Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ πληρώνουν και όσοι έχασαν τα σπίτια τους

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΜΑΖΕΨΕΙ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ.
Αδυναμία να προχωρήσει σε πραγματικές διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ εμφανίζει η κυβέρνηση, καθώς απέτυχε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι να αλλάξει το στόχο εσόδων. Με δεδομένο λοιπόν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να φέρει στα ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να προχωρήσει σε πραγματικές αλλαγές στο νόμο. 
Γι' αυτό και αποφάσισε να βάλει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με το ποιος είναι δικαιούχος των μειώσεων ή της απαλλαγής από το φόρο.
Ωστόσο, το υπουργείο δεν προέβλεψε να απαλλάξει από το φόρο όσους έχασαν σε πλειστηριασμό το ακίνητό τους, καλώντας τους να πληρώσουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ. Με λίγα λόγια, όποιος έχασε φέτος το σπίτι του σε πλειστηριασμό θα πληρώσει κανονικά το φόρο.
Αντίστοιχος παραλογισμός υπάρχει και στα κριτήρια που έβαλε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη χορήγησης έκπτωσης 50% σε όσους έχουν εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Τα περιουσιακά κριτήρια αποτελούν παγίδα, καθώς η κυβέρνηση όρισε ως περιουσιακό όριο τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο και τις 150.000 ευρώ για μια οικογένεια. Ωστόσο, το όριο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς οι τιμές της κατοικίας ορίζονται με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες, που δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπορικές αυτή την εποχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί βουλευτές έλεγαν ότι είχε ζητηθεί τα όρια να φτάσουν στις 120.000 ευρώ και 180.000 ευρώ αντιστοίχως», καθώς, όπως τονίζουν, δεν είναι δυνατόν να ισχύουν άλλα κριτήρια για τον ΕΝΦΙΑ, άλλα για το κοινωνικό μέρισμα, άλλα για το επίδομα θέρμανσης και άλλα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ακόμα όμως και αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ξεπερνούν τα περιουσιακά όρια, είναι δύσκολο να μην «ξεφύγουν» από τα εισοδηματικά όρια που θέτει η τροπολογία που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Και αυτό γιατί όπως προκύπτει για τη μερική ή ολική απαλλαγή από το φόρο το εισόδημα που μετρά είναι το φορολογητέο, όπως αυτό προκύπτει από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Δηλαδή, οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με βάση όχι μόνο αυτό το εισόδημα που δήλωσαν στην εφορία αλλά και το τεκμαρτό ή ακόμη και το απαλλασσόμενο από φόρο ή ήδη φορολογημένο, όπως είναι τα μερίσματα και οι τόκοι.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα 5.000 ευρώ, ΙΧ 1.600 κυβικών και μια κατοικία 80 τετραγωνικών χρεώνεται με τεκμαρτό εισόδημα 12.600 ευρώ, χάνοντας έτσι την έκπτωση του 50% από τον ΕΝΦΙΑ, έστω και αν το πραγματικό του εισόδημα δεν ξεπερνά το όριο των 9.000 ευρώ.
Αντίστοιχα άδικο θεωρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το γεγονός ότι την έκπτωση του 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα την καρπωθούν μόνο όσοι δεν είχαν ούτε για μία ημέρα ηλεκτρικό ρεύμα. Δηλαδή, όσοι είχαν ελπίδα ότι κάποια στιγμή το ακίνητο θα νοικιαστεί και δεν έκοψαν το ρεύμα, θα πληρώσουν κανονικά το ρεύμα. Αντίστοιχα, όπως λένε, είναι άγνωστο τι θα γίνει του χρόνου με τα ίδια ακίνητα, καθώς στην τροπολογία δεν αναφέρεται αν η ίδια έκπτωση θα ισχύσει και το 2015, εφόσον βέβαια δεν αλλάξει και πάλι ο φόρος.
Αγνωστο βέβαια παραμένει και από πού θα πάρει τα στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών για τα «ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα», καθώς η τροπολογία παραπέμπει σε απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.
Αγνωστο, βέβαια, είναι και το πώς θα γίνει ο συμψηφισμός μετά τις εκπτώσεις για όσους έχουν πληρώσει ήδη είτε την πρώτη δόση είτε το σύνολο του φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: