Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Αλαλούμ με τα προνοιακά επιδόματα λόγω εκλογών – Το ΥΠΕΣ έδωσε το «πράσινο φως» αλλά η διαδικασία σκοντάφτει στους δήμους

Μεγάλο πρόβλημα έχει ανακύψει με τα προνοιακά επιδόματα που δικαιούνται τα ΑμεΑ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Μπορεί με  ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών να άναψε το «πράσινο φως» ώστε να επιχορηγηθούν 64 Δήμοι με το ποσό των 119.650.883,15 ευρώ προκειμένου να καταβληθούν άμεσα στους δικαιούχους τα χρήματα, όμως, η διαδικασία «σκοντάφτει» στα γρανάζια των δήμων αφού μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου δεν έχουν συσταθεί νέες οικονομικές επιτροπές για να προωθήσουν τη σχετική διαδικασία. 
Αποτέλεσμα; oι δικαιούχοι που περιμένουν τα επιδόματα εδώ και αρκετές ημέρες να αγωνιούν για την πορεία της υγείας τους αφού με αυτά τα χρήματα καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους και πληρώνουν τα φάρμακά τους. Μάλιστα σε πολλούς από αυτούς «ξυπνούν» μνήμες του παρελθόντος, που επί μήνες καθυστερούσαν οι πληρωμές χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται πώς θα επιβιώσουν. Η χορήγηση των επιδομάτων στους δικαιούχους (ΑμεΑ) έχει, πλέον, περιέλθει στην αρμοδιότητα των δήμων. Τα χρήματα, όμως, όχι. Οι δήμοι περιμένουν από το αρμόδιο υπουργείο κάθε δίμηνο να πιστώσει στους λογαριασμούς τα χρήματα αυτά. 
Τα προνοιακά επιδόματα πληρώνονται ανά δίμηνο και το ύψος τους κυμαίνεται από 650 έως 1400 ευρώ. Να σημειωθεί, ότι οι περισσότεροι δήμοι πραγματοποιούν τα πρώτα τους συμβούλια την ερχόμενη Κυριακή. Σε αυτά θα εκλεγούν τα προεδρεία και μέλη των επιτροπών. Θα ακολουθήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και στην πορεία θα εξεταστεί και… το θέμα των επιδομάτων. Συνεπώς, η περεταίρω καθυστέρηση είναι -κάτι παραπάνω- από αναμενόμενη…

ΥΠΕΣ: Kαταβολή διατροφικών και προνοιακών επιδομάτων ύψους 125 εκατ. ευρώ
 Με το συνολικό ποσό των 5.599.919 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να καταβληθεί στους δικαιούχους το διατροφικό επίδομα. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει τα χρήματα στις περιφέρειες αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νομό δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, για τον Αύγουστο του 2014.
Επίσης, την καταβολή του προνοιακού επιδόματος στους δικαιούχους, υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος. Με την απόφαση αυτή, επιχορηγούνται 64 Δήμοι με το ποσό των 119.650.883,15 ευρώ προκειμένου να καταβληθεί άμεσα στους δικαιούχους το επίδομα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: