομή των κονδυλίων προώθησης(3 εκατ.  ευρώ) τα οποία κατανεμήθηκαν με βάση την παραγωγή ροδακίνων κάθε χώρας και όχι με βάση την μείωση των εξαγωγών μας στη Ρωσία.
Διότι ανάγκη εύρεσης νέων αγορών έχει η Ελλάδα και όχι οι άλλες χώρες.
Επίσης η έναρξη των Δωρεάν Διανομών ξεκίνησε με καθυστέρηση μια ς Εβδομάδας περίπου και έτσι χάθηκε η δυνατότητα ένταξης των μεμονωμένων έστω και με την μισή τιμή των 13,45 λεπτών και όχι των 5 λεπτών που θα πάρουν τώρα από τις χυμοποιίες.
Και αν συγκρίνουμε τα εν λόγω ποσά που ως τώρα δεν ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ με τα ποσά που εισπράχθηκαν από το e-coli το 2011 που είχαν φτάσει στα 7, 8 εκατ. ευρώ, τότε πρόκειται για πραγματικό εμπαιγμό.
Είμαστε περίεργοι κι εμείς και αγροτικός κόσμος να δούμε πόσα τελικά ευρώ θα εισπράξουμε εκ των 29,7 εκατομμυρίων που εγκρίθηκαν από τις υλοποιούμενες και προς υλοποίηση δράσεις.
Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εδώ. Έχουν χαθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όχι μόνο από τους αγρότες μας αλλά και από τις εξαγωγικές Επιχειρήσεις, Συνεταιριστικές και Ιδιωτικές. Έχουν πληγεί δεκάδες άλλες Επιχειρήσεις πού είναι συνδεδεμένες με το ροδάκινο .
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα ζήσουν τις οικογένειές τους οι αγρότες, πως θα καλλιεργήσουν την νέα Παραγωγή ,πως θα ανταποκριθούν στις Τράπεζες όχι μόνο οι αγρότες αλλά και οι επιχειρήσεις που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους;
Δυστυχώς δεν έχουμε διαπιστώσει απολύτως καμία ενέργεια από τη Κυβέρνησή σας.

Οι συνέπειες του εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα θα μας οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή .
Δεν πρέπει να προσθέσουμε κι άλλους πεινασμένους και ανέργους κι άλλη δυστυχία στην ήδη υπάρχουσα.
Είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους:
Να αναλάβει τις ευθύνες η Ε.Ε., αναθεωρώντας τη στάση της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας …να βρει γέφυρα επικοινωνίας .
Ταυτόχρονα δε να καταστήσει σαφές στη Ρωσία  ότι το ασθενέστερο κομμάτι των λαών τους, οι αγρότες,
δεν πρέπει να μετατρέπονται σε θύματα αντιπαραθέσεων και  σκοπιμοτήτων.
Δυστυχώς η  Ε.Ε. εξακολουθεί να παίζει με τη φωτιά… Δεν έχει αντιληφθεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί, ότι το ρωσικό εμπάργκο στα τρόφιμα  είναι το πρώτο βήμα για χειρότερες καταστάσεις;
Να αναλάβει τις ευθύνες της και η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτά που έπρεπε  να κάνει ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία , οφείλει να τα κάνει , έστω και τώρα, δηλαδή να διαφωνήσει με τα μέτρα της Ε.Ε. και να δεσμευτεί για την αποζημίωση της  παραγωγής που δεν θα διατεθεί.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο η διάθεση του ροδάκινου , είναι η διάθεση  μιας παραγωγής που αντιστοιχεί στο 36% των εξαγωγών προς τη Ρωσία  το χρόνο  αλλά και η απώλεια της μεγαλύτερης αγοράς των ελληνικών  ποτών και τροφίμων.
Έρχεται το ακτινίδιο, έρχεται το μήλο… κι άλλα αγροτικά προϊόντα που αποτελούν πηγή ζωής για περιοχές της χώρας μας .
Και πίσω από το εμπάργκο παίζονται πολλά παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών.
Τώρα τελευταία εμπλέκονται και άσχετοι κυβερνητικοί παράγοντες που μιλάνε ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση ..αντίθετα είχαμε  αύξηση των εξαγωγών κατά  23,3% από τη προηγούμενη χρονιά .
Εκείνο βέβαια που δεν είπε ή δεν ήξερε, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ο κ. Μηταράκης, ήταν πως τη περσινή χρονιά λόγω κακής παραγωγής η πτώση των εξαγωγών σε σχέση με τη προηγούμενη ξεπέρασε το 50% ,
όπως ξέχασε να αναφέρει ότι οι τιμές για το ροδάκινο ή και γενικότερα για προϊόντα που προορίζονταν για τη Ρωσία, είναι τη φετινή χρονιά  στην κυριολεξία «σκοτωμένες» στην αγορά και οι Έλληνες εξαγωγείς αναρωτιούνται τι τους περιμένει την επόμενη μέρα, αφού μια σημαντική αγορά με τις παλινωδίες της Ε.Ε. και την ακατανόητη στάση της Ελλάδας χάνεται.
Σημασία έχει ότι το ρωσικό εμπάργκο εξακολουθεί να προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες στην ελληνική αγορά, ακόμη και για ασυγκόμιστα προϊόντα που κατευθύνονταν στη ρωσική πλευρά.»
To βίντεο της συζήτησης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: