Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Πετάξτε τα γυαλιά της πρεσβυωπίας!

Στη φαρέτρα προστέθηκαν νέα όπλα όπως είναι το χειρουργείο, αλλά και οι πολυεστιακοί ενδοφακοί
Οσο περνούν τα χρόνια όλοι οι άνθρωποι εμφανίζουν πρεσβυωπία. Μετά τα 40 σταδιακά τα μάτια δεν μπορούν να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα, γεγονός που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους, αφού δεν μπορούν πολλές φορές να δουν ούτε την ώρα στο ρολόι τους, πόσω μάλλον τις τιμές των προϊόντων στο σουπερμάρκετ!
Πλέον στη φαρέτρα των επιστημόνων προστέθηκαν νέα όπλα που διορθώνουν την πρεσβυωπία, όπως είναι το χειρουργείο, αλλά και οι πολυεστιακοί ενδοφακοί.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ΧΧΧΙΙ Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής, μια νέα μέθοδος διόρθωσης της πρεσβυωπίας, με την εμφύτευση του ενδοκερατοειδικού δακτυλίου, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
«Το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται από 95% μέχρι 98% στις επεμβάσεις που έγιναν κατά την πρώτη πενταετία εφαρμογής της νέας μεθόδου και τόσο οι ασθενείς όσοι και οι οφθαλμίατροι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι», επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Γιάννης Μάλλιας.
Βάσει στατιστικών στοιχείων την πρώτη πενταετία εφαρμογής της νέας μεθόδου διόρθωσης της πρεσβυωπίας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 9.000 επεμβάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η νέα μέθοδος πραγματοποιείται με την εμφύτευση στο μάτι ενός μικροσκοπικού ενδοκερατοειδικού δακτυλίου, ο οποίος διορθώνει την όραση, τόσο για κοντά όσο και για ενδιάμεσες αποστάσεις, χωρίς να επηρεάζει τη μακρινή όραση.
Σύμφωνα με τον κ. Μάλλια, ο μικροσκοπικός δακτύλιος, ο οποίος στο κέντρο του έχει άνοιγμα διαμέτρου 1,6 χιλιοστού, τοποθετείται μέσα σε μία «τσέπη» στον κερατοειδή χιτώνα, την οποία δημιουργεί με laser ο οφθαλμίατρος στο μάτι του ασθενούς.
Η επέμβαση είναι σύντομη, δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας μέρα.
Ασθενείς μετά την επέμβαση αναφέρουν ότι μπορούν να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες για κοντά -χωρίς να χρησιμοποιούν κοντινά γυαλιά-, όπως να βλέπουν:
* το ρολόι του χεριού,
* τα μηνύματα στο κινητό τους,
* τις τιμές στο σουπερμάρκετ,
* τα ονόματα στα κουδούνια στις εισόδους πολυκατοικιών,
* το μενού στο εστιατόριο.
Δεύτερη επιλογή οι ενδοφακοί
Ενας άλλος τρόπος για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι η ένθεση ειδικών ενδοφακών. Ο κ. Μάλλιας εξηγεί ότι «οι πολυεστιακοί ενδοφακοί αντικαθιστούν τον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού, ο οποίος αφαιρείται κατά την επέμβαση.
»Ο ασθενής μαζί με το γιατρό συναποφασίζουν για τον τύπο του ενδοφακού, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις του ασθενούς για καλή όραση χωρίς γυαλιά μακριά, κοντά και σε ενδιάμεσες αποστάσεις (οθόνη υπολογιστή)».
Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί προσφέρουν καλή όραση για μακριά και για κοντά σε μία απόσταση 35 έως 40 εκατοστών. Σε ενδιάμεσες αποστάσεις (60-70 εκατοστά), όπως στην οθόνη Η/Υ, ενδέχεται ο ασθενής να χρειάζεται διορθωτικά γυαλιά μετά την επέμβαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους συγκεκριμένους ενδοφακούς ο ασθενής χρειάζεται να έχει δυνατό φως, όταν διαβάζει κοντά. Αυτό συμβαίνει γιατί το 60% της ενέργειας του φωτός προορίζεται για το μακρινό είδωλο και το 40% προορίζεται για το κοντινό.
Στατιστικά, το 90% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε αμφοτερόπλευρη εμφύτευση πολυεστιακών ενδοφακών είχαν πλήρη απεξάρτηση από τα γυαλιά στους 6μήνες.

Πηγή: enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: