Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Παράταση και μείωση σε δύο δόσεις

Η έκτακτη εισφορά θα παραμείνει σε ισχύ και την επόμενη διετία, με την κυβέρνηση να προωθεί σχέδιο για τη σταδιακή μείωσή της, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2015.
Παραμένει για ακόμη δύο χρόνια η έκτακτη εισφορά αλλά σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα μειωθεί αρχικά σε δύο δόσεις εντός του 2015 με απώτερο στόχο την... εξάλειψή της τον Δεκέμβριο του 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει μείωση του φόρου κατά 30% από 1ης Ιανουαρίου 2015 (θα προκύψουν υψηλότερες αποδοχές για μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς ο φόρος που αναλογεί παρακρατείται κάθε μήνα) και περαιτέρω μείωσή του κατά 20% από 1ης Ιουλίου με την προϋπόθεση ότι τα φορολογικά έσοδα θα παραμείνουν εντός στόχων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.
Στη συνέχεια, ανάλογο μοντέλο θα επιδιωχθεί να ισχύσει και για το 2016 με στόχο μετά τη διετή παράταση της έκτακτης εισφοράς ο φόρος να εκμηδενιστεί.
Πιο αναλυτικά, σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προετοιμαστεί η πρόταση της Αθήνας προς την τρόικα για τις φοροελαφρύνσεις έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, καθώς ο κ. Σαμαράς θέλει όλα να έχουν «κλείσει» το αργότερο μέχρι την 6η Οκτωβρίου, ημέρα κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πρώτης ύστερα από την ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, αποφασίστηκε η πρόταση της κυβέρνησης για τη μείωση της έκτακτης εισφοράς να φτάσει σε πρώτη φάση το 30%.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας πορείας που θα οδηγήσει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- στην εξάλειψη της εισφοράς αυτής μετά το πέρας διετίας. Στην κυβέρνηση θεωρούν εφικτό τον στόχο αυτό και μάλιστα υπάρχει και η εισήγηση το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους να γίνει μια ακόμη μείωση της τάξεως του 20%, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέψει. Ετσι, ο αρχικός στόχος για μείωση σε ποσοστό 50% που δεν φαίνεται να γίνεται δεκτός από την τρόικα θα μπορέσει να επιτευχθεί σε δύο φάσεις.
Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», η κυβέρνηση ανέλυσε στους εκπροσώπους των δανειστών και έναν πρόσθετο - πολιτικό λόγο που επιβάλλει τη συγκεκριμένη αυτή διορθωτική κίνηση: η παράταση της έκτακτης εισφοράς για ένα ακόμη έτος θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο εάν δεν δινόταν έστω ένα μικρο κίνητρο στους βουλευτές.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που ήταν η δεύτερη διορθωτική κίνηση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η πρόταση της Αθήνας θα αφορά τις 72 δόσεις με παράλληλη σημαντική μείωση του επιτοκίου υπερημερίας που σήμερα ξεπερνά το 8%. Ωστόσο, οι πιο μετριοπαθείς στο εσωτερικό της κυβέρνησης σημειώνουν ότι και 60 να γίνουν οι δόσεις (σήμερα είναι μόλις 12 για τις οφειλές μετά το 2013) θα προκαλέσουν σημαντική ανακούφιση στους πολίτες, καθώς θα δουν τη μηνιαία δόση τους να μειώνεται αισθητά.
Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο, σχεδιάζεται να δοθούν σημαντικές εκπτώσεις ως προς τις προσαυξήσεις, εφόσον ο οφειλέτης μπορεί και επιθυμεί να καταβάλει με την πρώτη δόση ένα σημαντικό μέρος της οφειλής του.
Στη χθεσινή σύσκεψη, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου επέμειναν στην αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης των τριών (μαζί με τη μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, που παρουσίασε αναλυτικά ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ) διορθωτικών κινήσεων και σημείωναν ότι αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς ισοδύναμα, αλλά με «όπλο» το σημαντικό πλεόνασμα που εμφανίζει ήδη η ελληνική οικονομία.
Στη Βουλή σήμερα οι «διορθώσεις» στον ΕΝΦΙΑ
Κάτω από 20% η έκπτωση φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
Με έκπτωση φόρου πιθανότατα κάτω από 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία με τις «διορθώσεις» στον ΕΝΦΙΑ.
Στο οικονομικό επιτελείο όλες τις προηγούμενες ημέρες κοστολόγησαν σενάρια ακόμη και για μείωση της τάξης του 40% αλλά λόγω του πλήθους των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (υπολογίζονται σε 1,2 εκατ.) και του συνεπακόλουθου υψηλού δημοσιονομικού κόστους το ποσοστό της έκπτωσης θα είναι τελικά κατά πολύ χαμηλότερο.
Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν χθες σε σύσκεψη του υπ. Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ιδιοκτήτες κενών και χωρίς ρεύμα ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να δουν την έκπτωση φόρου στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς το υπουργείο καλείται να αντιμετωπίσει πρώτα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν στον ακριβή καθορισμό κτισμάτων που θα τύχουν της έκπτωσης.
Καταβολή δόσεων
Ετσι λόγω των προβλημάτων αυτών, η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά, ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου (η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) και αργότερα με την επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει για την έκπτωση των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τις τελευταίες δόσεις (π.χ. τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015).
Ειδικότερα θα πρέπει να προσδιοριστούν οι ιδιοκτήτες που κατέχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα. Ο εντοπισμός αυτός είναι δύσκολη υπόθεση καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπ. Οικονομικών, με βάση τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 αφορούν μόνο στα κτίσματα τα οποία παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών όχι όμως και το εάν ήταν και μη ηλεκτροδοτούμενα.
Επομένως, θα πρέπει να βρεθούν ποια από τα δηλωθέντα ως κενά κτίσματα ήταν ταυτόχρονα και μη ηλεκτροδοτούμενα. Η πληροφορία αυτή υπάρχει μόνο στο αρχείο της ΔΕΗ και απαιτείται αρκετός χρόνος μέχρι το υπ. Οικονομικών να αποκτήσει πρόσβαση και να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πληροφορία.
Εναλλακτικά εξετάζεται όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 (μετά τις 15 Σεπτεμβρίου) να προστεθεί ένας ειδικός κωδικός στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9, στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν το ακίνητό τους που είναι κενό και έχει κομμένο το ρεύμα.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
21 «γαλάζιοι» κατά Καραβίτη
Ευθύνες και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το φιάσκο της επεξεργασίας του ΕΝΦΙΑ ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή 21 «γαλάζιοι» βουλευτές, στοχοποιώντας ως βασικό υπεύθυνο για τις αστοχίες του νέου φόρου στα ακίνητα τον στενό συνεργάτη του πρώην υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Ν. Καραβίτη.
Απευθυνόμενοι στον Γκ. Χαρδούβελη, οι 21 βουλευτές της συμπολίτευσης -με πρώτο υπογράφοντα τον Ηλ. Βλαχογιάννη- αναφέρουν ότι η κυβέρνηση όφειλε, εκτός από την άμεση διόρθωση των αδικιών, να αναζητήσει και τους υπεύθυνους της κοινωνικής αναστάτωσης που προκλήθηκε. Ρωτούν δε αν έχουν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές, αλλά και αν παραμένει σύμβουλος στο υπουργείο ο Ν. Καραβίτης που, όπως αναφέρουν, ήταν «ο εμπνευστής της επιβολής φόρου στα ποιμνιοστάσια και τα κοτέτσια».

Κώστας Τσαχάκης 
Πηγή: ethnos.ge

Δεν υπάρχουν σχόλια: